Tapijt in zeven talen bij Bubo Diken

Verteller: Bubo Diken
Slotermeer, Plein '40-'45

Op de markt van Plein '40-'45 (8)

De kraam van Bubo Diken Foto: Shirley Brandeis, 14 augustus 2008

“Een paar jaar geleden stond ik hier nog met dierenvoeding. Ik ben een tijdje weggeweest en sinds drie maanden ben ik terug met tapijten. Niet zomaar tapijten. Deze kleden komen uit Turkije en zijn van echt wol, antibacterieel behandeld en eenvoudig te wassen. En moet je voelen hoe zacht. De mensen staan altijd te voelen aan mijn kraam. Dat is leuk. Op de markt staan vind ik leuk. Lekker eigen baas zijn. In dienst van iemand werken vind ik niets. Jaren was ik manager in een vijfsterrenhotel in Turkije. Zeven jaar geleden kwam ik naar Nederland. Ja, ik kan Turkse klanten dus in hun eigen taal aanspreken. Maar dat kan ik ook in het Zweeds, Noors, Koerdisch, Duits, Engels en natuurlijk in het Nederlands. Zeven talen spreek ik. Handig, want ik moet de hele dag uitleg geven over mijn tapijten. Mensen willen allereerst de prijs weten, dan de maten en dan vertel ik over de kwaliteit. Onderhandelen over de prijs is mogelijk. Dat is de markt, hè. Ik sta hier vier dagen per week; op vrijdag sta ik in Hoofddorp. Ik mis hier een kraam met olijven en een kaasboer. Er is teveel kleding. Eigenlijk zou er van alles één moeten zijn. Dat maakt een markt aantrekkelijker. Met een tapijtkraam erbij uiteraard. Ja, thuis heb ik ook tapijten liggen. Het voelt zo goed aan je voeten. En het is lekker voor de kinderen.”

Lees alle verhalen over de markt op Plein '40-'45.