In Sloten besloten zomernacht

*genomineerd

21 x 30 cm Door: Joanne Dijkema

Een zomernacht in Sloten. Dit beeld kwam in me op tijdens mijn eerste kennismaking met Sloten tijdens een wandeling op een kille januaridag in 2021, middenin de lockdown. De lucht was grijs, de gebouwen grauw. Het café tegenover de kerk zou nog lange tijd gesloten blijven, maar de lichtjesslinger aan de gevel was aan. Een belofte? Ik zag de straat voor me zoals die in het verleden geweest moest zijn: warm verlicht. Door lampjes, door sterren en door het gezelschap van vrolijk pratende mensen aan her en der verspreide tafeltjes. Ik dacht direct aan mijn favoriete schilderij: Caféterras bij nacht van Vincent van Gogh. Ik besloot de kleuren en compositie van mijn schilderij daarop te baseren. Dit is wat ik Sloten toewens voor de toekomst: een eindeloze, warme geel-blauwe nacht waarin de straten bruisen en het licht danst. De titel weerspiegelt die wens: de zomernacht is eindeloos en ligt besloten in dit kleine straatje.

Terug naar het overzicht van de inzendingen.