Het Voorhuis verhuist

Nieuw-West

Als het verzorgingshuis wordt verbouwd en gerenoveerd komen enkele bewoners in opstand. Het wel en wee van het ouder worden in vernieuwende tijden staat centraal tijdens deze voorstelling van het Tuinstadtheater, die zondag 24 mei in première gaat.

Lena, Jopie, Mira en Isabella tijdens een repetitie Foto: Shirley Brandeis, 8 mei 2009

Shirley Brandeis (De Westerpost) ging langs tijdens de repetities.

Jopie de Ruiter zingt en breit. Ze komt uit de Jordaan en is weduwe. Haar man viel dronken in de Lijnbaansgracht. En nu zit ze in het Voorhuis, een verzorgingshuis, en ze heeft het er niet slecht. En zo hebben alle bewoners – vier in dit toneelstuk – hun achtergrond en reden om er te wonen. Van de vergeetachtige Mira van Dooren tot de edele Isabella den Hartog van Amerongen (“maar ik ben heel gewoon gebleven”) en Lena Dribbel, die er pas woont. En dan zijn er nog enkele andere rollen, waaronder die van Siep Valkenoog, de klusjesman. ‘Kleine dingen ga je missen, grote dingen gaan voorbij. Namen ga je je in vergissen, maar ach het hoort er allemaal bij.’

Schepje suiker

Het Tuinstadtheater heeft al eerder op de planken in de Van Eesterenzaal bij Eigenwijks gestaan. Vorig jaar werd ‘Hutspot en Couscous’ – een voorstelling over het wel en wee van bewoners in de Westelijke Tuinsteden – goed ontvangen. Nu mag ‘Het Voorhuis verhuist’ de zaal laten lachen, meezingen en met een goed gevoel weer naar huis laten gaan. “Humor is een van de mooiste middelen om mensen iets te vertellen,” zegt Helena de Jong, die de artistieke leiding heeft en de rol van Lena speelt. “Hele serieuze onderwerpen gooi je met een schepje suiker zo naar binnen.” De Jong heeft veel professionele toneelervaring. Enthousiast is ze over de voorstelling Kontakthof van Pina Bausch. “Ik heb het aan de spelers laten zien. Een bewegingsstuk van mensen van zestig tot tachtig! Enkele dansen in ons stuk zijn hierop geïnspireerd.”

Cancan

En die serieuze onderwerpen – ouder worden in een tijd van crisis - zitten verweven in het vaak droogkomische toneelspel. Een ludieke actie – “Het meest verrassende moment van de voorstelling”- moet duidelijk maken dat de bewoners van het Voorhuis gehoord willen worden. En dat zullen ze worden. Want naast toneelspel wordt er ook veel gezongen (bekende melodieën met door de spelers zelfgeschreven teksten) en wordt de cancan gedanst.

Echte leven

Door dit alles heen vinden de vier totaal verschillende vrouwen zich tijdens een gemeenschappelijk belang. “We spelen toneel, maar er zit veel van onszelf in,” aldus Joch Kuiken (Jopie de Ruiter) die tijdens alle voorstellingen van het Tuinstadtheater op de planken stond, zong en schitterde. Volkstoneel is het, zegt regisseuse/speelster Nora Kretz. Met veel van het echte leven erin. Gesprekken met bewoners van een echt zorgcentrum - De Schutse, waar ook gerepeteerd wordt – leverde nog meer materiaal voor ‘Het Voorhuis verhuist’ op. Proefvoorstellingen maakten duidelijk wat wel en niet aanslaat. En dit alles resulteert zondag 24 mei om half drie in de première in de Van Eesterenzaal bij Eigenwijks aan de Jan Tooropstraat 6. Kaarten kosten € 2,50, er is gratis parkeergelegenheid en de zaal gaat om 14.00 uur open. Kom kijken hoe de beentjes en rollators van de vloer gaan!

Het Tuinstadtheater is te boeken bij het secretariaat Miep Visser, via Eigenwijks: 020 - 34 60 670 of rechtstreeks op woensdagmorgen van 9.00 – 13.00 uur, tel. 020 – 346 0679 of mail secretariaat@tuinstadtheater.nl.