“Heerlijk dat praatje met de mensen!”

Slotermeer

Het zijn barre tijden voor de winkeliers aan de Burgemeester van Leeuwenlaan. De buurt verandert: woningen worden gesloopt, vaste klanten verhuizen. Maar moedig houden zij stand, want hun winkel moet door en de situatie is tijdelijk. Yvonne van der Hoogte van Warme Bakkerij Huiberts vertelt.

Yvonne van der Hoogte voor Warme Bakkerij Huiberts Foto: Shirley Brandeis, 30 juli 2009

Winkelmeisje

Terwijl echtgenoot Gerard uitrust van zijn nachtelijke werk in de bakkerij, staat Yvonne om zeven uur in de zaak om het versgebakken waar te verkopen. En dat doet ze al lang, heel lang. Tiener Yvonne was sinds 1974 vier jaar lang het winkelmeisje bij Huiberts. “Het was een gezellige bakkerswinkel. Er hingen lampen boven de toonbank en er stonden rieten manden in de zaak.” Twintig jaar later keerde ze terug, in een modernere winkel. “Dat was wel even wennen, ja. Het leuke was dat sommige klanten me nog herkenden!” Inmiddels runt ze vijf jaar zelf de bakkerij, met Gerard. “Huiberts vroeg ons om het over te nemen. Dat leek me hartstikke leuk!”

Oma

En dus staat Yvonne weer op haar ouwe plek tussen de croissantjes, krentenbollen, taarten, gebak, uienbroodjes, donuts, ontbijtkoek, koffie, eieren, beschuit (“We zijn een beetje een kleine kruidenier”), amandelbroodjes, te beleggen broodjes, soesjes, boterkoeken, saucijzenbroodjes, berlinerbollen, rijstwafels en gevulde koeken. Om maar wat te noemen. En natuurlijk bij het gesneden wit en bruin en al die andere soorten brood. “Ik was het niet verleerd, maar er was wel wat veranderd in de tussentijd!” Een tussentijd waarin ze twee kinderen kreeg, vertelt de inmiddels oma.

Heerlijk

Heel wat banen heeft ze gehad. Van Albert Heijn en Hema, van Stravers tot Van Haaren. Het praatje met de klanten loopt daarbij als rode draad door haar leven. “Ik vind het heerlijk om in een winkel te staan.” Het plezier wordt een beetje tegengewerkt door alle wegwerkzaamheden, sloop en nieuwbouw in de buurt. Zowel aan de Lodewijk van Deysselstraat, waar ze op de hoek zit, als aan de Burgemeester van Leeuwenlaan wordt flink gewerkt en dat maakt het voor de winkeliers niet gemakkelijk. “Ouwe bekende klanten trekken weg en het is nog wachten op nieuwe bewoners. En we missen de supermarkt. Die trok veel klanten aan.” De hoop is gericht op het stadsdeel, dat hen in deze barre tijden tegemoet zou moeten komen, vindt ze. Hoop is gericht op de gezamenlijke reclame met haar buren op de lokale tv en bij deze in de krant. “Er moet echt wat ten goede gebeuren. Ik blijf graag hier mijn praatjes met de mensen maken!”

Warme Bakkerij Huiberts, Burg. Van Leeuwenlaan 77, Amsterdam. Tel. 020 613 13 79.

Bert Hebing

Bakkerij Huiberts, goed spul en gezellig

Als ik voor mijn moeder vroeger brood, koekjes of gebakjes moest halen ging ik altijd naar Bakkerij Huiberts, hoewel Bakkerij van der Heijden op het Confuciusplein dichterbij ons huis was. De reden was dat ze goede spullen verkochten en dat de bediening erg leuk en gezellig was. Maar de belangrijkste reden was dat zoon Cootje Huiberts bij mijn in de klas zat, een hartstikke leuke jongen met wie ik het contact jammer genoeg al lang kwijt ben. Maar goed om te horen dat de bakkerij ondanks de andere eigenaren nog altijd bestaat.