De Dobbebuurt

Veranderende buurten in Amsterdam

Slotermeer

Zestig jaar is Tuinstad Slotermeer in 2012 geworden en de wijk is volop in verandering. Reden voor Teijmant en fotograaf Bart Sorgedrager om vorig jaar de buurt vast te leggen zoals die is (in 2012) en zoals die was: het zevende boek in de serie over veranderende buurten in Amsterdam.

De Dobbebuurt Boekje van Ineke Teijmant en Bart Sorgedrager - ISBN 9789059373273

Hetzelfde huis, hetzelfde uitzicht (maar steeds ietsje hoger), maar totaal verschillende inrichtingen, van bewoners van verschillende nationaliteiten. Het lukte de schrijfster en fotograaf een hele trap met mensen in de Hermanus Coenradistraat – een zijstraat van de Theodorus Dobbestraat – binnen te fotograferen. Zonder Tilly Hendrik was dat niet gelukt. Deze buurtbewoonster - sinds veertig jaar - staat centraal in het eerste hoofdstuk, ‘De Trap’ genaamd, waarin veelal bewoners aan het woord komen. Tilly heeft na haar pensioen van de buurt haar dagelijkse werkzaamheden gemaakt. En dus regelde dat alle bewoners op de trap model stonden voor het boek.

Illegale paal
Hoe verliep de bijeenkomst waarbij die eerste paal voor de Tuinstad werd geslagen? Overigens een illegale paal, waarvoor de minister die ‘m erin sloeg later nog is berispt, zoals je in het boek te weten komt. Hoe loste de gemeente Amsterdam het conflict met de overheid op? En de architecten hun geruzie? Welke bloemen en bomen werden er waar geplant? Dit laatste wordt niet alleen beelden verteld (‘Aan de even kant van de straat geurde de lavendel en aan de oneven kant de seringen…’), maar ook beeldend gemaakt met een plattegrond achterin het boek, dat verder ook vol plattegronden en foto’s van toen en nu staat. Je wandelt al lezend door de ontstaansgeschiedenis van Slotermeer alsof je er een beetje bij bent. Je hoort de minister in 1951 sneren, je hoort de architecten zuchten.

Bruidszaken
Op tweederde van het boek zit nog een uitklapbaar cadeautje: een foto-overzicht van alle huidige winkels aan de Burgemeester De Vlugtlaan. In een hoofdstuk over de Turkse middenstand, die sinds de jaren negentig de laan meer en meer - met veelal fraaie winkels, zoals het prijswinnende restaurant Konak - ging domineren. Zo komen we ook te weten waarom er naast de vele Turkse groentezaken – iets dat de geïnterviewde in het boek minder toejuicht vanwege de eenzijdigheid van het winkelbestand die het oplevert – er zoveel bruidszaken op de laan te vinden zijn.

Slotermeer is niet de populairste buurt van Amsterdam. Nog niet, zo wordt in de inleiding benadrukt door stadsdeelwethouder Paulus de Wilt en directeuren van drie corporaties. ‘De geschiedenis heeft ons wel vaker voor verrassingen doen staan… Wie weet wordt de vroege jaren vijftigbouw wel net zo hip als de negentiende-eeuwse ring nu!’

De Dobbebuurt – Ineke Teijmant en Bart Sorgedrager - ISBN 9789059373273 - € 17,90 - http://www.lubberhuizen.nl.