Een wel hele brede school

7 Fans

Op 1 maart werd de nieuwbouw van basisschool ’t Koggeschip officieel geopend. Breder dan deze nieuwe brede school kan een brede school haast niet zijn.

Opening 't Koggeschip (1) Het feestelijke, kleurrijke moment (foto: Shirley Brandeis, 1 maart 2006)

Van gescheiden jongens- en meisjesschool naar een school voor de hele buurt

Buurvrouw Marie Halvers staat te popelen van ongeduld. De 81-jarige dame wil graag actief zijn op ‘t Koggeschip. Brede scholen, basisscholen met veel voor- en naschoolse activiteiten voor de hele wijk, zijn in en menig school wordt er een de komende jaren. Maar het gebouw van ‘t 50-jarige Koggeschip was er zo slecht aan toe dat nieuwbouw de enige redding was.

En zo kon er — met de brede schoolgedachte in het achterhoofd — op een steenworp afstand aan het Abraham Kuyperplein een nieuw gebouw verrijzen. De voormalige gescheiden jongens- en meisjesschool (waar de liefde onder het viaduct ondanks alles toch wel opbloeide) is nu een school voor iedereen. "Dit wordt de ontmoetingsplek voor de buurt," weet directeur Suzan Baldinger, die samen met Jan van Velzen de scepter op ’t Koggeschip zwaait. "Hier werken onderwijs, welzijn en sport echt samen," aldus wethouder Anton Ederveen met deze drie onderwerpen in zijn portefeuille. Ederveen voorzag vijftien maanden geleden een van de eerste muurtjes van cement en bakstenen en mocht nu het startsein voor de opening geven.

Maar wel samen met de partners. Maandenlang hebben tientallen bewoners en medewerkers van verschillende organisaties in het stadsdeel in een zogenoemd Wijkweb aan de programmering van het wijkgedeelte van ’t Koggeschip gewerkt. Wijkweb is een pilotproject van het stadsdeel dat partner is in het Europese kennisnetwerk Poseidon, waarbij zes Europese steden hun kennis en ervaring op het gebied van wijkontwikkeling van achterstandsgebieden delen. Tijdens diverse overleggen en informatiemarkten werden door de Wijkweb-deelnemers contacten gelegd en ideeën geopperd. De ideeënlijst is lang geworden: van een wereldkookclub tot salsadansen en van naailessen tot fitness, reiki, disco en gezellige praatmiddagen. De buurt zal er aan moeten geloven. In ’t Koggeschip zal voortaan van de vroege ochtend tot de late avond veel te doen zijn.

Gepubliceerd: 13 maart 2006

Bekijk meer afbeeldingen

Opening 't Koggeschip (2) De trotse directeur Suzan Baldinger (foto: Shirley Brandeis, 1 maart 2006)

Opening 't Koggeschip (3) Ze staan te popelen om  hun brede school in te nemen (foto: Shirley Brandeis, 1 maart 2006)

Opening 't Koggeschip (3) Ze staan te popelen om hun brede school in te nemen (foto: Shirley Brandeis, 1 maart 2006)

Hoi Suzan

Ik kijk nu pas op de site en zie dat je gereageerd hebt. Inderdaad, ik ben van de Mgr. Bekkersschool. Ik zit ook in het onderwijs en ik zag je naam ergens staan. Jouw naam hoor je toch niet gauw, dus ik dacht dat kan er maar één zijn. Ik hoop dat het goed met je gaat. Groetjes Nancy

rhoda owusu

hi het is rhoda

hello hoe gaat het ik ben rhoda
mij school was het koggeschip
ik wonen nu in Engeland
heel veel kusjes voor iedereen
doi

van rhoda

karin van Essen

Hoi Suzan

Hoi Suzan,
Ken je me nog? Karin van de Mgr. Bekkersschool?

Groetjes!
Karin van Essen

Suzan baldinger

Nancy.

Hallo Nancy,

Mgr Bekkersschool??? Noord
Wat doe je op de site van West?

groet Suzan

Emily Hewitson-Townley(Baldinger)

I hope that Suzan Baldinger can help me

My name is Emily Hewitson-Townley but I was Baldinger.I have just arrived home from Amsterdam where I visited my cousin Louise BaldingerI am 65 and she is in her late 50's.Her father was Jean and mine Willem.Do you think we are all related?

Nancy Breugem

Suzan Baldinger

Ik lees toevallig iets over 't Koggeschip en over de directeur. Volgens mij ken ik haar van vroeger. Klopt dat????
Groetjes Nancy Breugem

Rita van Sterkenburg

wat jammer

Toevallig heb ik het laatst nog met mijn kinderen erover gehad om nog eens een kijke te gaan nemen bij 't Koggeschip. Ik schrik er van dat dat nu dus niet meer kan... Maar fijn voor de buurt dat de school nog steeds zo gewaardeerd wordt. Ik ben daar altijd graag naar school gegaan, de middelbare school was een echte afkanpper. Ik zat van 1970 (de kleuterschool zat eerst nog ergens daar richting de polder, later helemaal links in de linker vleugel van 't Koggeschip) tot 1978 op deze school. Broeder Hugo (6de) met zijn sigaar en kraakschoenen, Juffrouw Smiers (de 1ste klas, haar eerste jaar als juf...) Juf Bongers of Bogaers ofzo...(2de ), Juffrouw Hofman (3de), Juf de Jong (4de), Meester Hans Schneider (5de). De juffen van de 2de en 3de klas vond ik de liefste. Juf de Jong was ook lief maar ik meen dat ze lang ziek is geweest. We hebben zelfs nog meegedaan met "Klassewerk". Een TV-Programma destijds waar basisscholen (5de klassers) het tegen elkaar op moesten nemen. We werden eerste. Het T-Shirt heb ik nog altijd. Mijn zoontje doet het aan bij gymen.

anoniem

heeyyy

onze school is keigaaf man!
jammer dat is niet op een van de fotos ben
:(
maarja, doei doei en veel kuziez van een anonieme meisje

j. teunen

hallo Paula ripke(n)

mevrouw Roobeek vroeg mij om even te reageren op je stukje. Ze vindt het erg leuk dat je haar en haar collega's noemt in je artikel. Ze had/heeft inderdaad een "klein hartje"en is nog steeds erg betrokken bij de politiek. De zoon van juffrouw Stranger heet John.
Zij wil je stukje doorgeven aan zuster Immaculata.
Met groet
Mevr. Roobeek

paula

't koggeschip

het koggeschip, ik kwam daar op in 1964, in de 5e klas bij juffrouw van Erp, zo'n lief mens was zij, en toen ik nog een jaartje over moest doen vond ik het niet eens erg. In de 6e klas kwam ik bij mevr. Roobeek, oh jeetje, haar "roem"was haar al voorbij gesneld, want iedereen was bang om bij haar in de klas te komen, streng, harde stem, en ze rookte op een manier waar zelfs een stoomlocomotief nog jaloers van had kunnen worden. Maar ik geloof ook wel dat zij een "klein"hartje had. Was dol op politiek weet ik nog.
Zuster Theodata, heel vriendelijk, mager en bleek, met bril.
En wie weet er niet hoe juffrouw Stranger was? Leek ook zo streng, had haar zoon Frans(?) in de klas. Zij had die grote zwarte knot. Zuster Immaculata, ook heel vrolijk, met bril, klein.
Dan had je nog de muziekleraar mijnheer van Rooien , die had zo'n groen toetsending, soms moest ik mijn mond houden omdat ie vondt dat ik een toontje te hoog zong. Hij had een bril weet ik nog. Verder heeft Joop Doderer, alias Swiebertje dus, weleens op het schoolplein opgetreden, hij schold ons uit vlak voor aanvang, waarom weet ik niet meer, sinds dien vondt ik hem geen moer meer aan. haha. Dan herinner ik mij nog bij de toiletjes op de gang (hal) van die vieze gele zeeprollen, die stonken.