Circus Boltini

Bos en Lommer

Maar het begon pas echt toen Circus Toni Boltini voor het Bos en Lommerplein koos

Aanplakbiljet ergens in Amsterdam wie, wat, wanneer, waar Foto-fragment van de Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam Door: Jan van Zijp

Kermis en circus

Vanaf eind jaren veertig, wandelde ik jaarlijks met mijn ouders naar de kermis. De rups, steile wandrace en het spookhuis, waren dan een aantal dagen op het ‘zwarteland’ tegenover Marcanti te vinden. Een stoffig braakliggend terrein, tussen twee druk bevaren grachten in. Ook herinner ik me daar nog een circus. Midden jaren vijftig was de Jan van Galenstraat opeens niet goed genoeg meer en werd er gekozen voor een terrein dat verder van De Rijpgracht af lag: ‘Het Bos en Lommerplein’. Slotermeer stond toen nog in de kinderschoenen. De reclame karavaan van de ‘Melkbrigadiertjes’ was daar als eerste in 1955 ongeveer, daarna was er nog een heel dorp met ‘kleine mensen’, toen Lilliputters genoemd.

Aanpakken

Maar het begon pas echt toen Circus Toni Boltini voor het Bos en Lommerplein koos. Met een enorm nieuwsgierig makend reclame spektakel. Er op af dus, op mijn vrije woensdagmiddag, geld voor een kaartje had ik niet. Lenig was ik wel, in een wip stond ik aan de andere kant van het hek dat rond de grote tent stond. De matinee was al begonnen. Voorzichtig liep ik rond, bang gesnapt te worden. Niemand had echter oog voor mij, ze hadden het veel te druk met de voorstelling. Tot ik vlak bij de artiesteningang kwam.’Hé jij daar, pak eens aan’, hoorde ik iemand zeggen. Van het ene op het andere moment was ik circusmedewerker geworden, met een onderdeel van de leeuwentunnel in mijn handen, die ik naar binnen moest brengen. Als beginneling stond ik even te aarzelen. Wat nu? Veel tijd kreeg ik niet, want Toni zelf, bemoeide zich er mee, het moest sneller. ‘Opschieten, tempo maken’, schreeuwde hij me nijdig toe. Even aanpoten dus enne … Niets te danken Toni.

Vaste circusmedewerker

Na het afbreken van de kooi, even uitrusten en proberen de tent in te komen, om de rest van de voorstelling te zien. Veel tijd kreeg ik niet, want meneer Carré, stond klaar om zijn toeren met het paard te laten zien. Hij keek me aan en vertelde, dat ik het paard aan het eind van zijn optreden op moest vangen en vasthouden. Oké, ik was er klaar voor, inmiddels was ik vaste medewerker geworden, begreep ik. Dat het paard met zo’n enorme vaart op me af kwam stormen, verraste me. Ik greep mis, het paard draafde zijn vrijheid tegemoet. Meneer Carré woedend en ik heel erg onder de indruk. Ergens tussen een aantal woonwagens in, kregen we de vluchteling te pakken. Met een hoofd vol gedachten aan een leven tussen circusartiesten en wilde beesten, stak ik de Hoofdweg over en liep ik daarna langs de Erasmusgracht, terug naar huis.

margaretha kalse

Mij vader en moeder waren trapeze werkers bij boltiniin de jaren 50

Ik las een reactie van iemand die zich nog kon herrinneren dat circus boltini op het jan van galen terein stond ik ben daar geboren in de caravan toen mijn vader en moeder reisde met boltini ook hebben mijn vader en moeder op 2 zuilen van 40 meter hoog langs elkaar heen staan te zwaaien en is er een fotootje waar ik als 4 jarig meisje in een kleine 3 hoek trapeze hing mijn vader henk van der velden .moeder willy kalse vraag me af of er nog foto s bij mensen zijn van mijn vader en moeder.

H van Dijk

Boltini / Oud Valkeveen

Velen zullen zich ook wel de jaarlijkse uitstapjes naar speelpark Oud Valkeveen herinneren. Maar wat heeft dat met Boltini te maken?
Ergens in de jaren '80 werd Boltini eigenaar van dat speelpark. Ik ben er met enkele familieleden toen eens een keer geweest en dat was een ronduit een afknapper. Achterstallig onderhoud, kapotte toestellen, geen toezicht enz.
Later hebben zijn twee dochters het beheer van het park overgenomen. Dat was een behoorlijke verbetering. Vorig jaar ben ik er nog een keer gaan kijken en dat beviel een stuk beter. Alles zit goed in de verf en er is vrijwel overal toezicht. Er kwam zowaar een stukje nostalgie bij mij naar boven...

Gerrit miedema

Bezoek aan Circus toni boltini in Zeist 1973

Ik was 7 jaar toen met 3 leiding en twee jongens naar het circus ging in mijn herinnering was de tent rood geel en stond op een groot grasveld straat weet ik niet meer De naam van de leiding waren Piet Blokland, Ardi thieme Geertje
clienten waren Tacko Anker sjonnie bouma en ik Gerrit miedema IK weet nog ik genoot van de show en de Rood gele lampen Wat had ik aan een geel zwart wit t shirt en een Zwarte korte broek we zagen Indianen, Leeuwen als de muziek te druk werd ik verdrietig dit is twee keer in een Droom terug gekomen

Allart Strijker

Boltini in Hoogeveen

Jarenlang heeft Boltini 1-dagsvoorstellingen op het Beukemaplein in Hoogeveen. 1á2 dagen van tevoren werd het plein al 'circusklaar' gemaakt d.m.v. parkeerverboden. Eén dag van tevoren kwamen de eerste wagens rond 16.00u aan. De hele avond en nacht reed het door met de vreemdste creaties van vrachtwagens. Vooral omgebouwde autobussen zag je veel. In no-time werd op de dag zelf de tent opgebouwd (hydraulisch!). Wij hielpen als tieners mee, en kregen dan een vrijkaartje voor de voorstelling. 'S avonds rond 22.00u. was de voorstelling afgelopen. Binnen 3 uur was bijna alles (!) vertrokken. De volgende ochtend was er nog eén wagen over n.l. de vuilnisauto van Boltini, die het terrein schoonmaakte. Ook deze vertrok dan tegen 10.00u. en alleen de plaats waar de piste was (restanten zaagsel) herinnerde aan 2 dagen circusleven.

brenda van anrooij

leeuwentemmer en Nelis de mooie zwarte

Hi wie kent de leeuwentemmer en Nelis de mooie zwarte nog herinderen denk zo 1956 dat ze daar werkzaam waren wie kan mij wat hier over vertellen

Okko

Rob de Nijs

Fred,

Bij nader inzien zou dit best eens waar kunnen zijn. Ik heb werkelijk geen idee meer of het nou de Lords waren of de Jumping Jewels of dat Rob de Nijs er ook bij was. Dat van die begeidingsgroepen was ik helemaal vergeten. Dank voor de correctie.

Fred Fontijn

Rob de Nijs

Beste Okko,
Nu pas kom ik tot de ontdekking, dat je een vergissing maakte in onderstaande reactie. De begeleidingsband van Rob de Nijs heette 'the Lords', die van Johnny Lion 'the Jumping Jewels', later zelfs 'Jay Jays'. Rob en Johnny traden gezamenlijk op bij Tony Boltini, dat is zeker. En daarmee is dit geschiedenis feit ook weer recht gezet.

Okko

Boltini op het braakliggend terrein hoek Pieter Calandlaan/Johan Huizingalaan

In de jaren 60 stond het circus een tijdje op het braakliggend terrein Pieter Calandlaan/Johan Huizingalaan. Ik ging daar met mijn vader naar toe. Ik kan mij nog goed herinneren dat Johnny Lion en the Lords daar optraden in de circustent. Het heeft echt indruk op me gemaakt.

nol pieters

boltini

vroeger stond het op de wibaut straat voor dat het parool er was daar kan ik ony boltini van de grootste show in holland

Conny van IJLL ( 1959 )

Circus terrein tegenover Marcanti

Uiteraard kan ik mijzelf het "zwarteland" tegenover Marcanti herinneren. Kermis, Kerstbomen verkoop en Circus. Ik weet niet exact welk jaar het was, maar ik kan mij herinneren dat er een circus in de Jan van Galenstraat stond, het zal ongeveer 1967/68 geweest zijn, zij zochten een dompteur voor een leeuwen nummer. Mijn vader die een nogal streng uiterlijk had, en een circus fan was, werd gevraagd als dompteur. Gelukkig heeft hij nee gezegd.