Hans Dorrestijn zingt Dudeljo!

Verteller: Hans Dorrestijn
Auteur: José Stolp
Westerpark

Op 2 september 2012 werd al weer voor de 6e maal Manuscripta, de jaarlijkse opening van het boekenseizoen, georganiseerd op het terrein van de Westergasfabriek. Hans Dorrestijn vertelde in de gashouder enthousiast over zijn nieuwe vogelboek ‘Dudeljo’. In dit boek neemt hij de lezer op een aanstekelijke wijze mee op vogelexcursies naar landen als Hongarije, Bulgarije en Georgië.

Hans Dorrestijn vertelt buiten in het Westerpark enthousiast over zijn hobby Foto: José Stolp, 2 september 2012

Het beste liedje van de 20e eeuw
Hans: "Dudeljo vindt ik verreweg het beste liedje van de vorige eeuw. Ik had zo’n hekel aan liedjes als: ‘een potje, potje vet’ en andere nietszeggende, irritante liedjes. Het liedje ‘dudeljo’ is een ode aan de prachtige, gele wielewaal. Een vogel die zich niet makkelijk laat zien en die je moet zoeken. De wielewaal is maar kort in ons land en bivakeert dan maandenlang elders. Het geel van de wielewaal is een mooi, diep soort geel. Maar de gele kwikstaart en de geelgors mogen er ook zijn. Mijn boek beschrijft behalve de wielewaal ook vele andere vogels zoals de balkankwikstaart, de groenling, de fluiter, het goudhaantje en niet te vergeten de putter. De putter is prachtig, zoveel kleuren op een vogel, dat is ongelooflijk."

Wanneer is uw interesse in vogels ontstaan?
"Vrij laat pas. Zo rond mijn 30ste ben ik me meer gaan interesseren voor vogels. Een vriend van me bracht mij de beginselen van het ‘vogels kijken’ bij. Toen hij mijn verrekijker zag moest hij lachen en zei: ’dat is geen verrekijker, dat is een leesbril’. Ik heb een goede kijker aangeschaft en ben met georganiseerde groepsvogelreizen meegegaan. Daar heb ik erg veel van geleerd, maar ook door zelfstudie. Ik ben net terug uit Georgië en heb daar de roodvoorhoofdkanarie gezien. Deze beschrijf ik ook in mijn boek Dudeljo."

Hans Dorrestijn stelde de aanwezigen in de gashouder voor het lied ‘dudeljo’ te zingen en verdeelde de zaal in tweëen. De aanwezigen zongen enthousiast in canon, het refrein van het bekende lied ‘dudeljo’.

Refrein dudeljo:
Kom mee naar buiten allemaal
Dan zoeken wij de wielewaal
En horen wij die muzikant
Dan is zomer weer in t land

Dudeljo klinkt zijn lied
Dudeljo en anders niet!

Na het zingen van dit lied stelde Hans stelde voor het Westerpark in te gaan, om de vogels in levende lijve te aanschouwen en hun gezang te beluisteren. Ondanks de drukte die middag in het Westerpark, zagen we de krakeend en hoorden we de fitis fluiten. Ze gingen onverstoorbaar hun gang en trokken zich niets aan van de ruim 8000 bezoekers die Manuscripta dit jaar trok.

Els Schallenberg

Hans dorrestijn

Leuk artikel José Stolp. Je hebt je best gedaan vind ik. Helaas moet ik wel bekennen dat ik geen flauwe notie van vogels heb (en van Dorrestijn ben ik nooit een fan geweest)!

Willy & W

Werelddierendag

Ach ja, Werelddierendag is ook al weer voorbij maar erg plezierig te lezen dat bij de opening van het boekenseizoen Hans Dorrestein present was om over deze mooie wezentjes te spreken.
De mensen om ons heen weten meer van automerken en hondenrassen dan welke mooie vogels er tussen ons door vliegen om te overleven tussen al dat beton. Geen dier is meer voor de vrijheid verrezen dan onze gevleugelde vrienden, de vogels Dus u begrijpt; ‘van al die eenzame vogeltjes in kooitjes word ik toch zo verdrietig’! , wie dat bedacht heeft, mag van mij ’t gevang in..
Erg leuk zeg, om in ’t Westerpark zo dichtbij Hans Dorrestein op vogelexcursie te zijn geweest, ben jaloers

Sandra Govers

multitalent dorrestein

verassend stukje in deze huis a huis krant. Was her bezoek aangekondigd van Hans? Ik had er graag bijgeweest. Meer van dit soort artikels graag!

Rob

Wat een leuk interview

Wat een leuk stukje. Je krijgt gewoon zin om het boek te lezen en de natuur in te gaan. Ik heb zijn eerdere boeken ook gelezen en weleens een voorstelling van Hans meegemaakt en het interview is precies zoals hij is en praat.

linda beastly

Dorrestein

Jammer dat ik er niet bij was. Ik ben een echte fan van hem. Hoe hij schrijft, je ziet het allemaal voor je. Humoristisch en leerzaam. Zijn natuurboeken zijn realistisch maar niet zeurderig zoals veel natuurschrijfsels. Leuk interview en mooie foto, zo is Dorrestein in zijn element, pratend tussen het riet. Met de kijker 'standby', maar hij kan nooit het vogeltje op tijd in beeld krijgen....

marianne

Aanstekelijk vogelenthousiasme

Dorrestein vertelt zo enthousiast over zijn vogelpassie dat je zin krijgt zijn boek
Dudeljo te gaan lezen.
Gezellig interview!

martin

Man met mooie droge ietwat sombere stem

Onlangs zat ik te genieten van de Slufter. Naast me zat een drietal omstandig uit te leggen wat ze allemaal konden met de apps op hun telefoon. Bijvoorbeeld de drie geluiden oproepen die de wielewaal kan produceren. Ik kon het niet laten om de snobs toe te zingen: "Dudeljo en anders niet."

Ik had het Dorrestein graag horen zingen. Zijn stem en dictie vind ik prachtig.