Wegwijs door Computerwijk

Slotermeer

Ze horen steeds over www en mailen, maar wisten nog niet hoe hieraan mee te doen. Nu leren Marga, Corrie, Niem en Susi hoe ze met de computer moeten omgaan. Zij zijn vier van de vele deelnemers in Nieuw West die via Computerwijk wegwijs worden op het wereldwijde web. De Westerpost ging langs bij het donderdagclubje in Slotermeer. “Als je hoort dat anderen kunnen mailen en jij niet, dan hang je er zo bij.”

Marga, Corrie, Niem en Susi leren omgaan met de computer Foto: Shirley Brandeis, 27 november 2008

Mama weet niets

"Wat is een apenstaartje?" Wilfred Lange legt geduldig het verschil uit tussen een webadres (“een site”) en een mailadres. “Dat is waar je berichten aan kunt sturen.” Het is les vijf van de zesdelige cursus Dubbelklik. De eerste, zogenoemde basiscursus, ontwikkeld voor mensen zonder enige computerkennis. Bijvoorbeeld voor Susi. “Mijn zoontje weet veel van computers en mama niet. Dat kan toch niet. En ook: tegenwoordig draait alles om computers.” Corrie knikt. “Je hoort zo vaak dat je iets kunt opzoeken op www. Dat wil ik ook kunnen.” Inmiddels hebben ze geleerd hoe de muis de computer bestuurt, welke toetsen er op een toetsenbord zitten, hoe een stukje te schrijven en een plaatje te tekenen. De laatste twee lessen leren ze over internet en e-mail. Elke les begint met het bespreken van het huiswerk, wat uitleg en dan achter de computer.

Kleinzoon

Waarom werkt de website niet, is de vraag. “Ik heb het www-adres goed ingetikt, hoor.” Wilfred Lange en Anneke Westerhoff zijn de vrijwilligers die de groep met deze en andere problemen bijstaan. “Meestal vergeet men op enter te drukken,” zegt Wilfred en wijst de toets aan. Eerder deze les heeft hij uitgelegd hoe alle computers op de wereld met elkaar verbonden zijn via het wereldwijde web, dat dat tegenwoordig dankzij breedband allemaal heel snel gaat en heeft hij verteld over zijn vierjarige kleinzoon die nog niet kan schrijven, maar wel www.efteling.nl kent, waar hij samen met opa spelletjes speelt en kleurplaten kleurt. Corrie heeft ook een kleinzoon. “Straks kan ik met hem mailen.”

Kritiek

Computerwijk, een project van Stichting Eigenwijks, wordt op 22 locaties in de stadsdelen Slotervaart, Osdorp en Geuzenveld-Slotermeer gegeven. Het is een laagdrempelige cursus. Zowel qua prijs (tien euro voor zes lessen) als vereisten. Computerkennis is niet nodig, leeftijd maakt niet uit (de jongste is deze les veertig, de oudste vijfentachtig) en men hoeft niet vloeiend Nederlands te spreken. Computerkennis heeft Marga niet. Een computer wel. “Dat ding staat bij me thuis. Het is zonde als ik er niets mee doe,” legt ze haar deelname uit. “Als je hoort dat anderen kunnen mailen, dan hang je er zo bij. Als je zegt dat je geen mail hebt, krijg je me toch een kritiek!” Binnenkort hangt ze er niet meer bij. Ook Niem is daar blij mee. Bij zowel haar verzekeringsmaatschappij als de bank wordt ze regelmatig doorverwezen naar de website van het bedrijf. “Nou, daar kan ik dus niets mee.”

Goed gedaan

Na deze zes lessen, is er een vervolgcursus, Dubbelklik Plus genaamd. Er wordt nog meer geoefend met mailen en de kennis van Windows wordt verder ontwikkeld. Daarop volgt Dubbeklik XL waarbij de cursisten en de docent samen bekijken welke vaardigheden men verder wil ontwikkelen. Bijvoorbeeld digitale fotografie, chatten, webcam of internetbankieren. Veel aandacht (twee docenten op vijf cursisten) is het devies bij de Computerwijklessen. Ook het gebruikte computerprogramma helpt daar aan mee. Na elke oefening wordt de cursist aangemoedigd. 'Goed gedaan' staat er op het scherm van Corrie. “Dat is snel,” roept Wilfred enthousiast tegen zijn oudste leerling. Ze haalt haar schouders op. Lachend: “Ik ben het straks toch weer vergeten.” Geeft niets, vinden de docenten. “Al moeten we het tien keer uitleggen.”

De cursussen van Computerwijk in het kort

Dubbelklik Basis

De cursus Dubbelklik (Basis) is ontwikkeld voor mensen zonder enige computerkennis. In zes lessen van twee uur leert u werken met Windows. Hierin leert u het toetsenbord kennen middels tekstverwerken en leert u middels een tekenprogramma omgaan met een muis. Ook zult u documenten leren opslaan, openen, afdrukken en bewerken. U krijgt een inleiding in het werken met E-mail en internet. U werkt individueel aan de hand van een CD achter een computer. Enige kennis van computers is niet nodig. Uw taalniveau Nederlands hoeft niet heel erg goed te zijn.
Dubbelklik Basis kunt u bij alle locaties volgen en kost 10 euro (inclusief cursusmateriaal).

Dubbelklik Plus

In de cursus Dubbelklik Plus leert u de uitgebreidere handelingen die u met een computer kunt doen. De cursus duurt weer zes lessen van twee uur. De cursus gaat aan de hand van een les- en opdrachtenboek. U krijgt oefeningen in het werken met E-mail en uw kennis van Windows wordt verder ontwikkeld. Deze cursus kunt u bij vrijwel alle locaties volgen en kost evenens 10 euro (inclusief cursusmateriaal).

Dubbelklik XL

Tijdens de cursus Dubbelklik XL gaat u met uw medecursisten en de docent bepalen welke vaardigheden u verder wilt ontwikkelen op de computer. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit digitale fotografie, chatten, webcam, internetbankieren en nog veel meer. Bij de cursus inbegrepen is een speciaal naslagwerk waarin u alle tijdens de lessen behandelde onderwerpen nog eens kunt nalezen en waarmee u thuis kunt oefenen. Dubbelklik XL is een vervolg op Dubbelklik Plus en bestaat ook uit zes wekelijkse lessen van twee uur. Aan het eind van de cursus ontvangt u een certificaat. U betaalt € 10 voor deze cursus inclusief cursusmateriaal.

Geheugen van West

In deze cursus - een vervolg op Dubbelklik en DubbelklikPlus - gaat u nieuwe dingen doen met de computer. U gaat een verhaal maken waarmee u herinneringen of leuke anekdotes vast legt van u of van een ander. U gaat zoeken naar oude foto’s in de Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam. U leert hoe u foto’s kunt scannen en kunt bewerken op de computer. Samen met uw verhaal komen de foto’s uiteindelijk voor iedereen toegankelijk op het internet te staan; op de website van het Geheugen van West bij al die andere verhalen over Amsterdam-West. Na acht wekelijkse lessen van twee uur bent u in staat om met de computer een verhaal met illustraties te maken en dit te versturen via e-mail. De kosten voor de cursus bedragen € 12,50 inclusief cursusmateriaal.

Kijk ook op Computerwijk.nl.

Bekijk meer afbeeldingen

Wilfred Lange onthult de digitale geheimen Foto: Shirley Brandeis, 27 november 2008 Wilfred Lange onthult de digitale geheimen - Foto: Shirley Brandeis, 27 november 2008