“Even contact, zodat men weet dat alles goed met je gaat”

Verteller: Carl Hirsch sr.
Geuzenveld-Slotermeer

Telefooncirkel op zoek naar begeleiders

Carl Hirsch sr. aan de telefoon Foto: Shirley Brandeis, oktober 2008

Wie behoefte heeft aan een dagelijks telefoontje kan zich aansluiten bij een van de telefooncirkels in Geuzenveld-Slotermeer. Carl Hirsch sr. (90) is één keer per week begeleider van een cirkel. “De hersenen moeten blijven draaien. Stel je voor dat ik naast mijn bed lig en niemand komt kijken als ik de telefoon niet opneem?” Het was dé reden voor Hirsch om zich ongeveer twintig jaar geleden aan te sluiten bij de telefooncirkel. “Toen ik ervoor werd gevraagd om leiding aan een cirkel te geven, heb ik me ook meteen als deelnemer aangemeld. Het is toch prettig dat iemand je iedere dag even belt om te checken of alles in orde is.”

Rond

De telefooncirkel wordt gevormd door een groep mensen die elkaar iedere dag opbellen tussen negen en tien uur ’s ochtends. De begeleider start de cirkel en belt, volgens een vooraf vastgesteld rooster, de eerste deelnemer op de lijst. Deze eerste deelnemer belt de tweede, de tweede de derde en dat gaat door tot de laatste de begeleider weer belt. De cirkel is dan rond. Als iemand toch niet opneemt, is het aan de begeleider om dit door te geven aan de coordinator van de Telefooncirkel of de buurtregisseur.

Kippenhok

Hirsch: “Het gaat om een kort gesprek ’s ochtends. Even goedemorgen wensen, misschien een kort praatje over het weer. Wie behoefte heeft, kan als de cirkel rond is, nog met een andere deelnemer bellen. Sowieso ontmoeten we elkaar twee keer per jaar, zodat je de deelnemers een keer kunt ontmoeten.” Zijn kippenhok, noemt hij liefkozend zijn cirkel, bestaand uit zeven dames en Carl Hirsch sr zelf.

Blijven draaien

Het geeft hem zekerheid, de telefooncirkel. Iedere dag heeft hij even contact, zodat men weet dat alles goed met hem gaat. En dat is een prettig idee. Het is een van de voornaamste redenen om je bij een cirkel aan te sluiten, vertelt coordinator Joke van Eijk. Maar ook voor wie behoefte heeft even een praatje maken of voor wie aan huis gebonden is, biedt de Telefooncirkel – al is het een kort moment – even de gelegenheid contact te hebben. Carl Hirsch sr. – negentig en zelfstandig alleenwonend - vermaakt zich nog goed. “Ik ben al sinds 1982 met de vut, maar heb geen dag stil gezeten.” Hij doet graag onderzoek naar de evolutie op zijn computer, houdt zich bezig met de geloofgemeenschap Bahai waar hij sinds 1954 bij betrokken is en kijkt graag naar tennis en medische programma’s. “De hersenen moeten blijven draaien, he.”

Contact

Meer begeleiders als Carl Hirsch sr zijn hard nodig. Een van de telefooncirkels ligt op dit moment zelfs stil. Hirsch: “Dat beetje contact met de mensen is zo belangrijk. Er is te weinig contact. Maar dat was vroeger ook zo, hoor. Toen ik aan het Sarphatipark woonde, kende ik mijn buren niet eens. Hier wel. Ik woon hier vijftig jaar en zorg ervoor dat ik mijn buren ken. Van de buurvrouw krijg ik Marokkaanse soep. Ik zoek dat contact op. Je kunt wel dag zeggen, maar je kunt toch ook gewoon een praatje maken op straat.” En aan de telefoon.

Voor meer informatie over deelnemen aan of het begeleiden van de Telefooncirkel kunt u contact opnemen met Joke van Eijk of Rahma Yacoubi op telefoonnummer 020-3075200 of e-mail Joke.van.Eijk@impuls.nl.