Vrijwilliger van het jaar 2009

1 Fan

Daar stonden ze op een rijtje voor een grote menigte nieuwjaarsreceptie-bezoekers: Kees Merlijn en het echtpaar Henk en Annie Hoogendoorn. Gerrit Bos, de derde genomineerde, ontbrak en niemand wist waar hij was om de prijs voor Vrijwilliger van het Jaar (een oorkonde en een boom) in ontvangst te nemen.

Bekendmaking van de vrijwilliger van 2009. V.l.n.r. Kees Merlijn, Henk en Annie Hoogendoorn en Hans Staphorsius (jurylid en stadsdeelraadvoorzitter) Foto: Shirley Brandeis, 12 januari 2010

Stille kracht

Achtentwintig aanmeldingen kwamen er bij de jury binnen voor in totaal veertien vrijwilligers. Allemaal door één of meer mensen aangemeld vanwege hun inzet, inspanning, aandacht en groot hart. En drie daarvan werden genomineerd, waaronder dus Gerrit Bos vanwege zijn hulp aan de buren in zijn straat. Maar liefst negen buren nomineerden hem voor de Sloterplasprijs. Bos is hulpvaardig, oplettend, staat voor iedereen klaar en is al jarenlang “een stille kracht die onmisbare werkjes voor de buren verricht,” schrijft menig buur. Ook voor Henk en Annie Hoogendoorn veel lovende woorden. Beiden zijn al jaren vrijwillig zeer actief, in de buurt en daarbuiten. En de aanmelder over Kees Merlijn, die zich met name dagelijks inzet voor de kwetsbare en oudere medemens: “Door Kees’ inzet voorkomt hij dat veel buurtbewoners eenzaam en geïsoleerd raken.”

Met liefde

Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving en verdienen waardering en dus een boom, vindt het stadsdeel, dat hoopt dat de Sloterplasprijs ook in het nieuwe stadsdeel Nieuw-West een plekje zal krijgen. De meeste waardering voor 2009 ging uit naar de niet-aanwezige Gerrit Bos. Nog steeds wist niemand waar hij was, ook zijn vrouw – aan de telefoon – niet. De overige genomineerden namen hun tweede plaats en bloemen net zo lief in ontvangst. “In de aandacht staan is niets voor ons,” aldus Annie Hoogendoorn. “We helpen gewoon graag daar waar we denken dat er hulp nodig is. Dat hoeft een ander niet te weten.” Kees Merlijn doet het ook helemaal voor anderen en niet voor een prijs. “Ik ben gepensioneerd, ik heb de tijd om mensen te helpen die geen hulp van anderen krijgen.” Met al die sneeuw stond hij vroeg op om straatjes te vegen voor de ouderen, hij bezoekt drie keer per week een gehandicapte bewoner en gaat met ouderen naar tandarts of ziekenhuis. Onder andere. Teveel wordt het hem nooit. “Mijn vrouw remt me wel af.” En ook: “Ik doe het met liefde.”

Sloterplasprijs

De Sloterplasprijs is een idee van raadslid Peter Moerman. Niet alleen raadsleden die afzwaaien moeten een cadeau krijgen, vindt hij. Ook bewoners die zich vrijwillig inzetten verdienen waardering voor wat zij doen. Voorheen kregen oud-raadsleden een beeldje, nu is bedacht dat zij én de Vrijwilliger van het Jaar een boom van verdienste krijgen, die geplant zal worden in het te groeien Bos van Verdienste langs de Sloterplas. De eerste bomen zullen geplant worden voor Arie van Soest en Karel Witmond, twee verzetshelden.