Een blauwe boom in de buurt

1 Fan

Het is niet per se haar favoriete kleur. Nee, het blauw van de boom - het nieuwe kunstwerk op de hoek van de Burgemeester Röellstraat en Burgemeester Van Leeuwenlaan – is gekozen omdat het zo mooi met de lucht speelt. Beeldend kunstenares Mari Shields werkte een jaar aan haar creatie. Een wens van enkele bewoners uit de buurt is uitgekomen.

De blauwe boom De kunstboom in de Burgemeester van Leeuwenlaan die geschilderd is nadat de schors verwijderd is. Foto: Jaap Wals, september 2010 Door: Jaap Wals

Hoog

Het was weer even wennen op de hoogwerker. “Als je bovenin staat en ze gaan een stukje rijden, zwiep je heen en weer. Als je dat niet gewend bent, kun je zeeziek worden.” Tweeëntwintig meter hoog is de populier na het afzagen van de takken en het ontschorsen van de bast. Nodig, want populieren worden ongeveer vijftig jaar oud. Deze boom was stervende en had eigenlijk gekapt moeten worden. Maar bij de kap van zijn soortgenoten aan de Burgemeester Roëllstraat was dit ruim dertig meter grote exemplaar (inclusief takken) buiten de vergunning gebleven. Oeps. Een groep buurtbewoners besloot dat er toen iets anders met de boom moest gebeuren dan alsnog geveld te worden. Een monument voor de buurt zagen zij voor ogen. Een blikvanger die de herinnering aan de verdwenen bomen op de laan in stand moest houden. En dus dienden de bewoners een initiatief in; toen bij het voormalig stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer. Geld voor bewonersinitiatieven vanuit het Rijk maakte hun droom mogelijk.

Staren

En een blikvanger is het geworden dankzij Mari Shields, die door André Ormskerk werd benaderd met de vraag om dat monument ervan te maken. Shields heeft ervaring, heel veel ervaring met bomen. Haar werken staan onder andere bij de verkeersrotonde van de A7, in galerij de Meerse in Hoofddorp en verder weg, in Finland, Amerika en Italië. De kunstenares woont sinds 1972 in Nederland en groeide middenin de bossen in Amerika op. Uit veel van haar werk spreekt het respect en de liefde voor de natuur. En die natuur heeft de kunst al in zich, vindt ze. Aan Shields de taak om dat eruit te halen. In dit geval kwam er een blauwe boom uit. Haar hoogste kunstwerk ooit. “Ik wilde geen knallende kleur. Het kruispunt hier is al druk genoeg. Deze kleur blauw, door de groep bewoners goedgekeurd, speelt mooi met het licht. Onder elke weersomstandigheid ziet het er net weer anders uit. Dan weer lichter, dan weer donkerder. Blauwer of grijzer. Mensen zie je soms een tijdje ernaar staren. Iemand zei laatst dat ie de kleur zo subtiel vond. Dat was een mooi compliment.”

Leuk

Die reacties zijn zeker eer voor haar werk, want Shields besteedde uren, dagen, weken aan de verf- en kleurkeuze. Moest het verf op olie- of waterbasis worden, moest het autolak zijn of misschien wel vliegtuiglak? Ze werkte samen met verschillende verfproducenten en zelfs TNO om die perfecte verf en kleur te krijgen voor de boom in Slotermeer. Takken dienden als testmateriaal. Ook met de kleur van het woongebouw naast de boom moest rekening gehouden worden, vertelt Shields om maar even de omvang van het karwei aan te geven. Ze is nu “absoluut tevreden” over het eindresultaat. En ja, je mag het gewoon ‘leuk’ noemen. Shields: “Nog mooier is het als het een glimlach op de gezichten van voorbijgangers maakt.
Dat hoop ik.”

De blauwe boom krijgt zijn officiële naam tijdens de net zo officiële opening op vrijdag 1 oktober om 18 uur.