Hele grote foto's op het plein

1 Fan

Anderhalf jaar geleden streken de medewerkers van Fotografiemuseum Foam vanuit de binnenstad neer op het Confuciusplein. De buurtbewoners binden, dát was het doel. Onder de naam ‘West Side Stories’ volgden jong en ouder verschillende workshops fotografie in en rond de museumdependance. Een overzichtstentoonstelling - die te bewonderen is tot 31 januari 2012 - is nu op billboards te zien op het Confuciusplein.

Grote FOAM-foto's op het Confuciusplein Foto: Shirley Brandeis, 24 november 2011 Foto: Shirley Brandeis, 2012

Foam toont ‘anderhalf jaar in de wijk’
Ymere-directeur Jan Voskamp sloot samen met Far West en Foam indertijd de deal: een driejarige projectlocatie in Slotermeer waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten via fotografie, zoals het doel officieel luidt. Voskamp heeft geen spijt van de deal en kwam donderdag 24 november kijken wat er sinds mei 2010 is gebeurd en roemde de kwaliteit van de foto’s die ‘gewone’ buurtbewoners onder leiding van professionele fotografen hadden gemaakt.

Deurbellen
Het zijn inderdaad ook een twintigtal bijzonder mooie foto’s, gemaakt door kinderen, tieners en volwassenen van achttien tot dik in de negentig. Zoals de deurbellen in close-up, gemaakt door een leerling van de P.J. Troelstraschool tijdens de workshop ‘Kleine dingen in de wijk’. Of de foto met de titel ‘Express your best’, gemaakt tijdens een cursus met jongeren van Studio West en UCeeStation. De 85-jarige mevrouw Buis-Oorthuizen is ook geportretteerd; haar foto staat meer dan levensgroot op het plein en werd gemaakt tijdens de workshop digitale fotografie in het nabijgelegen Gerhardhuis. Verderop, op het bouwterrein langs de Schopenhauerstraat en het Herderhof (waar ooit de blokken van de Descartesstraat stonden) hangen aan de bouwhekken nog meer foto’s - op doek - als resultaat van een kinderworkshop. Op de foto’s staan buurtbewoners en mooie dingen in de wijk. De simpele, treffende kinderteksten maken duidelijk dat het hier onder andere gaat om de meneer van de viswinkel of om Matthijs, die alle problemen in de buurt oplost.

Jaloers
Drie jaar is de duur van het fotografieproject waarbij mensen zichzelf en hun wijk in beeld brengen. Nu halverwege laat de overzichtstentoonstelling zien dat het museum geworteld is in de buurt. “Het is belangrijk dat dit soort projecten blijven bestaan in een tijd waarin de voortgang van de stedelijke vernieuwing minder snel gaat dan voorzien,” aldus Voskamp. Foam-directeur Marloes Krijnen was blij dat te horen, maar was ook een beetje ‘jaloers’. “Wat jammer dat deze mooie foto’s niet in het museum aan de Keizersgracht hangen!” Een mooi compliment voor de amateurfotografen op en rondom het plein.

De dependance van Foam is gelegen aan het Confuciusplein 14. Openingstijden: woensdag en vrijdag van 14.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Zie ook www.foam.org. Stap gerust binnen voor de binnenexpositie of voor informatie over de workshops.

Een mooi portret Foto: Shirley Brandeis, 24 november 2011