Het koffiehuis Van Nol

Van mijn opa Dolf; een bekende verzetsman in de buurt

De Baarsjes, Mercatorpleinbuurt

Opa Van Nol (Dolf) opende het volkskoffiehuis op 2 februari 1930 en zijn klandizie bestond uit kooplui, venters en ook voddenhandelaren. Het was een tijd van bittere armoe, maar het koffiehuis zat vol.

Nel en Nol (Dolf) voor het Volkskoffiehuis Nel en Nol (Dolf) voor het Volkskoffiehuis

In het koffiehuis aan de Bartholomeus Diazstraat 34 stond een potkacheltje met daarop een pan met warme melk. Een kom koffie kostte 6 cent.

Zijn vrouw Nel werkte ook mee en maakte pannen erwtensoep voor de klanten. Toen de oorlog begon hielp Dolf (Nol) Joodse voddenhandelaren om onder te duiken. Zo bracht hij een paar joden naar Haarlem-Noord met een Duitse legerwagen. Ook bracht hij er een paar weg in een NSB-pak.

In het koffiehuis had hij een landkaart van heel Europa met daarop gekleurde speldjes om aan te geven waar de duitsers zaten. Hij gebruikte hiervoor de gegevens van de verboden Radio Oranje en van de BCC.
Helaas Nol is verraden door Anne van Dijk; zij is aan het eind van de oorlog doodgeschoten. Nol werd naar Duitsland gestuurd, maar omdat zijn nieren waren stuk geslagen, kwam hij terug. Helaas overleed hij voor hij zijn huis kon bereiken.
Nel nam het koffiehuis over en 30 jaar later namen haar zoon Hennie en zijn zoon René de zaak over. Hennie bracht de koffie ook naar de klanten - de marktlui - op de Verspucciemarkt, maar die markt is helaas verdwenen.

Kleindochter Lilian van Nol

Hennie voor het (toen vernoemde) Thee & Koffiehuis Foto: collectie Lilian van Nol

Nu 't Café van Ienie Mienie Foto: Google Streetview

hennie neimeyer.

koffie huis nol .

wat leuk om dat te lezen mijn vader ome henk zijn roep naam geitje.zat elke dag bij nol.stond heel vaak achter de kraam.bij peter de wit.het was een leuke markt.mijn vader is in 1992 over leden 93 jaar geworden.