Rondje Sloterplas met een wereldkampioene

Geuzenveld-Slotermeer

Donderdag 22 januari 2009 kwam een wel heel ervaren fietster naar het stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer. Voormalig wereldkampioene wielrennen, Leontien van Moorsel, fietste een rondje mee om de Sloterplas, gaf tips, moedigde aan en deelde handtekeningen uit.

Verzamelen bij het Sloterparkbad Foto: Shirley Brandeis, 22 januari 2009

Samen Oefenen

Meer niet-Nederlandse vrouwen wil ze zien bij de volgende Leontien Ladies Ride op 7 juni in Amsterdam. Vandaar dat de oud-wereldkampioene zelf de wijken ingaat om haar toekomstige deelnemers aan te moedigen om – in eerste instantie – te fietsen en wellicht te trainen voor de 35 of 65 kilometer Ride. Daarom kwam Leontien van Moorsel naar Geuzenveld-Slotermeer om zich daar aan te sluiten bij het Fietsvriendinnenproject, waarbij fietsende beginners oefenen met ervaren fietsers. De Fietsvriendinnentochten zijn bedoeld om naast een fietscursus, in dit stadsdeel door Spark georganiseerd, nog beter te leren fietsen. En voor de gezelligheid.

Fietskanjer

En gezellig was het vorige week donderdag. De regen had de vijfentwintig vrouwen (beginners en ervaren Fietsvriendinnen) niet tegengehouden om van “onze fietskanjer van Nederland” (zoals Claire Jansen, die het project vanuit Koers Nieuw West coördineert, haar noemt) les te krijgen. En niet in het razende tempo waarvan we haar van vroeger kennen. Nee, Van Moorsel heeft het recreatief fietsen ontdekt. Verrek, dacht ze toen ze vier jaar geleden de professionele wielercarrière had beëindigd, “zo zie je nog eens wat onderweg op de fiets.” Hoe mooi Nederland is, wil ze meer vrouwen laten ontdekken. Vandaar de Ladies Rides; inmiddels een van de grootste eendaagse sportevenementen van Nederland. Alleen, “ik wil ook niet-Nederlandse vrouwen aan de start en finish zien,” aldus Van Moorsel.

Ik Fiets

Vanuit die gedacht zette ze ‘Ik Fiets’ op, waarmee Van Moorsel het fietsen als gezellige en sportieve bezigheid onder allochtone dames wil promoten. In Amsterdam geeft de meervoudig Olympisch kampioene sinds vorig jaar in diverse wijken fietsclinics. Deze maand was Geuzenveld-Slotermeer aan de beurt. En dus stonden donderdagochtend Fatma, Samia, Elham en nog meer dan twintig vrouwen – de een beginner, de ander ervaren - klaar om in tweetallen (beginneling met ervarene) onder leiding van Leontien te gaan fietsen. En ja, dan kan er af en toe iemand in de berm terecht komen, waarschuwde Claire Jansen vooraf.

Instappen

Inderdaad ging het fietsen af en toe met horten en stoten. Opstappen, rustig remmen, op tijd remmen en in balans blijven zijn voor niet-ervaren fietsers moeilijke zaken. Samia heeft inmiddels een fietscursus in Bos en Lommer achter de rug en fietst behoorlijk stabiel, maar de binnenstad durft ze nog niet in. “Veel te druk.” Elham, tijdens deze Fietsvriendinnentocht het maatje van Van Moorsel, heeft moeite met ‘instappen’. En Fatma – fietsmaatje van de Westerpost deze keer – wordt nog erg zenuwachtig van tegenliggers. En met dit alles werd dan ook flink geoefend tijdens dit rondje. “Gaat goed, gaat goed,” klonk het rond de plas uit Neerlands beste vrouwelijke wielrensters mond.“Door, door, door!” moedigde ze de vrouwen aan. Doorgaan wil Fatma zeker. “Mijn zoontje kijkt ernaar uit om straks met mama te fietsen. Ik heb alleen nog een fiets nodig, maar fietsen zijn duur.”

Na een flinke ronde – met veel extra ommetjes – rond de plas is er koffie, thee en zoete hapjes na afloop in de kantine. En een peptalk (inclusief cadeautjes) van Van Moorsel. “Jullie zijn kanjers!”

Fietsvriendin worden? Mail Claire Jansen op cjansen@geuzenveld.amsterdam.nl of bel 020 88 98 376.

Onderweg even helpen Foto: Shirley Brandeis, 22 januari 2009