De noten (en meer) van Deborah

Slotermeer, Plein '40-'45

Op de markt van Plein '40-'45 (19)

Een heerlijk kraam Foto: Shirley Brandeis, 26 februari 2009

“Zesentwintig jaar heb ik voor een baas gewerkt. Nooit gedacht dat ik ooit nog met noten op de markt zou staan. En nu sta ik hier. Anderhalf jaar geleden begon het te kriebelen. Ik was echt toe aan een nieuwe uitdaging. Toen ik viavia over de vrijgekomen plek op deze markt hoorde, ben ik in het diepe gesprongen. Geen dag spijt heb ik ervan. Ik ben dol op nootjes. En het is hier gezellig. Ik sta van woensdag tot en met zaterdag en straks in het voorjaar ook weer op de dinsdag. Druk zat; ik heb de hele dag wat te doen. Sinds november, toen ik mijn vaste plek langs de Slotermeerlaan kreeg, ben ik twee kilo afgevallen. Terwijl ik toch vaak iets proef, hoor. De nootjes worden allemaal vers gebakken. Daarom ruikt het altijd zo lekker bij mijn kraam. De mensen komen op de geur af en soms staan ze het zakje hier aan de kraam al op te eten. Ook voor de vogels buiten komen ze hier nootjes kopen. Dan krijgen ze de wat oudere pinda's in een zakje of stukjes noot met vet. Dat is goed voor de vacht.”

Foute kant

“De 'foute' kant van mijn kar is die met de chocoladenootjes en bonbons. De lijners stuur ik naar de andere kant, naar de zuidvruchten. Van de Sonja Bakkersnacks heb ik nu drie zakken voor een leuke prijs in de aanbieding. Drie verschillende smaken rijstcrackers, waaronder de zoetige mooncrackers met maanzaad en ketjap, en allemaal gezond en toch hartstikke lekker. Alles is lekker hier. Vooral de cashew- en pistachenoten – nog warm van het bakken - zijn erg populair onder de klanten. Kinderen zijn dol op de chocoladesteentjes. Maar eigenlijk verkoopt alles goed: van de suikerpinda's tot de studentenhaver en de dadels. Die zijn zo zoet, het zijn net bonbons. Met chocola heb ik ze ook. Die liggen daar, vlakbij de koeken. Die eten ze hier ook uit het vuistje. Ja, je hebt wel eens trek als je langsloopt. Mijn overbuurman op de markt komt elke dag wel even langs. We ruilen voor een hapje van zijn roti, haha.”

Proefzakjes

“Mensen vinden het soms moeilijk te kiezen. Ik heb ook zoveel. Daarom heb ik proefzakjes. Daar zitten dan een paar nootjes in. Of ik laat ze uit de proefdoos hier wat nemen. Een bak met allemaal vakjes met verschillende nootjes. De kaasbolletjes, daar heb ik menigeen verslaafd aan gemaakt. En neem deze, de rode wasabi. Weer wat anders dan de groene, dus die moeten ze ook even geprobeerd hebben voor ze een zakje kopen. Zelf vind ik de chocoladecashews het lekkerst. Met op een goede tweede plaats de fudge met rumrozijnen. Daar moet ik elke dag zeker eentje van proeven. Het smaakt allemaal heerlijk. Ik heb zelfs klanten van buiten de stad. Een meneer komt iedere vrijdag vanuit zijn werk in Alphen aan de Rijn langs voordat hij naar huis in Almere gaat. Haalt ie nootjes voor de hele week. Maar ook voor de familie in het buitenland halen mensen hier lekkers. Als ze het bestellen, zorg ik dat het geseald klaar ligt voor de reis naar Indonesië of Suriname. Laatst ging een lading nootjes mee naar Rusland. Zo kom je nog ergens. Nou ja, mijn nootjes dan.”

Lees ook de andere verhalen over de markt op Plein '40-'45.