Vijfentwintig jaar Musiforum!

Auteur: José Stolp
Amsterdam-West

Het Musiforum mag zich inmiddels verheugen in een toenemende populariteit in ouderencentra en ziekenhuizen

Het jubilerende koor in volle glorie

Het jubilerende koor in volle glorie Door: Jan van Zijp

Ter ere van haar 25-jarig jubileum heeft zangvereniging ‘Het Musiforum’ een jubileumconcert gegeven op 21 maart 2010 in het Nova College in de Burgemeester Hogguerstraat 2. Op het programma stond populaire en licht klassieke muziek.
Het concert werd mogelijk gemaakt door onder andere het muziekpodium Geuzenveld-Slotermeer en Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer.
Voor het jubileumconcert werd een mooi programmablad “Uit in eigen buurt!” samengesteld en zowel de toegang als de drankjes waren gratis.

Van dameskoor naar gemengd koor

Het Musiforum is officieel op 7 februari 1985 een zangvereniging geworden, maar bestond al een aantal jaren als een gezellig groepje zingende dames.
Zij zongen een eenstemmig oud-Hollands repertoire. Na verloop van tijd groeide het dameskoor gestaag en werd een dirigent aangetrokken. Toen ook een aantal mannen zich aansloot bij het koor, was de mogelijkheid tot vierstemmig zingen aanwezig. Daar werd met veel enthousiasme aan gewerkt en het repertoire werd uitgebreid met licht klassieke melodiën, opera en operette, musical, maar ook evergreens en moderne popsongs werden ingestudeerd. Men laat zich niet weerhouden door de buitenlandse taal, want deze wordt met veel plezier en zo nauwkeurig mogelijk aangeleerd.

Goede reputatie

Het Musiforum mag zich verheugen in een toenemende populariteit en heeft een goede reputatie opgebouwd in ouderencentra en ziekenhuizen in en om Amsterdam. Het koor treedt daar zo’n tien tot vijftien keer per jaar op, met naast het eigen repertoire ook meezingers van o.a. Louis Davids, Toon Hermans en Wim Sonneveld. Dit uiteraard tot groot genoegen van de bewoners van de instellingen waar het Musiforum optreedt. Dat niet alle koorleden beschikken over notenkennis is gezien de goede reputatie van het koor, geenszins een bezwaar. Zingen biedt zowel de koorleden als de toehoorders een groot plezier. Het ledenaantal is door de jaren heen vrijwel gelijk gebleven en bestaat uit zo’n 45 tot 50 leden. De saamhorigheid onder de koorleden is groot mede door de aandacht en begeleiding die geboden wordt.

Jaarlijks najaarsconcert

Jaarlijks wordt er in november een najaarsconcert gegeven, waarbij naast een zangsoliste een jonge instrumentale solist(e) wordt uitgenodigd. Deze solist(e) kan hierdoor ervaring opdoen in het optreden voor publiek. Voorzitter Henny van der Graaf is gezegend met een prachtige stem en soleert ook tijdens de (najaars)concerten. Sinds bijna 11 jaar heeft het koor een uitstekende dirigent, Jurrien Zaagman die het Musiforum met veel enthousiasme dirigeert. Het koor wordt op de piana begeleidt door Peter Kranen. Zowel Jurrien als Peter zijn afgestudeerd aan het Sweelinck Conservatorium.

//Bent u enthousiast geworden? Dan kunt u zonder verplichting een repetitiemiddag bijwonen. U bent van harte welkom of u nu een goede of middelmatige stem heeft, want iedereen kan zingen en vele kleine stemmen maken een koor groot. Het adres waar het Musiforum repeteert is: De Multibox, Jan de Louterstraat 15. Voor informatie kunt u bellen naar 020-6114597 of mailen naar info@musiforum.nl. Ook kunt u een kijkje nemen op de website: www.hetmusiformum.nl.//

Lees hier alle verhalen van José Stolp.

Het koor zo'n 15 jaar geleden wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie Steinie Eggerding

Het koor zo'n 15 jaar geleden wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie Steinie Eggerding Door: Jan van Zijp

De twee solisten wie, wat, wanneer, waar Foto: José Stolp, 21 maart 2010

De twee solisten wie, wat, wanneer, waar Foto: José Stolp, 21 maart 2010 Door: Jan van Zijp

Een zaal vol aandachtige en enthousiaste luisteraars wie, wat, wanneer, waar Foto: José Stolp, 21 maart 2010 Door: Jan van Zijp

De dirigent in de bloementjes gezet wie, wat, wanneer, waar Foto: José Stolp, 21 maart 2010

De dirigent in de bloementjes gezet wie, wat, wanneer, waar Foto: José Stolp, 21 maart 2010 Door: Jan van Zijp

Katie Verduijn

Vrolijke middag

Op uitnodiging van een van de koorleden mocht ik deze middag ook meemaken. De zaal zat al een half uur voor het begin van het concert vol en de stemming was die van een ouderwets middagje uit. De bezoekers waren geïnteresseerd en enthousiast. Hoe zoveel toch oudere mensen het ene na het andere (Engelse, Italiaanse, Duitse) lied ten gehore brengen! Alle respect. Henny van der Graaf zingt de sterren van de hemel en maakt er een leuke voorstelling bij, zonder dat het melig of vervelend wordt. Kortom, precies goed. Ik ging vrolijk naar huis en zat in de tram nog stilletjes te zingen. Bedankt.

Jos Schmidt-Laken

Zingen: hét middel tegen stress!

Zingen is voor veel mensen een manier om zich te uiten, een uitlaatklep voor positieve gevoelens. Ze zingen onder de douche, in de auto, in de kerk, tijdenshet koken.Veel mensen ervaren dat zingen - solo of in een koor - een goed middel is tegen stress. Bovendien is zingen goed voor ons omdat: het verruimt de longen, wat ontspannend werkt. Wie leert zingen, leert ook beter ademen. Zingen werkt bevrijdend, maakt emoties los en geeft nieuwe energie. In een koor zingen kan een leuke manier zijn om nieuwe mensen te leren kennen!
MUSIFORUM is dus een kans!?!?
José, ik heb je stukjes met belangstelling gelezen.
Bovenstaand stukje is een beetje p.r. voor het koor waar je moeder al vele jaren met plezier in zingt.
3 april 2010 - Groetjes van je nicht: Jos Schmidt-Laken

Thea Verberkt

Feest met het Musiforum

José , je hebt een leuk stukje geschreven , de foto's zijn
ook goed .
Nu werken we met veel enthousiasme aan de volgende uitvoering !

Tot ziens , groeten van Thea

Irene SChipper

Zingen maakt blij

Irene

Het Musiforum, zingen met plezier.

Mannen laat je zien kom bij ons zingen, wij hebben u hard nodig.
Een gezellige repetitie is ook meegenomen.
Hard werken dat wel.

José, mooi stukje.

groeten van Irene

Steinie

Het Musiforum, nog 25 jaar erbij!

Het was een mooi concert, iedereen heeft met veel plezier gezongen. Gezien het aantal bezoekers, nl. een volle bak, was het een zeer geslaagde middag.
Dus mensen, zingt u graag, kom eens een repetitie bijwonen. Vooral mannen zijn van harte welkom!

José je hebt een goed stuk geschreven, ontzettend leuk.