Bouwvakkersoproer 1966

Ooggetuigen gezocht.

Nieuwezijds Voorburgwal 225 gebouw 'De Telegraaf en Nieuws van de Dag' Foto: 1971, Beeldbank Stadsarchief Amsterdam, fotograaf J.M. Arsath Ro'is, collectie foto's eigen fotodienst

Hoewel dit misschien niet helemaal de bedoeling is van deze leuke website doe ik toch een gooi: ik ben als studente Geschiedenis bezig met de opzet van een klein interviewproject naar het bouwvakkersoproer in 1966 (ook wel de Telegraafrellen genoemd). En daarvoor heb ik natuurlijk ooggetuigen nodig! Is er iemand van jullie, beste lezers, die bij deze rellen aanwezig is geweest en mij daarover zou willen vertellen? Stuur mij dan een e-mail: a.f.petterson@umail.leidenuniv.nl a.f.petterson@umail.leidenuniv.nl
Een korte reactie is uiteraard ook welkom!

Daarnaast kom ik de naam Floris Schaper in enkele berichten tegen. Is deze persoon nog in leven, en kan iemand mij aan contactinformatie helpen?
Met groet,
Anne Petterson

Oproer 1966

Ik weet precies wat er bedoeld wordt. Mijn vader was onderaannemer in de bouw en behoorde dus min of meer tot het middenkader. Desondanks was hij gewoon lid van de CPN. Die partij had toentertijd redelijk wat macht en invloed in de stad. Regelmatig waren er bijeenkomsten en vergaderingen in het Sint Elisabeth Patronaat. Het grappige was dat die locatie op zondag gebruikt werd als bioscoop voor o.a. cowboy-films (de term 'western' kenden wij nog niet).
Met enkele vriendjes ben ik later nog op de Dam geweest bij de rellen. Door steeds voldoende afstand te houden, zijn wij daar (met enig geluk) ongeschonden vandaan gekomen.

Melissa

F schaper

Hooi ik ben de klein dochter van Floris schaper weet niet of je er nog wat aan hebt maar ik zou u wel in contact kunnen brengen met hem

Groetjes Melissa

loek

L.S

Ik was toen 15 jaar. De ellende begom op de Marnixstraat. Bouwvakkers, hun vakantiebonnen werden uitbetaald in het Sint Elisabeth Patronaat, namen het niet dat er 5% administratiekosten in mindering werd gebracht. Op de Marnixstraat werd de loop van tramlijn 3 verhinderd. De ME werd inegezet en dat ontaardde in rellen. Hierbij raakt één van de bouwvakkers. Jan Weggelaar gewond, die later overleed in het ziekenhuis. De meningen over zijn overlijden liepen uiteen. De ene partij zei dat hij door de bullepezen van de politie was doosgeslagen en andere bronnen vermeldden dat hij getroffen was door een steen gegooid uit het publiek. De daarop volgende dag brak op zijn "Amsterdams"gezegd de pleuris uit op de Nieuwezijds Voorburgwal bij de Telegraaf. Dit mede over de berichtgeving over de dood van Jan Weggelaar.
Op de Marnixstraat stond ik samern met mijn vriend vooraan toen de rellen begonnen. Ook ik kreeg toen een aantal klappen met de bullepees en dat was geen pretje. De daarop volgende hebben wij ook de rellen op de NZVBW en Dam meegmaakt. We hebben gespijbeld van school.

Jan Rutgers

Rellen

Het ging bij de rellen voornamelijk om de regeling m.b.t. de vakantiebonnen als ik me niet vergis. Het was in die jaren regelmatig onrustig in de stad. De trouwerij van Beatrix, de provo's op het spui er heerste een sfeer van anarchie en de gevestigde orde werd uitgedaagd en getreiterd.

Bouwvakkersrellen

Al hoewel ik pas 11 jaar was, ben ik daar geweest. Al die jaren was het al onrustig in de stad, provo's, gerotzooi bij de Sloterplas enz. Wij luisterden toen destijds veel naar de politieradio. Mijn vader was nogal aktief in de vakbond.
Op een gegeven moment was het wel duidelijk dat er wat gaande was. Ondanks een uitdrukkelijk verbod om er heen te gaan deed ik dat toch.
De hele sfeer ademde wat van een revolutie. Maar dat was niets nieuws. Er waren steeds rellen in de stad. Wat nieuw was, was dat er nu ook "gewoon volk "bij betrokken was.
Het was een chaos, op de Nwe Zijds Voorburgwal lagen krantenauto's omver, grote rollen papier werden in de fik gestoken. De politie en brandweer moest zich terugtrekken tegen de overmacht. Later kwam er versterking van een zgn karabijnbrigade, er werd met geweren met scherp geschoten.
De bouwvakkersrellen waren slechts een aanleiding naar mijn mening, van, wij pikken het niet meer. Alles wordt ons maar opgelegt door bazen en stadsregenten.
Het is ongelooflijk dat er nu veel ergere dingen gebeuren en nu gebeurt er niks.
Het was echt wij tegen de regenten, en zie, hoe weinig is er veranderd.