Douwe Stapersma in Nieuw-West

Verteller: Douwe Stapersma
Auteur: J.M.B. Ketel
Amsterdam-West, Nieuw-West
Het haventje aan de Sloterplas met de flats aan de Eastonstraat Foto: 1974/1975, collectie Douwe Stapersma

Dit is een klein stukje van een verhaal over de familie Stapersma en Douwe en Reine in het bijzonder. Lees het hele verhaal met prachtige foto’s op de website ‘Van Schoendoos naar Internet’.

Voor het eerst in Nieuw-West

Met zijn vriendje fietste Douwe soms naar buiten naar het buitengebied. Daar stonden veel boerderijen en lagen groene weiden vol met koeien. Er waren toen al boeren die hun boerderij veranderden in een tuinderij, vooral langs de strook aan de Westlandgracht. Ook verkochten boeren hun melk al via hun eigen winkels in de stad. Zo is de vader van Dirk van de Broek ook begonnen, eerst een melkwinkeltje en toen een supermarktje, de eerste in Amsterdam! Het vroegere Slotermeer, wat ongeveer lag op de plaats waar nu de Sloterplas ligt, was al decennia daarvoor leeg gemaald. Daar kon je prachtig rondfietsen. Het was voor de jongens een compleet nieuwe ervaring. Huizen stonden er toen nog niet, laat staan flats en autowegen. Om er te komen kon je over de Overtoom en de Postjeskade. Bij de Schinkel was een scheepslift: een bak vol water waar het scheepje dan mee om hoog werd getild naar de Schinkelkade, een hogere polder. Je kunt nu nog zien dat er twee polders waren, want we krijgen nog steeds twee aanslagen van twee verschillende waterschappen. Later werd de Slotermeer weer afgegraven, omdat men zand nodig had voor nieuwe huizen in West. Zo is uiteindelijk de Sloterplas ontstaan.

Inwonen

Na de oorlog - toen het leven zijn normale verloop weer begon te krijgen - stapten veel jongelui in het huwelijksbootje, zo ook Douwe en Reina en wel in de zomer van 1946.  Douwe huurde een net trouwpak, maar toen hij het af kwam halen bleek het al voor een twee keer verhuurd te zijn. Gelukkig had een kennis nog een trouwpak liggen waar hij net in paste. Het stel ging eerst een korte tijd bij zijn ouders, later bij haar ouders inwonen. Dat was in die tijd van woningschaarste heel gewoon. (Schoon) moeder kookte, ook dat hoorde erbij.  In 1947 gingen ze met zijn schoonouders naar een bovenwoning aan het Surinameplein.

Flat in Osdorp

Rond 1972 gingen ze door het nieuwe gedeelte van West fietsten en Douwe zei tegen Reina ”een flat op de 5e verdieping met uitzicht op de plas, dat zou fantastisch zijn”. Er  bleek net een vijfkamer-flat aan de Eastonstraat te koop gezet te zijn op de vijfde verdieping. Dat kon geen toeval zijn! De flat werd gekocht en wat zaten ze heerlijk in hun eigen woning met aan de ene kant het prachtige uitzicht op de Sloterplas en aan de andere kant de vliegtuigen in de verte op weg naar Schiphol.

Dit verhaal is onderdeel van “Van Schoenendoos naar Internet”.
Meer weten? Klik hier.