De lekkerste oliebollen bij Van Tol

7 Fans

Drie maanden per jaar zijn ze te koop: de oliebollen, appelflappen (eigen recept!), bananenbollen, kersenbollen, berlinerbollen, rumrozijnenbollen en de krentenbollen van Van Tol. De kraam op Plein '40-'45 vierde dit najaar het vijftiende jaar op de markt. En dat werd gevierd … met oliebollen.

VanTol-oliebollenkraam wie, wat, wanneer, waar Foto: Shirley Brandeis, oktober 2009

VanTol-oliebollenkraam wie, wat, wanneer, waar Foto: Shirley Brandeis, oktober 2009 Door: Jan van Zijp

Gezond

Elk jaar op 1 oktober zijn ze er weer: Marco van Tol en zijn vrouw Oxana en het zoete assortiment waarvoor de klanten zelfs van buiten Amsterdam langskomen. Uit Lelystad of Almere bijvoorbeeld, want de rumrozijnenbollen van Van Tol, zo proef je ze nergens. Grootmoeders recept, dat is het geheim van de appelflappen. “Ik ben denk ik de enige in Amsterdam die zelf z'n appelflappen maakt.” En neem de plantaardige olie. “Die maken onze bollen lekker luchtig.” Vers zijn ze altijd. “Ik verkoop liever nee dan dat ik ze uit de vriezer haal.” En oliebollen zijn niet ongezond, benadrukt Oxana met een krantenartikel als bewijs in haar hand. De Universiteit van Wageningen heeft het vorig jaar onderzocht en warempel: het verzadigd vet in een oliebol is lager dan in een sneetje bruin brood met magere kaas. Gewoon eten dus, met mate, zoals alles.

Verleidelijk

Vijftien jaar op het plein werd onlangs een dag lang gevierd. Met familie en klanten, waaronder stadsdeelmedewerkers (die aan de overkant werken), marktkoopmensen en winkeliers uit de omgeving. “Het is zo verleidelijk, een oliebollenkraam naast je winkel,” vertelt Amanda van de Etos als ze even naar buiten rent voor wat bollen en een bestelling voor later op de dag. “De negen maanden dat ze er buiten het winterseizoen niet zijn, missen we ze ontzettend.” Die negen maanden besteden Marco en Oxana aan hun kermiszaken aan de kust van de Zwarte Zee in de Oekraïne, waar Marco (afkomstig uit een kermisfamilie) eind jaren negentig besloot de zomer zijn kermis te exploiteren. De oliebollen is de winterse business in eigen land. “Hier mis ik de rust van de Oekraïne; daar mis ik het Hollandse eten.” En dus blijven ze én hier én daar.

Eén hap

Oxana: “Het sociale is hier het leukst. We hebben zoveel vaste klanten. Van de meeste weet ik al precies wat ze gaan bestellen. Sommigen komen hier al van kleins af aan. Dat zijn dus inmiddels volwassen mensen!” De verwennerij is over en weer. Speciaal voor de vele Turkse en Marokkaanse klanten doen ze geen rum in de krentenbollen. En van de overburen op de markt krijgen ze af en toe kip tandori. Ook burito's en chocoladeletters zien ze wel eens als bedankje. Lachend: “We hoeven geen lunch van huis mee te nemen.” Al staat ie zes dagen per week in de kraam, geen bol eet ie uit eigen assortiment. Alleen één hap per dag van een oliebol en een krentenbol om te proeven of de verhoudingen goed zijn.” Oxana kan de flappen niet weerstaan. “Ja, toch wel elke dag één.” Grootmoeders recept doet het goed. Ook bij de klanten. Van zakjes van twee tot bestellingen van meer dan honderd flappen en/of bollen gaan er in die drie maanden over de toonbank op maandag tot en met zaterdag van tien tot zes.

Lange rijen

Vanaf oktober neemt de stroom klanten alleen maar toe met als hoogtepunt de laatste twee dagen van het jaar als de kraam ook langer open is. Lange rijen vullen dan het plein. Tot voor de kraam van overbuurman Jan Wortel. “Dan is het twee nachten doorbakken.” De dag erna geen zwart gat. Dan gaat de familie van Tol traditiegetrouw naar de Chinees. Twee weken later beginnen de voorbereidingen voor de Oekraïne. Dag Plein ’40-’45, tot over negen maanden!

Oliebollenkraam Van Tol staat op Plein '40-'45 bij de ingang van het winkelcentrum, kant Etos. Openingstijden: maandag tot en met zaterdag van 10 tot 18 uur. Op woensdag 30 december van 9 tot 18 uur. Op donderdag 31 december van 7.30 tot 17 uur. Een deel van de pachtopbrengst gaat naar het Reumafonds.

Re: Re :Kraam weg.

theo:
Ik kan het wel ongeveer begrijpen,Diana dit is ongeveer het verschil tussen een viskraam van een volendammer of zo n knoeier uit spakenburg die sardientjes verkoopt ipv haringen lijkt wel of ze op kleine maat worden ingekocht om zoveel mogelijk winst te maken.Maar waarom mag Diana haar mening niet geven?Het begint hier al aardig op Facebook te lijken.Dit wordt toch geen zeikbollenkraam??En hou ook eens op met die strontvervelende herhalingen als je toch wat zeuren hebt,zeur netjes,en voor iedereen EEN GELUKKIG 2015!!!!!!!!!!

Theo, de mogelijkheid ´Quote´ vind ik - en velen met mij - erg handig, omdat dan meteen duidelijk is op wie er gereageerd wordt en niet de hele draad gelezen hoeft te worden om dat uit te zoeken.
En natuurlijk mag Diana haar mening geven. Maar dat mogen Dirk en ik ook. Ik vind ook niet dat wij ´zeurden´. Dat vind ik eerlijk gezegd van jou wel. Maar ook dat mag van mij.

Nu weer even terug naar het onderwerp `Kraam weg`. Wel jammer dat er alleen een paar dagen per jaar oliebollen en appelbeignets te koop zijn. Ik heb ze overigens niet aan een kraam gekocht, maar bij de bakker, en ze waren ongelooflijk lekker. Helaas op. Dat leert mij dat ik volgend jaar een voorraadje moet inslaan om in te vriezen. :-)

Ik wens jullie allemaal een in alle opzichten goed 2015!

theo

Re :Kraam weg.

Re: Je ellendig voelen omdat je de appelbeignet niet meer bij je vaste oliebollenkraam kunt kopen

Dirk:
Grappig dit. Waar eens mens zich al niet ''ongelukkig;; door kan voelen.

Jij zegt het, ik dacht het. :-)

Dirk

Je ellendig voelen omdat je de appelbeignet niet meer bij je vaste oliebollenkraam kunt kopen

Diana

Kraam weg! Help!!!

Kwam ik vandaag uit het winkelcentrum op weg naar mijn favoriete appelbeignet bakker staat de kraam er niet meer??!!!! En nu? Waar is ie gebleven? Aan een plaatselijke marktkoopman gevraagd, die kon me alleen maar vertellen dat ze geen vergunning meer hebben gekregen om op hun oude vertrouwde plek te staan. Ik ben van ellende maar naar tuincentrum Osdorp gereden, en waar ik al bang voor was, die beignets zijn van die standaard dingen met een vulsel van rozijnen, stukjes appel en een buitenlaag van kaneel en suiker. Bah, bah en nog eens bah! Dit wordt geen oud en nieuw zoals vanouds.