Omar en Fatih worden bedankt

Verteller: Dennis Kalijan
7 Fans

Flyers uitdelen, het fietsenhok schoonmaken, winkelwagens terugbrengen, kapotte stoeptegels signaleren.

Dennis Kalijan (midden) zet Omar (links) en Fatih in de bloemetjes Foto: Shirley Brandeis, maart 2009

In de krant

Omar Kassi (12) en Fatih Atasever (13) doen dat allemaal voor hun buurt rondom hun school ’t Koggeschip. En dat verdient een bloemetje, vinden buurtcoördinatoren Dennis Kalijan en Fatima Oulad Ahmed. En een plaatsje in de krant. (De Westerpost, red.)

Je kan op ze rekenen

Thuis de hele tijd achter de computer zitten is saai. Liever gaan Omar en Fatih erop uit. Buiten leuke dingen doen. Dingen waarmee ze andere mensen helpen. En dus zijn ze de rechterhand van de buurtcoördinatoren in buurt 9. “We zijn erg blij met deze jongens,” vertelt Dennis Kalijan. “Als zij iets zien dat niet kan of mag, melden ze het aan mij. Hartstikke handig.” Maar ook voor klusjes als flyers uitdelen en het plein vegen kan Dennis rekenen op ‘zijn’ jongens. Langzaamaan maken ze promotie. Bij evenementen mogen ze inmiddels ook helpen toezicht houden. Dennis: “Omar en Fatih zijn een voorbeeld voor de jeugd. Ik merk dat steeds meer kinderen willen helpen in hun buurt.”

Grote broer

Ze willen graag nuttig zijn, vertellen ze. En ze vinden het fijn een plek in de buurt te hebben waar ze terecht kunnen. Om te praten of wat te computeren. “Dennis is als een grote broer voor ons.” Dat de jongens iets doen voor hun buurt, vindt die ‘grote broer’ fijn maar ook niet meer dan logisch. “Ook zij, ook alle kinderen, moeten ervoor zorgen dat hun buurt veilig en prettig is en blijft.” En daarbij kunnen Dennis en Fatima best wat hulp gebruiken. Lachend: “De buurtcoördinator heeft er twee paar ogen bij!” Alhoewel, huiswerk gaat altijd voor, benadrukt Dennis.

Later

Later als ie groot is, wil Fatih bij de politie. In het leger of bij de marechaussee is ook goed. En als dat allemaal niet lukt, dan iets technisch. “In de bouw ofzo.” Dennis spreekt Fatih vermanend toe. “Wat ‘als het niet lukt’. Als je wilt kun je alles. Heb je al verteld van je goede citoscore?” Ook Omar heeft het goed gedaan tijdens de toets. Later wil hij commandant in het leger worden. Of brandweerman. “Kan ik mensen helpen.” Dat doen de jongens nu ook al. Vrijwillig. “We krijgen er geen geld voor, maar we vinden het leuk en daarom doen we het.” Ja, ze zijn een goed voorbeeld voor anderen. Nee, ze zijn niet heilig. Fatih lachend: “Ik doe ook wel eens iets verkeerd, hoor.”