De draaiende Bloem

Verteller: Henk Schuurman
Auteur: José Stolp
Westerpark

De wieken van molen De Bloem draaiden en er hing een vlag buiten ten teken dat de molen geopend was voor publiek. De zes etages van de molen waren via stijle trappen te beklimmen en het robuuste binnenwerk, van massief hout, was in werking te zien.

De draaiende bloem in volle glorie Foto: José Stolp, 9 mei 2009

Nationale Molendag 9 mei 2009

Iedere tweede zaterdag in mei is het Nationale Molendag, een jaarlijkse dag waarop sinds 1972 meer dan 600 wind –en watermolens en gemalen geopend zijn voor het publiek. Sinds vorig jaar zijn de molens, vanwege het grote succes, zelfs het hele weekend bezichtigen. Zo ook molen De Bloem aan de Haarlemmerweg.

Klap van de molen

Het beklimmen van de molen, is een hele toer en je moet hiervoor goed ter been zijn en de handen vrij hebben. Het werken in een molen, maar ook het bezichtigen ervan, is niet zonder gevaar en je moet goed opletten waar je loopt. Anders kukel je over de rand van de stelling en val je van een hoogte van 12 meter naar beneden. Gelukkig kon het publiek niet te dicht bij de wieken komen, want als je daar een klap van krijgt, dan ben je nog niet jarig.
Het spreekwoord: ‘die heeft een klap van de molen gehad’ is er niet voor niets. Hij is niet helemaal bij zijn verstand wordt er mee bedoeld. Er zijn vele gezegdes ontstaan uit de tijd dat molens het dagelijks leven beheersten. Dit gezegde is ontstaan als vroeger een onfortuinlijke knecht, een molenwiek tegen zijn hoofd had gehad en zich sindsdien vreemd gedroeg. Helaas zijn er ook heden ten dagen nog steeds ongelukken te betreuren, maar men probeert deze door de aangescherpte veiligheidsmaatregelen te beperken.

Robuust

Henk Schuurman: "Er is nu eigenlijk te weinig wind, wat ook te zien is aan de rookpluim van de vuilverbrandingsoven verderop, die gaat kaarsrecht omhoog. Dat is wel jammer, want de wieken draaien nu niet op volle kracht, daarvoor is minstens windkracht 4 of 5 nodig."
Dat de molen zo groot en hoog is komt omdat de molens vroeger gebouwd werden op een bolwerk van vestingmuur of wal. Om de molens boven de huizen uit te krijgen was er een stelling nodig om voldoende wind te vangen. De verdiepingen van de molen dienden ook als opslag voor onder andere zakken graan en meel.
De karen boven de stenen van de molen de Bloem zijn voorraad bunkers voor het graan dat gemalen moest worden. Daar kon wel 1000 kg in, zodat de molenaar kon doorgaan met zijn maalwerk en niet ieder keer voor toevoer van het graan te moeten zorgen.

Onderhoud

Henk: "De rietgedekte kap wordt jaarlijks door de rietdekker onderhouden. Kleine stukjes waar het riet losgelaten heeft worden dan weer hersteld. De totale dikte van de rietlaag is ca. 25 cm. Zonder regelmatig onderhoud aan de molen en in werking stellen zou hij snel vervallen en dat is zonde. De kosten voor het onderhoud worden door de gemeente en monumentenzorg gedekt en bedragen ca. 20.000 euro per jaar."

Lees ook Molen De Bloem

Henk Schuurman geeft deskundige uitleg Foto: José Stolp, 9 mei 2009

Het robuste loopwerk Foto: José Stolp, 9 mei 2009

De zware molenstenen Foto: José Stolp, 9 mei 2009

Henk Hanenburg

Nostalgie

Ruim 70 jaar geleden gespeeld op en in en rond de molen. Na veel omzwervingen nu ( bij toeval) deze site gevonden. Ik ga zeker binnenkort weer eens terug en kijken of Henk de molenaar mij nog herkent. Het was een pracht tijd, waarin het meel nog met paard en wagen werd weggebracht naar naar o.a de bakker op Sloterdijk. En ook de ritjes opdekarnaar de molen in Oost.

Leuke rapportage, nog leuker om ook de foto,s van het inwendige te zien. Het was een prachtig, maar gevaarlijk speelterrein.

Bedankt en ik hoop tot ziens Henk.

Henk Hanenburg  Nunspeet

16 februari 2017

Anna

Hoi Jose,
Frisse schrijfstijl; niet te zwaar geschreven. Goed begrijpelijk voor iedereen. Mooie foto's ook!
gr, Anna

meneer Stolp

Je schrijf talent word steeds beter.

geweldig, ga zo door.

Wil van Lieshout

Met respect

Hallo José,
Ik heb bewondering voor je zoektocht naar fraaie onderwerpen en je schrijftalent.
De foto's zijn altijd het aanzien waard. Ga je dit jaar nog fietsen in Frankrijk? Zelf ga ik met Thea naar de Provence. Hoop je toch weer eens te zien!Groeten van Wil.

Hanneke

leuk artikel

He Jose,
je hebt echt schrijftalent, ga zo door
groetjes Hanneke

Karin Busch

2e zaterdag in mei

Leuk artikel! Nu ik weet dat het iedere tweede zaterdag in mei molendag is, zal ik volgend jaar zeker een kijkje gaan nemen. Was vorig jaar met Italiaanse toeristen voor het eerst van mijn leven in de Zaanse Schans en moet zeggen dat het erg leuk en leerzaam was!