Natuur als inspiratiebron voor kunst

Auteur: José Stolp
1 Fan

Voor de tweede keer exposeerde er in Kunst&Huis, op het Westergasfabrieksterrein, een kunstenares uit Istanbul: Şive Neşe Baydar.

Neşe (rechts) bij haar tentoonstelling Foto: José Stolp, augustus 2011

Deze tentoonstelling was slechts twee dagen te zien in Kunst&Huis op 26 en 27 augustus 2011. Şive Neşe Baydar is geboren in 1967 in Turkije en woont en werkt in Istanbul. Vanuit haar huis kijkt zij uit op de rivier de Bosporus. Dit mooie uitzicht is een inspiratiebron voor haar werk.

Geheimzinnig
Wie voor het eerst de schilderijen van Neşe bekijkt, wordt verrast door het idee van ruimtelijkheid dat haar werk oproept. Wat wij ons niet lijken
te realiseren, kan onderwerp zijn van het werk van deze kunstenares. Dit klinkt geheimzinnig en dat was ook de bedoeling. Iedereen werd op uitnodiging van Sevim Saruhan, sociaal-cultureel werkster, geprikkeld het werk van deze kunstenares zelf te komen bewonderen.
Neşe gaf uitleg over haar werk en vertelde dat zij erg geniet van de natuur. Daar haalt zij inspiratie vandaan en zij schildert ook graag natuurlijke onderwerpen. Planten vindt zij heel mooi om te schilderen, omdat zij naast elkaar groeien en elkaar met rust laten. Zij bestrijden elkaar niet, zoals mensen dat doen.

Neşe geeft les aan de Sakarya University in Istanbul bij de Faculty of Fine Arts. Zij is al 25 jaar kunstenares en al 25 jaar met de schilderkunst bezig. Haar werk was erg de moeite van het bezichtigen waard. Helaas zijn er twee van haar mooiste werken zoek geraakt tijdens de reis van Istanbul naar Amsterdam. Hopelijk worden deze teruggevonden of stuurt degene die ze vindt ze naar Neşe. Haar werk is té mooi om verloren te gaan.

Sevim Saruhan

uitstekend

Het was uitstekend allemaal, mijn speciale dank aan José voor de prachtige foto's, dank aan alle betrokkenen. Veel succes aan Sive Nese Baydar voor haar verdere werkzaamheid met haar prachtige kunstwerk.

Liefs,
Sevim Saruhan