De Buurtslager komt eraan

Verteller: Hélène Hofman
1 Fan

Van het rijtje winkels aan de Bernard Loderstraat, vlak achter de Slotermeerlaan, is niet veel meer over. Drie panden hebben tegenwoordig nog een – voor omwonenden - duidelijke functie. Jammer, vindt buurtbewoonster Hélène Hofman. Haar idee: een plek voor de buurt in een van de ‘onderstukkies’ in deze straat.

Hélène Hofman bij De Buurtslager wie, wat, wanneer, waar Foto: Shirley Brandeis, juli 2010

Het pand aan nummer 45 dat wooncorporatie Eigen Haard naar aanleiding van Hofmans wens beschikbaar stelde, was tot enkele jaren geleden een echte slagerij, die van Kees Baars. De koelceldeur, de slagerstegeltjes en de haken in het plafond zijn de enige restjes die nog aan die tijd herinneren. En om dat laatste beetje in stand te houden, besloot Hofman dat het pand in de nieuwe functie dan ook maar ‘De Buurtslager’ moet heten. “Mochten mensen toch voor vlees komen, dan weten ze meteen dat het een plek voor de buurt is!” lacht de initiatiefneemster.

Wat er dan wel te vinden is: huiswerkbegeleiding voor kinderen, bijvoorbeeld. Hofman: “Ik ken de overblijfmoeders van de Immanuelschool. Ze willen zo graag dat hun kinderen het beter krijgen in het leven dan zij. Sommigen schakelen nu, naast de huiswerkbegeleiding die de school biedt, veel betaalde huiswerkbegeleiding in. Voor de kinderen die nu naar het vervolgonderwijs gaan zou ik huiswerkbegeleiding gratis willen aanbieden vanuit deze locatie. Het moet ook een plek worden waar kinderen uit de buurt, veelal in kleine huizen wonend, rustig hun huiswerk kunnen maken.” De nadruk ligt bij De Buurtslager op educatie en saamhorigheid – “Daar help je de kinderen en de buurt mee vooruit” – en op contact tussen bewoners. “Sociale cohesie tussen de oude en nieuwe bewoners dus. Tussen de mensen die er tientallen jaren geleden kwamen wonen en de nieuwe generatie.” Hofman proeft onbehagen onder de oudere bewoners, tussen de verschillende bevolkingsgroepen, ook tussen de diverse afkomsten van buiten Nederland. Een plek waar iedereen kan binnenlopen, is een eerste stap richting een hechtere buurt, meent ze.

Op zaterdag 4 september wordt De Buurtslager feestelijk geopend. Tot die tijd knappen medewerkers van re-integratiebedrijf Implacement de voormalige slagerij op. Met behoud van de typische slagerselementen als die eerdergenoemde koelceldeur en tegeltjes. Met budget van het stadsdeel zal de ruimte worden ingericht. Kinderen uit de buurt zullen samen een vlag ontwerpen voor hun ontmoetingsruimte. De naam ‘De Buurtslager’ zal groots op de gevel komen.

‘Gewoon contact’ is wat Hofman wil. Contact met de buurt. Zo zal ze het programma door met name Jeroen Bouwman worden afgestemd op het nabijgelegen buurtcentrum in de Paul Scholtenstraat. Een programma waarin plek is voor bewonersinitiatieven. Een plek waar iedereen terecht kan met goede ideeën, initiatieven kan ontplooien, kan praten met de buurtcoördinator, huiswerk kan komen maken, daarin begeleiding kan krijgen (een eerste vrijwillige huiswerkbegeleider heeft zich al aangemeld) en meer. Een plek waar van alles kan, behalve twee ons ossenworst kopen.

Voor De Buurtslager is men nog op zoek naar extra helpende handen en naar buurtbewoners met leuke plannen, die een plek of ondersteuning zoeken. Voor meer informatie en aanmelding kunt u mailen naar Hélène Hofman op helenehofman@hetnet.nl.

Gonny lodder

Mijn oude baas Kees baars 🐖🐂

ik heb hier jaren gewerkt.  Leuk dat dit behouden blijft

was als 16 jarige begonnen in deze zaak toen nog Oosterhuis.   Daarna overgenomen door Kees baars waar ik ook jaren heb gewerkt.