De geboorte van het Van Eesterenmuseum

7 Fans

Er is al een laan, een zaal en een museumgebied naar hem vernoemd, maar nu krijgt Cornelis van Eesteren – de stedenbouwkundige die de Westelijke Tuinsteden bedacht – een echt museum met zijn naam op de gevel.

Volop ideeën voor het nieuwe museum wie, wat, wanneer, waar Foto: Shirley Brandeis, 26 maart 2010

Volop ideeën voor het nieuwe museum wie, wat, wanneer, waar Foto: Shirley Brandeis, 26 maart 2010 Door: Jan van Zijp

Van Eesterenkwartier

Directeur Hans van der Schaaf hield vrijdag 26 maart een brainstormbijeenkomst. Circa vijftig creatieve, betrokken mensen kwamen bijeen om te fantaseren over wat straks in en rond het museum gaat gebeuren.
Een directeur zonder museum was hij lange tijd. Maar morgen krijgt hij de sleutel van de ruimte in broedplaats De Vlugt aan de Burgemeester De Vlugtlaan, waar straks meer creatieve ondernemers onderdak zullen hebben. Dan heeft Hans van der Schaaf een echte plek in Slotermeer, in het voormalig kooklokaal van het Nova Esprit College dat er vroeger gehuisvest was. De locatie ligt dichtbij het gebied dat al eerder tot Van Eesterenmuseum werd benoemd en zo een beschermd stadsgezicht werd, al blijven stadsdeel en corporaties plannen voor sloop opperen. Maar dit museum van Van der Schaaf is dus een echt, fysiek museum. Het museumgebied - tussen de Burgemeester De Vlugtlaan, Burgemeester Eliasstraat, Burgemeester Vening Meineszlaan en de Hemboog - wordt voortaan Van Eesterenkwartier genoemd.

Wat, hoe, welke?

Voor Van der Schaaf eind 2009 werd aangesteld, ging een lang traject vooraf. Enthousiaste bewoners verenigden zich in hun wens voor een museum en het stadsdeel gaf akkoord en geld. Sindsdien is er een directeur aangesteld, een stichting opgericht, een bestuur en initiatiefgroep gevormd, een comité van aanbeveling aangesteld (met daarin onder andere tuinstadliefhebbers Henk Spaan en hoogleraar monumenten Vincent van Rossum), een locatie gevonden, een huisstijl ontwikkeld, een website gebouwd, financiering gevonden en is er een netwerk van creatievelingen ontstaan rond het museum. Al deze mensen (veelal bewoners uit de buurt of elders in Nieuw-West) en het museumbestuur kwamen vrijdag 26 maart samen voor de grote Van Eesteren Ontwerpconferentie. Want wat moet er gebeuren binnen in het museum? Wat buiten? Hoe moet het museum worden ingericht? Welke doelgroepen willen we bereiken? En zo waren er nog meer vragen in het nog lege museum.

Denk creatief!

Honderden fel gekleurde post-its werden uitgedeeld, waarop iedereen zijn of haar ideeën kon schrijven en plakken op grote, nog lege posters met de titels ‘het uiterlijk van het museum’, ‘communicatie’, ‘exposities’, ‘rondleidingen’ en meer deelonderwerpen die straks allemaal moeten worden uitgewerkt om tot een echt museum te komen. “Denk creatief,” moedigde Van der Schaaf de brainstormers aan. “Oordeel niet en schrijf alles op dat in je opkomt. Uit vijf minder goede ideeën kan één heel goed idee ontstaan!” En dat moedigde aan. Honderden briefjes werden ingevuld en opgeplakt bij de verschillende thema’s. Bij rondleidingen stond onder andere: fietstochten, voor scholieren, door kinderen, audiotour, door modelwoningen en boottochten. Bij samenwerking: met het Geheugen van West, met scholen, het stadsdeel, ondernemers in de buurt… Bij exposities: over toen en nu, architectuur, de speeltoestellen van Aldo van Eyck, het ontstaan van de tuinsteden, over buurtwinkels van toen…

Luxe

Van der Schaaf glom nadat alle ideeën waren gedeeld en gerangschikt. “Wat een luxe, al die plannen!” Nu nog de uitwerking. Daar zal men zich de komende tijd bezig houden. Van der Schaaf: “We hebben al een grote groep mensen die hieraan willen meewerken, onder andere een architect die maatschappelijk wil ondernemen en zijn diensten heeft aangeboden. Meer mensen zijn welkom!” Ook creatief meedenken en –doen? Neem dan contact op via info@vaneesterenmuseum.nl.

De website www.vaneesterenmuseum is in oprichting, maar wel al online. Hier kunt u op de hoogte blijven van het initiatief. Het Van Eesterenmuseum is gehuisvest in het voormalig schoolgebouw aan de Burg. De Vlugtlaan 125, naast het benzinestation. Hier ontwikkelt Urban Resort een broedplaats met kunstateliers en creatieve werkplaatsen. Zie ook www.urbanresort.nl.
Met dank aan Eigenwijks die stoelen doneerde voor het nog lege museum, afkomstig uit de Van Eesterenzaal!

Een grote opkomst van enthousiaste meedenkers. wie, wat, wanneer, waar Foto: Shirley Brandeis, 26 maart 2010 Door: Jan van Zijp