Kunst!

7 Fans

‘Kunst in Geuzenveld-Slotermeer’ heet de serie die al geruime tijd onregelmatig in de Westerpost verschijnt. In deze serie loop ik met bewoners van het stadsdeel naar hun favoriete of meest verafschuwde kunstwerk en spreek met hen erover. Het gaat daarbij niet om een kennistest. Soms weten we nauwelijks hoe het kunstwerk of de kunstenaar heet, laat staan wat ermee bedoeld wordt.

Hoogovenarbeider Hoogovenarbeider van Wilfried Put

Dat leverde tot nu toe leuke gesprekken vol fantasieën op en mede daardoor leuke artikelen. Zo sprak ik over ‘Roll off/Twisted/Roll on’ dat in het Sloterpark nabij de kinderboerderij staat, stond ik op de heuvel verderop in het park bij ‘Groot Landschap’ en voelde ik voor het eerst aan de Plastische Tekens op het Confuciusplein. Ik besprak met een bewoner van de flat aan de Burgemeester Cramergracht het mozaïek op de zijkant van het gebouw. Ik stond voor het eerst stil bij ‘dat mannetje’ op Plein ’40-’45 en leerde dat dit de ‘Hoogovenarbeider’ is. Al pratende met de bewonderaarster van dit beeld kwamen we meer te weten. Onder andere dat de kunstenaar — wiens naam nu eens wel op de sokkel was vermeld - W. Put heet. Speuren op internet leverde de volledige naam ‘Wilfried Put’ op en zelfs een telefoonnummer. De kunstenaar gebeld en zo kwamen er nog meer antwoorden op onze vragen over zijn beeld.

En zo babbelde ik heel wat met bewoners over kunst in het stadsdeel. Allen vroegen zich af wanneer er nu eindelijk een volledige inventarisatie van kunstwerken in de openbare ruimte zal komen. Er wordt hard aan gewerkt, vertelde de verantwoordelijke afdeling op het Tuinstadhuis mij. We wachten af. Tot die tijd kunt u met mij praten over mooie en lelijke kunstwerken. Mail me: shirley@brandeis.nl

In de serie ‘Kunst in Geuzenveld-Slotermeer’ zijn inmiddels de volgende kunstwerken besproken: Plastische Tekens (Confuciusplein), Grote man met kleine man (Noorderhof), Bouwvakarbeider (Burg. Eliasstraat), Roll off/Twisted/Roll on (Sloterpark), Groot Landschap (Sloterpark), het Carillon (Plein ’40-’45), Kore (Arondeusstraat), Phoenix (Burg. Cramergracht), Hoogovenarbeider (Plein ’40-’45), terras Oostoever, Kleurrijke stenen (Sloterpark), Animaris Rhinoceros (Albardakade) en de Geboorte van Venus (Th. Dobbestraat).

Bekijk meer afbeeldingen

Roll on Roll off Roll on Roll off/Twisted/Roll on Roll on Roll off/Twisted/Roll on in Slotermeerpark

evenement