De Bollywoodliefde van Clarence Harkhoe

Verteller: Clarence Harkhoe
Slotermeer, Plein '40-'45

Op de markt van Plein '40-'45 (18)

Zijn muziek trekt de klanten Foto: Shirley Brandeis, 13 november 2008

“Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. Ik ben sinds mijn jongste jaren dol op Bollywoodfilms. En nu heb ik sinds 1986 een winkel in de Marco Polostraat en ik sta hier op de markt. De laatste drie dagen van de week hier, dinsdag in Osdorp en woensdag in Bos en Lommer. Altijd met Indiase muziek op. Zo weten de mensen me te vinden. Ik kan niet, zoals de fruitkoopman, roepen dat ik appels voor een euro heb. Ik moet het van de muziek hebben om mensen aan te trekken. Wat er zo mooi is aan Bollywoodfilms? Je kunt er helemaal in meegaan. De gebeurtenissen zijn als in het echte leven en dat trekt mij, en heel veel andere mensen, aan. Want niet alleen mensen uit India houden van dit soort films. Ook Marokkanen, Turken en veel Afrikanen, met name Kenianen, zijn er dol op. Eerst waaide deze filmtrend over naar Suriname, Amerika en Canada. Nu is Nederland aan de beurt. En het wordt ook hier steeds populairder. Kijk maar naar het Amsterdam India Festival dat deze maand hier wordt gehouden. Dat levert altijd weer wat publiciteit op. Eerder heb ik al interviews gegeven aan AT5 en enkele bladen. Ja, die vragen ook altijd wat mijn favoriete film is. Kijk, hier ligt ie: Kabhi Khushi Kabhie Gham. Dat betekent letterlijk: soms gelukkig, soms verdrietig. Oftewel: Goede tijden, slechte tijden! Een echte aanrader. Zeker voor wie voor het eerst een Bollywoodfilm wil kijken. Ik hoop echt dat meer Nederlandse mensen nu ook proeven van deze films. Het zijn films waar je je heel erg moet kunnen inleven en dat is misschien moeilijk. Het is echt drama. Alles draait om de familieband. Ik herken dat. Ik zie mezelf daarin terug. Oh, het zijn heerlijke films.”

Lees ook de andere verhalen over de markt op Plein '40-'45.

sunil