De stoffen van Jan Hop

Verteller: Jan Hop
Plein '40-'45, Slotermeer

Op de markt van Plein ’40-‘45 (11)

'Als kleine jongen vond ik dit al leuk' Foto: Shirley brandeis, 28 augustus 2008

“Ik sta nu anderhalf jaar met stoffen op deze markt. Het vak is me met de paplepel ingegoten. Mijn vader stond met bedrijfs- en vrije tijdskleding op de markt, op de Veluwe. Dan ga je mee als kleine jongen en dat vond je leuk, hè, wat je vader doet. Mijn kinderen vinden het ook leuk om mee te helpen aan de kraam. Ik doe dit nu al vijfentwintig jaar. Eerst in Ermelo, Putten, Harderwijk, die omgeving. Maar met de tijd werd het minder populair om je kleding zelf te maken. Toen ben ik op zoek gegaan naar een plek waar mensen nog wel graag meters stof kopen. Hier dus. Er was nog geen stoffenkoopman, zei de marktmeester en ik heb me meteen ingeschreven. En in Zuidoost; daar sta ik nu ook. Ja, toen moest ik helemaal opnieuw beginnen; een nieuwe klantenkring opbouwen, maar dat gaat erg goed. Stoffen verkopen hier heel goed. In Zuidoost heb ik veel Ghanese klanten, hier vooral Turkse en Marokkaanse. Er zit een verschil in hun smaak, merk ik. Hier bijvoorbeeld, kopen de Turkse mensen meer de wat sobere stoffen. De Marokkaanse mensen vallen vaker op glimmend en gekleurd. Ik heb het allemaal. Ik sta hier zo goed. Ik heb leuk contact met de klanten, een grote kraam en mijn auto kan hier ook staan. Dat heb je niet overal, hoor. Mooi toch.”

Lees alle verhalen over de markt op Plein '40-'45.