De buren op hun post!

Auteur: José Stolp
Amsterdam-West, Osdorp

Op 19 mei 2009 bezocht José Stolp de burenpost waar haar moeder Joke Stolp-Vreeburg al 35 jaar aan deelneemt. De bijeenkomst was deze keer bij Teresa, die met veel plezier in de Oklahomaflat aan de Ookmeerweg woont.

De dames van de Burenpost; allemaal over de 80 en Joke Stolp zelfs 85 jaar. Foto: José Stolp, 19 mei 2009

Lief en leed delen

Het is heel bijzonder dat dit initiatief al zo lang stand houdt. De groep die ‘de burenpost’ wordt genoemd bestond indertijd uit twaalf dames, die meestal om de veertien dagen of drie weken bij elkaar kwamen. Nu komen de vier overgebleven dames, Hanne van Stigt, Teresa van der Klugt, Anneke Groot en Joke Stolp, maandelijks bij elkaar. De anderen zijn helaas overleden, maar zij worden niet vergeten en regelmatig gememoreerd.
De burenpost wordt beurtelings bij een van de deelnemers thuis of in een tuinhuisje gehouden. De afgelopen 35 jaar is lief en leed gedeeld, maar er is gelukkig nooit geroddeld. Iedereen werd gerespecteerd en zo nu en dan werd er een thema besproken. Nu lezen zij om beurten wel eens een stukje voor uit het boek “Het verhaal van je leven” van Arjan Broers van het Pastoraat van Ouderen.

Ontstaan van de burenpost

De burenpost is in 1974 ontstaan omdat een aantal vrouwen in de Piet Mondriaanbuurt het een goed idee vond, om de sociale contacten in de buurt te versterken en om voor elkaar een luisterend oor te zijn. Zij hadden allemaal gezinnen met kleine kinderen en wilden hun venster op de buitenwereld richtten.

Geen feministen

Hoewel de zeventiger jaren bol stonden van de feministische activiteiten is dit geen item voor de burenpost geweest. Sterker nog er waren ook een aantal gezellige avondjes, waarbij de mannen uitgenodigd waren. Volgens mijn moeder duurden deze avondjes tot in de kleine uurtjes!
Sommige dames volgden een VOS cursus. VOS stond voor: Vrouwen Oriënteren zich op de Samenleving. Dat was in die tijd vooruitstrevend omdat het nog maar kort geleden was, dat vrouwen vooral moeder en huisvrouw behoorden te zijn.

Dagjes weg

In de afgelopen decennia zijn er leuke uitstapjes gemaakt o.a. naar Leiden, de Keukenhof, Brussel en Hauwlerwijk bij Assen. Daar had een van de dames een huisje en daar werd ook overnacht.

Jong van geest en actief

Deze dames zijn nu allemaal de tachtig gepasseerd, maar nog jong van geest! Zij hebben zich allemaal ontwikkeld en veel hobby’s en activiteiten.
Anneke is amateur sterrenkundige en organiseert hiervoor workshops. Dit is heel boeiend maar kost erg veel tijd. Hanne houdt zich veel bezig met genealogie (vooroudergeschiedenis), Teresa heeft Spaans en Portugees geleerd, Joke zingt nog steeds als een nagtegaal in een zangkoor en fiets op 85-jarige leeftijd nog en neemt deel aan een leesgroep.
Anneke vertelt terloops even dat zij in het weekend nog 36 kilometer gewandeld heeft. Als je dit allemaal hoort dan sta je perplex!
Het feminisme mag dan aan deze dames voorbij gegaan zijn, maar zij zijn het ‘huisvrouwenbestaan’ maximaal ontstegen!

Eén van de uitstapjes Eén van de uitstapjes

Prachtig uitzicht vanuit de Oklahoma-flat Prachtig uitzicht vanuit de Oklahoma-flat.

Teresa trouwde 50 jaar geleden Teresa trouwde 50 jaar geleden

De Oklahomaflat Foto: José Stolp, 19 mei 2009

Dick

trots

Mooi stukje. Je mag trots zijn op zo'n kranige moeder, José.

groeten,

I.C.M.Schipper van Dalen

Een fijne Oklahomaflat

We horen altijd zo veel narigheid en dan nu zo iets positiefs.
Prachtig om in zo een fijne flat te wonen.Joke zit op ons koor
Het Musiforum ik hoop dat een ieder nog lang in goede gezondheid met elkaar kunnen thee drinken en fietsen aktiviteiten samen doen nog veel goede jaren wens ik u allen toe, groetjes van Irene

Hanneke

leuk

Hanneke, 16 Jun 2009, 13:55
leuk onderwerp

weer eens wat afspreken

jajajjaja?

gr. Hanneke

willy en wouter

Met groot genoegen hebben we over de geschiedenis van burenpost gelezen. Heel bijzonder dat de sociale contacten zo hecht werden zonder dat er een buurthuis centraal stond. Dat is meestal 't geval of via de school van kinderen.
Leuk hoor, iedere deelneemster heeft haar eigen hobby en toch al zo lang ‘n inbreng in burenpost.
En de architectuur van Amsterdam zo dicht bij ‘huis’ want de Oklahomaflat, ’n galerijflat is ‘n bijzondere creatie. Het architecten bureau ontving in 1997 de merkelbachprijs. Op verschillende verdiepingshoogten namelijk, zijn 13 blokken bevestigd als woningen. De blokken worden niet ondersteund maar hangen aan de flat. Het onderscheid tussen de blokken en de flat wordt benadrukt door ’t contrast van materialen. Dank je wel José voor dit verhaal en de foto’s

Wil van Lieshout

De buren op hun post

Wat ontzettend leuk om dit te lezen.Zelf ben ik nu 75 jaar en als ik het zo bekijk kan ik nog heel wat jaartjes mee. Ook ik zing in een koor en maak LA wandelingen en fietstochten. Je hebt geluk als je dat op latere leeftijd nog kunt. En wat fijn dat deze vriendinnen elkaar nog hebben. Samen sta je sterk. Toch?
Heel mooi en warm artikel José. Groeten,Wil.

Steinie, Het Musiforum

Wat fantastisch dat deze dames de burenpost al 35 jaar! in stand houden. En wat een actieve dames zijn het. Wij kennen Joke omdat zij in ons koor, Het Musiforum, zingt. Altijd gaat zij nog mee naar de verzorgingshuizen om op te treden, echt geweldig.
Heel mooi gedaan Jose.

Hedda van Rozelaar

Hartstikke leuk van die dames en ook mooi en warm beschreven door jou, José! Dat is echt een oppepper voor veel oudere mensen die voornamelijk aan hun krakkemikkige lijf denken en weinig plezier vinden in het leven waar toch nog zo veel te genieten valt als je het maar wilt zien. groetjes, Hedda