Tuinieren zonder hurken of bukken

1 Fan

Woensdag 10 november, na een traject van twee jaar, werden ze officieel geopend. De tuiniertafels voor mindervaliden op de Ridderbostuin. Hier kunnen bewoners die moeilijk ter been zijn aan tuiniertafels - zonder hurken of bukken - hun eigen stukje grond bewerken.

Kitty en Jolanda kunnen nu lekker tuinieren Foto: Shirley Brandeis, november 2010

Buurtbewoonster Victoria Wolterbeek stapte in 2008 met haar idee naar het stadsdeel. Twee jaar later kijkt ze samen met haar groep medeorganisatoren tevreden rond op de Ridderbostuin, waar een deel van de grond – met de ingang aan de Burgemeester Vening Meineszlaan, naast het spoor – ter beschikking van het tafeltuinieren is gesteld. Inclusief een kiosk (een overdekt deel om te rusten of te bergen) en toiletten.

Meer dan tuinieren

Stadsdeelwethouder Jesse Bos bejubelde woensdag het idee, goedgekeurd door het voormalige stadsdeelbestuur van Geuzenveld-Slotermeer, en is blij dat het geld beschikbaar kwam uit de Vogelaarpotjes. Ja, een behoorlijk bedrag is het, maar “dit is een ontzettend goed initiatief waar we nog jaren mee toe kunnen en waar veel mensen plezier van zullen hebben.” En dat werd direct beaamd door de vele valide en mindervalide aanwezigen. “Het is meer dan tuinieren, het is ook lekker buiten zijn en sociaal contact hebben, in je buurt,” aldus een tuinierster.

‘De Hanno Klein Tuin’ is de officiële naam, bleek na onthulling door de wethouder en initiatiefnemers Victoria Wolterbeek en Irene van Gilst. De tuin is – en dat was een verrassing - genoemd naar de projectleider ruimtelijk beheer die het ontwerp voor de tuin maakte. Voor Camilla Meijer, die namens het stadsdeel de initiatiefgroep van dit goede idee begeleidde, was er een minituin voor thuis. En een grote bos bloemen.

Pimpen

Er was deze feestelijke middag meer. Bezoekers konden hun scootmobiel of rollator laten pimpen en er werd gerolstoeldanst. Allemaal bij de tuintafels, die nu vrijwel kaal zijn, maar zodra het weer lente is, weer volop in bloei kunnen worden gezet door hun beheerders. Op ooghoogte. Zonder te hurken of te bukken.