Alles behalve STADS

Slotermeer

Ik krijg de vernieuwingskrant van Slotermeer, het groenste stadsdeel van Amsterdam, in de brievenbus en lees met afgrijzen het verkoopverhaal dat vol tegenstrijdigheden staat.
(Ingezonden brief)

Oh, wat roemt men het groen en de bezonning aan de ene kant, en het lijkt de plannenmakers een goed idee om daar sloop en nieuwbouw op toe te passen.
Zeker komt er laagbouw en wilt men op sommige plekken een dorpskarakter om lekker rustig te wonen. Maar wel met een school op een plein in het midden. Weg rust. Slim bedacht hoor ... ooit vlak bij een school gewoond?

Op andere plekken wil men gebruik maken van de huidige bezonning en lijkt het ze snugger om hoogbouw van het maximale (is dat 10 - 15 verdiepingen?) te bouwen. Dat wil dus zeggen dat er een boel schaduw gecreëerd gaat worden. Daar is over nagedacht!?

En bij de Sloterplas, waar het Sloterpark om heen ligt, wil men bij de Haven winkeltjes gaan plaatsen en een mogelijkheid om lekker te flaneren. Zo staat het er. FLANEREN. Flaneren doe je in Zandvoort of in Scheveningen, misschien in Bloemendaal en niet eens in IJmuiden.

En dan had er ook nog iemand een attractie bedacht voor een stuk in het park. Een attractie in het park. Een park is er om de rust op te zoeken, om op een bankje te zitten, eendjes te voeren, een boek te lezen, om vogels te horen fluiten, om je even los te maken van de dagelijkse drukte.

Je weet pas wat je kwijt bent als je het verloren bent. De komende generaties zullen dan vanaf oude foto's kunnen kijken hoe Slotermeer er eerst uit zag. Het schrikbeeld dat ik heb is de Bos en Lommer en voornamelijk Osdorp dat eens groenminnend was maar dat door het stadsdeel in de verste verte niet meer lijkt op wat het ooit was.
Zo moet een man zich voelen als zijn vrouw thuis komt van een mislukte plastische chirurgie. Ooit gezien?

Ik kijk naar de bomen die al jaren voor mijn woning staan. Ik heb ze zien groeien, ik heb ze zien snoeien en ik heb er vogels in uit zien vliegen. De lanen die ik hier afloop staan vol bomen. Ik ben er aan gewend en zou niet zonder kunnen.

Wat lijkt er in Amsterdam en omgeving nog op Slotermeer waar ik naar toe kan verhuizen. Want ik kan het niet aanzien als ze hier de boel platgooien en ik de vele bomen die zo typerend zijn voor dit Stadsdeel tegen de grond aan moet zien gaan. Het hele plan kan 15 jaar gaan duren.
Dat houdt geen bewoner vol, dat weet ik zeker.

Tamara
(Achternaam en adres bij de redactie bekend.)

Dit is een sterk ingekorte ingezonden brief. De hele brief kunt u lezen via onderstaande link.
Brief van Tamara.

Ingezonden brieven
Ingezonden brieven weerspiegelen de mening van de schrijfster of schrijver en vallen inhoudelijk buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. De redactie behoudt zich het recht voor brieven in te korten of niet te plaatsen.

Hans Staphorsius GroenLinks

het kan nog erger

Beste Tamara,

Ik ben het grotendeels eens met je reactie, maar de Sloterplas wordt nu ook nog bedreigd met een Hotel van ca 8 woonlagen op de plek van het huidige Cafe Oostoever.
Het D.B. heeft een ontwerp waarin dit mogelijk wordt gemaakt als winnaar gekozen van de prijsvraag om een nieuw ontwerp voor de Oostoever te maken.
Groen Links is hier natuurlijk tegen, maar er zou zo maar en mederheid voor in de deelraad kunnen zijn, dus waakzaamheid en desnoods actie is vereist.
Ik hoop dat veel mensen uit de stadsdelen rond de Sloterplas dit lezen en met ons in verzet zullen komen tegen dit vreselijke plan. Dus naast het gevecht voor meer renovatie ipv Sloop/ Nieuwbouw kunnen we gelijk dit puntje van Slotermeer ook (proberen) te redden. Tot ziens,

Hans Staphorsius

Bomen kappen

Beste Tamara,

Goed dat jij jouw stem laat horen. Want plannen zijn voor de stadsdelen vaak heilig en niet te stoppen.
Zo werden vorig jaar tientallen bomen gekapt langs de Osdorperweg voorbij de Raasdorperweg. Navraag leerde toen dat dat onderdeel was van de reconstructieplannen van de Osdorperweg. Die plannen zijn uitgesteld (geldgebrek?), maar omdat het stadsdeel zichzelf een kapvergunning had gegeven en de termijn daarvan drigde te verlopen, hebben ze toch maar alvast de bomen gekapt.
Het kwam blijkbaar niet in ze op om ter zijner tijd een neiuwe kapvergunning aan te vragen.
Die bomen hadden daar dus nog minstens een jaar kunnen blijven staan.