Licht, lucht en ruimte

Bibliotheek 2.0 geopend

Slotermeer

Het officiële feestje is later, maar een ballonnenboog maakte het maandagmiddag klokslag twee uur duidelijk: de nieuwbouwbieb aan de Slotermeerlaan is open.

OBA Slotermeer Ruim, licht, nieuw... Door: Shirley Brandeis

Een kleine rondgang onder de eerste bezoekers – ‘wat vindt u van de bibliotheek?’- levert continu eenzelfde eerste reactie op: ruim. De nieuwe bibliotheek aan de Slotermeerlaan 103E, op de hoek van de Jan de Louterstraat (in nieuwbouw De Honingraat) is dan ook heel erg ruim. “De paden zijn ruim, de kasten zijn ruim. We kunnen nu veel meer boeken laten zien,” vertelt bibliotheekmedewerkster Yanny Scutt in haar ook nieuwe zwart-rode werkoutfit, wijzend naar zogenoemde frontplaatsen en displayblokken waarop boeken als cadeautjes worden gepresenteerd. En dan die binnentuin, wijst ze: “Er komt veel daglicht binnen.” Licht, lucht, ruimte; waar kennen we die termen van.

Edith Caspari stond deze middag als eerste voor de deur om de nieuwbouw te bewonderen (en om boeken te lenen). En weer klinkt het: ruim. Caspari: “De eerste indruk is heel prettig. Wat een ruimte.” Ook Joke Draaisma, de boeken net ingeleverd en de nieuwe gehaald, is enthousiast. “Ik zal het oude pand op de eerste verdieping van het Tuinstadhuis niet missen.” Truusje Vrooland uit Slotervaart herinnert zich zelfs nog een bibliotheek eerder, aan de Slotermeerlaan, pal naast deze nieuwste versie. Als tiener had ze er haar eerste baantje. Het was de vorige eeuw. Vrooland, kinderboekenillustratierecensent van beroep, stempelde uitgeleende boeken en hield er de boetekaarten bij. En dus komt ze nu even uit nieuwsgierigheid “koekeloeren”.

Het resultaat mag er zijn, na vele weken van bloed, zweet en tranen, zoals regiohoofd Marij Jansen laat weten. Op de allereerste dag is daar niks van te merken. Een rode ballon voor elk kind en alom enthousiaste reacties. “Prachtig,” aldus bezoeker Herma Hoeve. “En zo ruim.” Medewerkster Scutt snuift even. “En het ruikt ook nog zo nieuw.”

Ook koekeloeren en snuiven bij de nieuwe openbare bibliotheek?
De openingstijden zijn van 14 tot 17.30 uur op dinsdag, donderdag en vrijdag. Op maandag van 14 tot 20 uur, woensdag van 10 tot 17.30 uur en zaterdag van 11 tot 16 uur.

Yanny Scutt

bibliotheek

Wat een goed stuk heb je geschreven Shirley. Ook ik begon ooit (1985) in de bibliotheek op de Slotermeerlaan waar alles nog handmatig gebeurde: ledenkaarten werden met de hand geschreven, boekkaarten voor in het boek én de catalogus getypt op zo'n 'rammelkast' en de terugbrengdatum werd gestempeld op een ingeplakt blad in het boek. Er was een hoofdbibliothecaris (Ine Kats) een assistent en een jeugdspecialist. Alle anderen waren manusjes van alles... En dan nu deze prachtige bibliotheek waar we toen al van droomden. Jammer wel dat er een bieb in het Overtoomse Veld gesloten moest worden door de bezuinigingen veroorzaakt door alweer een economische crisis. En we moeten waken dat de bieb in Geuzenveld niet eenzelfde lot ondergaat want die zou ook gesloten worden in de afgelopen periode. Nu mag hij nog openblijven tot januari, maar daarna?!?...Intussen blijven wij ons best doen om aan te tonen dat die bibliotheek broodnodig is in een wijk waar veel kinderen de educatieve ondersteuning van de bieb nodig hebben en waar veel mensen wonen met weinig geld. Dus naast alle feestvreugde die horen bij een mooie nieuwe bibliotheek heb ik ook verdriet over wéér een dreigende sluiting en de enigen die dit kunnen voorkomen zijn de gebruikers. Net als toen in 1983...

Bibliotheek

Ook ik ken - net als Truusje Vrooland-Lòb - de bibliotheek aan de Slotermeerlaan. Ik solliciteerde er in 1977 bij Ine Kats, het toenmalige filiaalhoofd. Helaas kon zij mij slechts een beperkt aantal uren bieden, en aangezien ik op het punt stond om te gaan scheiden had ik meer uren - en natuurlijk vooral inkomsten - nodig om te kunnen leven. Blijkbaar had ik het goed gedaan bij dat sollicitatiegesprek, want een paar maanden daarna werd ik opgebeld door Loes Vagevuur, filiaalhoofd op Overtoomseveld. Zij was ingeseind door Ine, en had een vacature van 20 uur. Dat was het begin van mijn carrière in de OBA, die geduurd heeft van 1977 tot 1996.
Ik ben blij dat de bibliotheek in Slotermeer nog steeds bestaat. Wat ik heel erg jammer vind is dat er in Overtoomseveld opnieuw geen bibliotheek meer is. In 1985 werd ons prachtige, gezellige filiaal, waar we in een écht team samenwerkten, wegens bezuinigingen gesloten, maar na een paar jaar kwam er toch weer een bibliotheek, weliswaar kleiner, maar toch. En nu toch weer dicht.......
Overigens heb ik nog steeds contact met de mensen van Overtoomseveld, en ook met Ine van de Slotermeerlaan.
Ik wens het team van de nieuwe bibliotheek in Slotermeer net zo´n fantastische tijd als ik op Ovewrtoomseveld heb gehad!