En hij heet … de Arie van Soest-heldenprijs

Het stadsdeel stelde onlangs een Waarderingsprijs in

V.l.n.r. Peter Moerman, Truus Schutte-van Soest en Hans Staphorsius wie, wat, wanneer, waar Foto: Shirley Brandeis, november 2009 Door: Jan van Zijp

Een boom opzetten

Waardering is mooi, vindt het stadsdeel, en stelde onlangs de Waarderingsprijs in. Voortaan krijgen (door een jury gekozen) vrijwilligers, vertrekkende raadsleden en mensen die een heldendaad verricht hebben een Boom van Verdienste. Deze boom zal worden geplaatst nabij de Sloterplas aan het Laantje van Verdienste. Voor de heldenprijs werd nog naarstig naar een naam gezocht en die is nu gevonden: de Arie van Soest-heldenprijs. Zus (en duo-raadslid) Truus Schutte-van Soest kreeg het goede nieuws over de naar haar in mei overleden broer vernoemde prijs onlangs te horen.

Een eerbetoon aan Arie van Soest

Allereerst was er het onverwachte bezoek van raadsvoorzitter Hans Staphorsius en LSG-fractievoorzitter Peter Moerman dat haar verraste. En toen kwam het nieuws van de heldenprijs, vernoemd naar haar broer Arie van Soest. Truus Schutte-van Soest was aangenaam verrast; ze moest even gaan zitten. “Dat is fijn,” zuchtte ze. Haar broer Arie van Soest overleed eerder dit jaar op 90-jarige leeftijd. De oud-verzetsstrijder was een van de leden van de Paroolgroep. Door het illegaal stencilen en verspreiden van de Nieuwsbrief van Pieter ‘t Hoen, de voorloper van Het Parool, kwam de jonge Arie in concentratiekamp Dachau terecht. Hij overleefde de oorlog, maar droeg zijn ervaringen zijn leven lang met zich mee. De jaarlijkse herdenking op 4 mei op de Dam was altijd een belangrijk moment voor de verzetsstrijder. Dit jaar mocht hij de krans leggen en dat maakte hem trots. Helaas overleed Van Soest een dag ervoor; op hoge leeftijd, maar toch onverwacht volgens zijn zus.

Meld een held

“Het zou mooi zijn als mijn broer een straat naar zich vernoemd zou krijgen,” mijmerde Truus Schutte-van Soest hardop in een eerder interview met de Westerpost. De jury van de Waarderingsprijs, waaronder eerdergenoemde initiatiefnemers Moerman en Staphorsius, besloot tot een andere, passende wijze van waarderen: de heldenprijs vernoemen naar de verzetsman. Ook daar zou hij trots op zijn geweest, verzuchtte zus Truus Schutte-van Soest toen ze het nieuws vernam. “Ik ga straks meteen zijn vrouw bellen!” Een straat zou toch ook nog leuk zijn, aldus Schutte. “Maar dan ook een voor Karel Witmond van dezelfde Paroolgroep. Die heeft dat ook verdiend.” Nu is het wachten op een heldendaad in eigen stadsdeel. De jury hoopt dat bewoners zichzelf of anderen aanmelden, mochten ze iets heldhaftigs doen. Dan krijgen zij naast een Boom van Verdienste de enige, echte Arie van Soest-heldenprijs.

Vrijwilligers kon men tot 15 november 2009 aanmelden. Voor de kerst zal de jury de genomineerden bekend maken. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van het stadsdeel ontvangen de winnaars een oorkonde. De bomen van verdienste worden in het voorjaar geplant. Helden kunnen op elk moment van het jaar worden aangemeld bij het stadsdeel. Een formulier kunt u afhalen bij de receptie, downloaden via www.geuzenveld.amsterdam.nl of neem contact op met de griffie 020-8898205 (Hayat Madani) of mail naar hmadani@geuzenveld.amsterdam.nl hmadani@geuzenveld.amsterdam.nl.