De roep van Frans Hessing

Verteller: Frans Hessing
Slotermeer, Plein '40-'45

Op de markt van Plein '40-'45 (7)

Frans Hessing is zijn op kleur gesorteerde kraam Foto: Shirley Brandeis, juli 2008

“Alles een euro! Een eurootje een kilo! Ja, ik schreeuw vaak over de markt. Ze kunnen me een paar blokken verder horen, denk ik. Daar sta ik om bekend. En om de geordende kraam met groente en fruit. Alles ligt hier op kleur. Dat heb ik van mijn vader geleerd. Hij was een goede leermeester. Al heel jong gingen mijn broer Leo, die nu op de markt in Bos en Lommer staat, en ik met hem mee. Vijftig jaar heeft ie in Bos en Lommer gestaan. Wij jongetjes mochten kisten sorteren, groente en fruit bijvullen – alles op kleur en op de juiste hoogte; als het niet goed was, moest het opnieuw – en langzaamaan mochten we klanten helpen. Het was vanzelfsprekend dat ik dit werk zou gaan doen. Dat was vroeger zo; je ging verder met het vak van je vader. En de hele familie staat met groente en fruit op de markt. Mijn broer dus en ook mijn neef, aan de Ten Katestraat, en mijn oom op de Dappermarkt. Alles een euro! Een kilootje een euro! Ik heb op verschillende markten gestaan en hier op Plein ’40-’45 bevalt het me het best. Nooit problemen hier met de mensen; altijd gezellig. Ik ben de tel kwijt geraakt. Ik denk dat ik hier een jaar of twintig, misschien wel langer zelfs, sta. Ik heb het lekker druk, maar vroeger stond het hier rijen dik. We werken op de massa. Ik koop geen tien kistjes, ik koop een heel pallet. Dan kun je laag gaan zitten met je prijs. Alles een euro! Een kilootje een euro! Dat roep ik dan af en toe, om de aandacht erop te vestigen. En kijk eens hoe mooi ze erbij liggen, op kleur, de zoete clementines, de kiwi’s, de pruimen, ananassen, watermeloenen. Ze glimmen. En daarnaast netjes op een rij de bloemkool, aubergines, avocado’s, radijsjes, sperziebonen, prei en meer. Als ik naar huis ga, neem ik wat fruit mee, snij dat in stukken en dat gaat dan op een schaal. Staat leuk en het is lekker. Mijn dochters zijn er ook gek op. Alles een euro! Een kilootje een euro! We hebben hier goede marktmeesters, Gerrit en Rinus, dat is nodig voor een markt. En ook marktkraamzetter Karel Smit is een goeie. Als je wat nodig hebt, helpen ze. Dat maakt het staan hier erg prettig. Alleen zou de markt bekender moeten worden, wat meer promotie is wel nodig. En dat getingel van het carillon op zaterdag – soms uren achterelkaar – dat mag ook wel wat minder. Alles een euro! Een kilootje een euro! Ja, je moet blijven roepen, hè. Thuis mag ik dat niet, haha.”

Lees alle verhalen over de markt op Plein '40-'45.

chaima

chaima

ja ik vind het leuk om bij de groente en fruit te staan

chaima

werken bij de markt

hoi ik ben chaima ik zoo het heel leuk vinden om bij de markt te staan en mensen helpen ik wil het al heel lang maar ik zoo het heel erg leuk vinden om bij de fruit en groente te staan met dank gr chaima