Alles behalve haring bij Mohamed Baladi

Verteller: Mohamed Baladi

Op de markt van Plein ’40-‘45 (12)

'Na school ging ik direct de zee op, vissen. In Marokko woonde ik aan de kust waar de hele familie verdiende aan vis, dus dan is het logisch dat je dat ook gaat doen. Dat zit gewoon in je hart.
Dus toen ik in 1982 naar Nederland kwam, was mijn droom om een eigen viszaak te hebben. Maar eerst heb ik als schoonmaker in een ziekenhuis gewerkt en in een magazijn en in de keuken van het restaurant hier aan de Slotermeerlaan. Eindelijk kon ik een viskraam hier overnemen, vijf maanden geleden. Dus nu doe ik wat ik wil, alleen zou ik nog liever een mooie winkel willen hebben. Mensen kopen niet zoveel meer op de markt. Er zijn ook zoveel markten. Maandag op het Lambertus Zijlplein, dinsdag op Tussen Meer in Osdorp en hier vijf dagen per week. Ik sta vanaf woensdag tot en met zaterdag hier. Een mooie markt, al mag ie van mij wat compacter opgesteld worden. Maar verder is het contact met de mensen hier wat het werk leuk maakt. Spannend werk, hoor. Je moet goed uitkijken dat je niet in je vingers snijdt, haha. Maar dat gaat wel goed, met die vis en mij. Ik vind alles lekker, behalve haring. Dat moet niet bij mij in de buurt komen. Nee, ik verkoop het ook niet. Het is te glad, te rauw en het glijdt. Brrr. Geef mij maar sardientjes. Ja, daar ga je wel van ruiken, al die vis. Alles gaat dan ook thuis de wasmand in. Maar na de douche ruik je het nog. Logisch, ik zit nu eenmaal mijn hele leven al in de vis.'

Lees alle verhalen over de markt op Plein '40-'45.