"Waar zijn toch die winkeliers gebleven?"

Verdwenen (buurt)winkels

Verteller: Mia de Jong

Annick en Mia op zoek naar de andere winkelpanden aan de Willem de Zwijgerlaan.

Nauwelijks nog winkels aan de overkant van de Willem de Zwijgerlaan Foto: Annick van Ommeren-Marquer, april 2008

Supermarkt Carna, de Sigarenwinkel van Toon Hendriks,
Groenteboer Vlamings, Café Maurits, Fotograaf Bokma en Banketbakkerij De Lange.

Bij die laatste werkte mijn vriendin Mia toentertijd als zaterdaghulpje. Zij heeft nog iets leuks meegemaakt daar...

Voor de Sinterklaas was het heel erg druk, iedereen wilde wel een banketstaaf kopen. Een trouwe klant kwam wat laat en Mia verkocht haar 'de laatste staaf'.

De bazin vroeg haar net vóór sluitingstijd: "Wie heeft toch het 'franse gebak' gekocht? " Zo noemde zij het etalagemateriaal, nep dus.

Mia wist gelukkig nog de klant te beschrijven en de bazin ging haar opzoeken; het kwam allemaal goed!

OPROEP

Het zou zo leuk zijn om oude foto's van jullie winkels te krijgen om ze te scannen. Graag jullie reactie ...

Lees ook de andere verhalenvan Mia: Nostalgische wandeling met Mia de Jong en 'Wat is het eigenlijk nu klein ...'.

Willen de Zwijgerlaan Foto: Annick van Ommeren-Marquer, april 2008

Sandra Bekking

Slijterij van Zus Selvera

Op nr 117 hadden mijn ouders (George Bekking) de slijterij. Inderdaad stonden de twee gouden platen in de etalage. Het was daarvoor een fietsenstalling, heb ik begrepen. We kwamen daar rond 1965 wonen.  Voor mij een heerlijke tijd om op te groeien. Alle buren waren oom en tante. Tante Jo (Gerlofsma) leerde mij fietsen. Ik speelde met Henkie en Jolijn Jongeneel (kaasboer) en was kind aan huis bij tante Dity en Auke Peppels (dierenwinkel), die altijd vers brood van Bakkerij Neefjes (om de hoek) hadden. Vond ik veel lekkerder dan het Kingkorn brood van de Gruijter.

Veldhuisen

Melkwinkel Veldhuisen Willem de Zwijgerlaan 47

Jarenlang hebben mijn opa Wim en mijn Vader en moeder Jaap en Béa Veldhuisen tot aan 1985 de melkwinkel aan de Willem de Zwijgerlaan 47 gehad. Tevens was er een traditionele uitbrengwijk met enkele melkwagens. Mooie herinneringen aan deze tijd gehad.

Ook ik ken bijna nog alle winkels van toen bij naam. Gerlofsma, Mary, Opticien. Rob van Beek bloemen (nr. 49) Spelgoedwinkel, Diks, etc.

Groet

Wim-Jaap Veldhuisen

Jenny Thonhäuzer-Bar

Jenny Thonhauzer

Ik heb in 1977 een dierenshop annex trimshop gehad tot en met 1981. Het was in de voormalige winkel van de familie Jongeneel de melkboer annex kaaswinkel. De winkels die er genoemd zijn in die tijd heb ik meegemaakt. Fijne tijd gehad op nummer 213 . Naast mijn winkel zat een curiosa zaak van Rob ?? Een Indonesië man kennissen van Hans en Toos Jongeneel.

ROBERT HOESMAN

Re: banketbakkerij D.Gerlofsma

Dirk Gerlofsma en Monique Gerlofsma:
De banketbakkerij van mijn schoonouders, naast Zus Selvera, wel in het zelfde portiek. aan de andere kant de schoenmakerij van Kees Kromwijk. Mijn man weet nog alle winkels die er gevestigd waren. jongeneel, de melkboer, de parfumerie van Mary. de kleermakerij van van Rijn. Dirk is kortgeleden een banketbakkerij begonnen in Badhoevedorp, op het Lorentzplein nr 29. Dus als je nog meer wil weten, zoek hem dan daar even op. Hij kan je honderduit vertellen over die tijd!!!

Dirk Gerlofsma en Monique Gerlofsma

banketbakkerij D.Gerlofsma

T van Genne

RE cafe mourits

Aan de andere kant vaan het straatje naast het cafe stond de cliche fabriek van Dirk Schnabel ging je het straatje door dan kwam je op de baarsjesweg(dacht ik) en dan kwam je bij de winkel van de grote rommelverkoper Lou Lap,wat die allemaal niet verkockt aan oude legerspullen ed,hij wist het zelf ook niet maar ik ging er regelmatig kijken en kocht dan wat waar ik meestal toch niets aan had maar het was gewoon spannend om rond te struinen.Dan was er aan de overkant van Schnabel ook nog een bibliotheek onder de grote flat aan de kostverlorenvaart,heb ik menig boek geleend.

Richard Ramaker

Café Mourits

Café Maurits zoals die hier door iedereen genoemd wordt heet dus Café Mourits en is gevestigd op de Admiraal de Ruijterweg 23-27. In de 50er jaren was het een Café-Restaurant met 4 biljarts en 3 kegelbanen. In 1925 werd het nog Café de Ruijter genoemd.

T van Genne

Zus Selvera

Nee Zus Selvera had een slijterij op de Willem de Zwijgerlaan en inderdaad daar stond de gouden plaat in de etalage.was het 2 reebruine ogen of de Diligance?Weet niet of ik dit goed schrijf.
De lampen makerij was van Bronkhorst,heeft later ook de hoekwinkel erbij gehad,de tweeling zat bij mij in de klas van de van Rijnschool,en aan de overkant was cafe de Hallen waarvan de eigenaar is neergeschoten.VEEEELLLL LATER!!!I ik praat over pakweg 55-58

Ron van Maanen

Gerlofsma

Als ik diep in mijn geheugen graaf, weet ik niet beter dan dat Zus Selvera bij bakkerij Gerlofsma werkte en dat daar de gouden plaat ook in de etalage stond.

Ron van Maanen

Re: Kinderkopjes

Fred Fontijn (fred@fontijn.nl):
In mijn herinnering rijd ik fietsend over de 'kinderkopjes' van de Willem de Zwijgerlaan. Bij glad weer was dat oppassen geblazen, je gleed er makkelijk op uit. Als bewoner van De Rijpgracht, kende ik niet alle namen van winkeliers op die prachtige brede laan. Maar op het stukje van de Jan van Galenstraat tot aan de Admiraal de Ruyterweg weet ik er nog wel wat meer dan hierboven genoemd. Op de hoeken van de Jan van Galenstraat, zat aan de ene kant De Gruyter, waar we iedere week het 'Snoepje van de Week' haalden en oranje kassabonnen spaarden voor de 10% korting. Op de andere hoek zat Hoogenbosch schoenen. Naast De Gruyter werden schemerlampen gemaakt en daarnaast was een ouderwets koffiehuis, ongezellig maar voordelig. Dan beperk ik me nu tot die kant van de laan, aan de overkant liepen we bijna nooit. Peppels, kwam dan met zijn hondenartikelen en -voeding. Daar kochten wij wekelijks 'verse waar' (pens) voor onze Blacky. Of in diezelfde winkel nu ook een reparatie-inrichting zat van nylonkousen of dat dit even verderop was, weet ik niet meer. Daar zat een mevrouw geld achter het raam te verdienen, op een 'nette' manier. Dan vestigde zich, wat later, één van de Selvera's, met een wijnwinkel? Ik ben daar niet zeker van, net zomin of daar een 'gouden plaat' in de etalage stond. Onze kruidenier Peters was de volgende, aardige man, die woonde in de Jan Haringstraat. Banketbakker Gerlofsma volgde daarna, die heerlijke 'Schuimkransjes' rond de kerstdagen maakte, bijna onovertroffen. Een boekwinkel annex bibliotheek en een melkboer. Op de hoek van de M.H. Trompstraat, zat volgens mij een bakker, daarnaast een slager en dan kwam Kreidler-importeur van Veen, een wolwinkel en dan een café, waar 's zomers een terras werd ingericht en aan de overkant het hierboven genoemde café-restaurant Maurits, waar ik ooit een poging deed om te leren biljarten en tijdens mijn werk bij drukkerij Senefelder, in geval van overwerk van een voortreffelijke maaltijd genoot. Tot zover mijn aanvulling. Misschien een andere keer een opsomming van de Jan van Galenstraat tot aan de Bos en Lommerweg.

Een van de Selvera's stond in de winkel van Gerlofsma. Zus Selvera, volgens mijn moeder. Voor mij is het te lang geleden. Ik liep toen nog braaf aan het handje en zei "dank u wel" voor het gekregen koekje. Ik weet wel dat de gouden plaat daar in de etalage stond.

bert klop

kahmann

In de MH Trompstraat had je schoenmaker Kahman. Hij verkocht ook alarmpistolen, die hij in zn etalage had liggen. Als jochie vond ik dat machtig interessant. Bij de visboer hoek ruyterweg/trompstraat veegden we de mooie witgekakte letters in het voorbijgaan van zn ruiten, tot ie ons een keer achterna kwam. Dan had je op de Jan van Galenstraat een soort Blokker, Emko genaamd. In de Witte de Wthstraat had je ook een rijschool (Vamor) met autootjes in de etalage.

Conny van IJLL (1959)

Speelgoedtreintjes op de Willem de Zwijgerlaan

Leuk dit allemaal te lezen. Wat is er eigenlijk veel verdwenen in de loop van de tijd. Ik weet mij te herrinneren dat op de Willem de Zwijgerlaan tussen de Jan van Galenstraat en de MH Trompstraat een winkel zat die speelgoedtreintjes verkocht. Naast het etalageraam zat een drukknopje, als je hier op drukte ging het treintje in de etalage rijden. Op de hoek van de MH Trompstraat zat een melkboer. In de dierenwinkel op de Willem de Zwijgerlaan verkochten ze turfmolm als kattenbakvulling. Noordelijker op de Willem de Zwijgerlaan zat op de hoek van de Blois van Treslongstraat een melkboer Veldhuijsen en een slager.

Piet Veenboer(1938)

Willem de Zwijgerlaan

Als gewezen bewoner van stadsdeel "de Baarsjes" bekijk ik regelmatig "Geheugen v.W.". U noemde cafe Maurits, maar m.i. is dat de Adm.de Ruyterweg! Als jongetje ging ik vanaf het Columbusplein meerdere malen naar het circusterrein aan de J.van Galenstraat en herinner me, dat ik vaak ONDER de balkons aan de stadskant kon lopen, zonder mijn hoofd te stoten.
Aan de W.de Zwijgerlaan was ook nog een rijschool gevestigd(ik meen "Succes"), waar ik voor f.5,00 nog autorijles heb gehad. Er was ook nog een manufacturenzaak BLOM en deze goede man was ook nog collectant in de Chassekerk. Senefelder was nog in het nieuws in het PAROOL van enige dagen geleden.

Fred Fontijn (fred@fontijn.nl)

Kinderkopjes