Vrolijk verlicht de winter door

Slotermeer

Al jaren proberen enkele winkeliers het voor elkaar te krijgen: feestverlichting tijdens de wintermaanden. Het is eindelijk gelukt en de komende jaren zullen de Burgemeester de Vlugtlaan, de Slotermeerlaan en Plein '40-'45 in de winter fraai verlicht zijn.

Piet Dikken, Debby Leenen en Jona ontsteken de eerste lampjes wie, wat, wanneer, waar Foto: Shirley Brandeis, 8 december 2009 Door: Jan van Zijp

Lichtjes aan

Dinsdag 8 december ontstaken wethouders Piet Dikken, Tys de Ruijter, winkelstraatmanager Debby Leenen en een piepkleine ondernemer officieel de eerste verlichting. Lovende woorden waren er voor de ondernemers – extra voor Nusseleins Paul Welzenbach – en voor winkelstraatmanager Debby Leenen. En natuurlijk voor oud-minister Vogelaar (die de buurt als Vogelaarwijk bestempelde, waardoor extra financiën vrijkwamen). Mede dankzij hun inzet zijn ze er: de lichtjes tijdens deze donkere dagen. Aldus sprak Tys de Ruijter, nadat hij hoog in de paal de eerste lampjes had onthuld, terwijl op de grond Piet Dikken en Debby Leenen samen met Jona (kleindochter van een van de ondernemers aan de Burgermeester de Vlugtlaan) op de grote, rode knop drukten en zo de lichtjes ontstaken. En al schitterden de lampjes al enige avonden, nu was het officieel.

Gezelligheid

Dankzij 'Goed Idee', een potje voor goede bewonersinitiatieven, zijn de lichtjes er gekomen. Gezamenlijk verzamelden de ondernemers meer dan vijfhonderd handtekeningen onder het winkelend publiek en overtuigden zo het stadsdeel dat er wel wat extra gezelligheid rondom het winkelgebied mag komen. Goed, zei het stadsdeel. Immers, de stedelijke vernieuwing biedt ondernemers niet alleen kansen maar ook bedreigingen. De Ruijter: “In deze nieuwe fase is het van belang dat ondernemers hun winkel en winkelgebied promoten en aantrekkelijk maken. Zodat mensen weten dat hier mooie winkels en leuke dingen te doen zijn.” Onder andere het Keurmerk Veilig Ondernemen (waarvoor deze week de eerste ster wordt uitgereikt) en het overleg tussen winkeliers en de winkelstraatmanager (waarbij men brainstormt over te nemen stappen voor het winkelgebied) zijn er om het ondernemerschap te ondersteunen. De Ruijter: “Deze lichtjes dragen goed bij. Niet alleen is het nu vrolijker 's avonds op straat, maar ook veiliger!”

De winterverlichting is een van de goede ideeën waarvoor het stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer geld beschikbaar stelt uit het budget voor bewonersinitiatieven. Het stadsdeel helpt zo bewoners met geld en ondersteuning om hun plannen voor de buurt te verwezenlijken. Zie www.geuzenveld.amsterdam.nl voor meer informatie.

JJ arnout

feestverlichting vlugtlaan

De feestverlichting op de vlugtlaan van benzinestation tot de fockstraat is nu al voor het tweede jaar regelmatig UIT! Waarom gebeurt dit en door wie? We krijgen het gevoel gesaboteerd te worden! Na vorig 2 x 14020 bellen en dit jaar óók alweer een keer blijft het donker op dit stuk vlugtlaan. Erg verdrietig om hier het donker in te moeten kijken terwijl de rest wél vrrlicht is. Wie help dit op te lossen??