Het aanvullend pensioen van Vera Ramirez

Verteller: Vera Ramirez
Slotermeer, Plein '40-'45

Op de markt van Plein '40-'45 (16)

'Als hobby en omdat het moet' Foto: Shirley Brandeis, september 2008

“In 1963 ben ik vanuit Spanje naar Nederland gekomen. Mijn ex-vrouw is hier in 1970 op de markt begonnen met vazen, bloempotten en miniaturen. Dertien jaar lang deed ze dat. Ik hielp op zaterdag mee; door de week werkte ik in de fabriek. Sinds ik 65 ben, doe ik dit als hobby, maar ook omdat ik moet. Ik ben al bijna zeventig, maar mijn pensioen is gewoon te weinig om van rond te komen. En dus verkoop ik borden, beeldjes, tja, wat eigenlijk niet. Boodschappentassen, tegeltjes met spreuken, huishoudelijke artikelen, kettingen, batterijen, schoenen, noem maar op. Twee keer per week gemiddeld, als het een beetje redelijk weer is. En als ik zin heb. Ik heb nogal wat lichamelijke klachten. Ik heb altijd pijn. Dit werk is afleiding voor me. Met pijn moet je niet thuis gaan zitten. Dan is het beter iets te doen. Zo lang mogelijk. Als God het me geeft, ga ik door tot ik honderd word. Werken is mijn lust en mijn dorst. Ik ben niet bang om te werken, hoor.”

Lees ook de andere verhalen over de markt op Plein '40-'45.