Bijna een hoofdprijs voor een buurtwinkel

Slotermeer, Amsterdam Nieuw West

Reclame maken doen we niet, maar als Geheugen van West soms een winkel in het zonnetje zetten mag best. Want Sandra en Richard Brandeis promoten niet alleen hun eigen zaak maar ook alles wat er in Nieuw West gebeurt. Daarmee geven zij aan hoe betrokken zij zich voelen bij hun buurt die veel breder gaat dan alleen Slotermeer.

Deco Home Brandeis aan de Burgemeester de Vlugtlaan 17-19 Foto: Shirley Brandeis

Publiekslieveling werden ze in de wandelgangen genoemd. Het mocht niet baten. Woonwinkel Deco Home Brandeis greep maandagavond 27 oktober 2008 tijdens de uitreiking in restaurant Cedars net naast de Ondernemersprijs Nieuw West. De teleurstelling was maar kort. “Na drieëndertig jaar ondernemerschap genieten we nu van deze waardering en alle complimenten!”
Van achtentwintig aanmeldingen naar vijftien gegadigden die door de jury werden beoordeeld op missie en visie van hun bedrijf, op innovaties en genomen risico’s, op personeelsbeleid, op toekomstvisie en op het belang voor de buurt.
Drie deden er na een selectie van de jury, onder leiding van oud-premier Wim Kok, nog mee in de race voor de Ondernemersprijs Nieuw West.
De jury roemde Rudy Uytenhaak Architecten, BMO (Bureau voor Maatschappelijke Ontwikkeling) en Deco Home Brandeis om hun voortdurende doorzettingsvermogen, hun creatieve en vooral ook innovatieve ondernemersschap. Alledrie goede ondernemers maar uit totaal verschillende branches. Flitsend gemonteerd werd uit ieders filmpje duidelijk om wat voor bedrijf het gaat. Deco Home Brandeis dacht met alles wat zij doet goede punten te scoren. “We zijn niet alleen een winkel voor behang, raamdecoratie, verf en vloerbedekking.

Promotors

"We zijn ook betrokken bij veel maatschappelijke zaken in Nieuw West,” aldus Richard Brandeis van de winkel in Slotermeer. “We zijn dus niet alleen aan het ondernemen; we proberen ook – zonder dat iemand dat van ons verwacht of ons daarvoor beloont – de buurt aantrekkelijk te houden, zowel voor de bewoners als voor mensen van buitenaf. Hiermee willen we onder andere een tegenwicht bieden aan alle negatieve berichtgeving over Nieuw West.” Promotors van Nieuw West, zo noemen ze zich dan ook graag. Klanten kunnen in de winkel rekenen op informatie over de buurt (van architectuurwandelingen en fietsroutes tot cd’s met liedjes over Nieuw West), lokale initiatieven als schooltuinen en carnavalsvereniging op financiële en morele steun en contacten met de wethouder, de buurtregisseur en de winkelstraatmanager zijn warm. “We willen de buurt graag schoon, heel en veilig houden.” Mooiere banken op de Burgemeester de Vlugtlaan, vuilnisbakken en – hopelijk dit jaar – winterverlichting zijn enkele van de zaken die de winkeliers hebben aangekaart.
Het net naast de hoofdprijs grijpen is jammer, aldus Deco Home Brandeis. Toch zien ze de nominatie en de mooie woorden van de jury alleen al als een prijs. “Na drieëndertig jaar ondernemerschap genieten we nu van de waardering en complimenten.” Volgend jaar weer meedoen, adviseerde de jury. Maar eerst aan de slag. “Met het prijzengeld hadden we de gevel van de winkel willen opknappen en nog enkele andere verbouwingen in de zaak willen doen. We willen een aantrekkelijke, moderne woonwinkel blijven. Die aanpassingen zullen ook zonder deze prijs doorgaan. Hoe, dat weten we nog niet, maar onze creativiteit is nog lang niet op!”

Zie ook: de website van Deco Home Brandeis.

BMO, dat voor diverse opdrachtgevers een bijdrage aan de oplossing van sociale vraagstukken levert, won de prijs van 15.000 euro.
De Ondernemersprijs Nieuw West is in het leven geroepen om nieuw ondernemerschap en netwerken in Nieuw West te stimuleren, maar ook om bestaand ondernemerschap te koesteren. Een goed economisch klimaat zorgt namelijk voor werkgelegenheid, integratie, ontwikkeling en meer inkomen. De Ondernemersprijs is een initiatief van Koers Nieuw West, het programma waarmee de centrale stad en de stadsdelen Bos en Lommer, Geuzenveld-Slotermeer, Osdorp en Slotervaart samen een belangrijke impuls geven aan de sociaal economische positie van de inwoners van Nieuw West.

Tekst voor een groot deel overgenomen uit het persbericht van Deco Home Brandeis