De populaire Andijkers van Wim Lagerweij

Verteller: Wim Lagerweij
Slotermeer, Plein '40-'45

Op de markt van Plein ’40-‘45 (13)

Wim en zijn piepers Foto: Shirley Brandeis, september 2008

“Ja, Kroons naam staat nog op de vlaggen. Ad Kroon was en is zó’n boegbeeld in de buurt. Ik heb zijn aardappelen overgenomen, maar de vlaggen laat ik ook hangen. Mensen kijken van ver naar die vlaggen, om te zien of ik er ben. En ik ben er, sinds tweeëneenhalf jaar hier en al veel langer met groente en fruit verderop. Met de paplepel is het me ingegoten. Ik wilde eigenlijk gymleraar worden, want ik ben gek op sport. Maar het kwam er niet van. Dan rol je de markt op als je familie daar al staat, hè. Mijn opa stond met groente en fruit vroeger op het Gulden Winckelplantsoen in Bos en Lommer. Mijn vader stond vanaf het prille begin – sinds 1963 – op Plein ’40-’45, waar later mijn opa ook naartoe kwam, omdat het hier zo ontzettend druk was. Als klein jongetje ging ik dan tijdens de schoolvakanties mee. Dat vond je groots. Ik mocht helpen inladen bij de inkoop en aan de kraam wat klusjes doen. Opruimen enzo. Toen ik wat groter was, mocht ik ook wisselgeld teruggeven aan de klanten en later ook zelf verkopen. En dat doe ik nu al dertig jaar hier. Ik ben even gestopt. Toen de markt vanwege de verbouwing van het plein op de laan zat, ben ik een maand chauffeur geweest. Maar dat is niks voor mij, de hele dag op de weg. Ik moet op de markt. Vanuit de groente en fruit ben ik toen bij Ad terechtgekomen. We hadden als collega’s al leuk contact, dezelfde interesses. Mensen zijn hem na bijna drie jaar nog niet vergeten, hoor. Ik ook niet. Ik zie hem iedere week. Of hier of op de veiling, waar ie zijn zoon helpt. Nu run ik zijn kraam met aardappelen. Ook citrusfruit en de wat luxere groente als hele dikke kassperciebonen – die zie je niet overal – verkoop ik hier. Maar het gaat vooral om de aardappelen, hè. Friese Gildtstar, Zeeuwse Eigenheimer of de Dore. Ik heb het allemaal. De Andijkers zijn het populairst. Acht van de tien klanten willen die. Ze zijn kruimerig en dat kookt makkelijk. Vandaar.`

Lees alle verhalen over de markt op Plein '40-'45.

annie kegels

wim

zou jy mij kunnen bellen ben annie kegels 0630109682

Wilna

Andijker muizen

Was eergisteren in Amsterdam ,denk ik lekkere andijker muizen te kopen,staat hij er niet meer en volgens een van de marktmannen is hij ermee gestopt.O jee waar haal ik nu lekkere andijkers?Kan iemand mij aan een adres helpen?Woon zelf in Rotterdam.

Hensderikus Meertens

muizen

Heb bij mijn zus in Annen Muizen gegeten. Te gek man. Maaar ik woon in Markelo,zijn ze daar in de buurt ook te koop?

chin

verkoop punt aardappel muizen arnhem

Hallo,
Onlangs was ik bij mij oom in Zaandam,kreeg ik van hem aardappels andijker muizen voorgescholtelt.Te gek man wat een heeeeeeeeeeeeeerlijke aardappel .Ik ben op zoek naar dichts bijzijnde verkooppunt in regio arnhem kunnen jullie hierbij helpen.ik heb al heeeel wat vrienden vertelt over jullie produkt,dus ik denk dat ik zelf 100 kilo aardappels weggeeft!!!
Ik ben zelf surinaams en ben niet zo gek op aardappels,maaaar met deze andijker muizen aardappels kunnen jullie heeeel suriname mee veroveren.

Mieke

Andijker Muizen zijn zalige aardappels voor friet!!

Heb ze laatst op de markt in Zaandam gekocht en mee naar Limburg genomen. We hebben er friet mee gemaakt (wel van de grote maat, jumbo's).Welnu, we stonden paf. Zo'n lekkere frieten hadden we nog nooit gegeten. Nu ben ik Belgische dus ik kan weten hoe lekkere frieten horen te smaken! Ik ben vandaag weer mijn zoon en gezin komen opzoeken per trein
en heb mijn reiskoffer op wielen meegebracht om weer een paar kilo mee naar Limburg te nemen.

wilna

lekkere aardappels

ja ja die Andijker muizen, o wat zijn dat een lekkere aardappels.de lekkerste die er zijn.tot 2 jaar geleden kwam ik nog eens in de maand in Amsterdam en nam ze dan mee.nu kom ik er niet meer maaar mis ze wel.