Kees Merlijn, van alle markten thuis!

Copy: kees met pet kees zonder pet is onmogelijk

Kees is een echte Amsterdammer, geboren in de Jordaan, de “Rue de la Fleur”, zoals hij de Bloemstraat noemt. Als je in die straat loopt kijkt je recht tegen de beroemde Westertoren aan.
Kees komt uit een gezin van vijf kinderen, en zijn ouders.

Kees werd in augustus 1939 geboren, net voor de tweede wereldoorlog uitbrak. Zijn vader werd al snel opgeroepen voor de BS (Binnenlandse strijdkrachten) en heeft gedurende de oorlog als BS ér Nederland gediend. Kees is ongelooflijk trots op zijn vader, niet alleen omdat hij na de oorlog vele onderscheidingen kreeg, maar vooral omdat hij zich niet op zijn daden lieten voorstaan, vader bleef een bescheiden mens! En die eigenschap heeft Kees van zijn vader overgenomen. De zusjes van Kees werden tijdens de oorlogsperiode ondergracht bij boeren. Kees en zijn broer bleven bij hun moeder.

Zijn hele jeugd heeft Kees in de Jordaan gewoond, toen een van de goedkoopste buurten om te wonen, nu relatief één van de duurste wijken. Het gezin was Katholiek, dus logischer wijs gingen de kinderen naar Katholieken scholen. De meisjes werden onderwezen door de zusters en de jongens door de broeders van Sancta Maria. Zowel Kees als zijn broer zijn jaren misdienaar geweest in de katholieke kerk ‘De Zaaier’op de Rozengracht.

Kok

Na de lagere school ging Kees naar de Hotelvakschool (1952) aan de Stadhouderskade.
Met goedgevolg doorliep hij de opleiding, kreeg zijn diploma in 1955 en begon in direct als leerling kok bij zijn eerste werkgever. Om een goede allround kok te worden wisselde Kees regelmatig van baas om een nieuw aspect van het vak in de praktijk te leren. Zo werkte hij bij de KLM, American Hotel, in Zwitserland en Restaurant Astoria in de Vijzelstraat. Daarna naar Amstelveen Hotel Restaurant Abina. Deze periode werd onderbroken door het vervullen van zijn dienstplicht, uiteraard in de keuken van een kazerne door gebracht. Ondertussen studeerde Kees erbij om zoveel mogelijk vakdiploma’s te behalen. Na de militaire dienst ging Kees weer naar Abina in Amstelveen, een gouden tijd noemt hij die periode.

Hij had inmiddels Trudy Amende ontmoet. Zij trouwden in 1964, kregen een dochter en woonden inmiddels in Amstelveen.
Het voert te ver om hier op te noemen waar Kees allemaal gewerkt heeft, wel is van belang te vertellen dat Kees in 1971 bedrijfsleider werd in het Joegoslavische restaurant Jama aan de Jan van Galenstraat, een drukke zaak, live muziek, tijdens de kerst ruim 160 diners. Kees was gevraagd vanwege zijn vakdiploma’s, niet omdat hij zo’n aardige jongen was. Hij had de wind er goed onder en leefde voor zijn vak, hij werkte in dit restaurant ruim 22 jaar. Door de oorlog in Joegoslavië kwam de klad in het bedrijf.

Vrijwilliger

In 1993 hield Kees het voorgezien. Vanaf dat moment werd hij vrijwilliger en mantelzorger. Woonde inmiddels in Geuzenveld en geniet sinds 2 jaar van zijn AOW. Desondanks gaat hij door met zijn vrijwilligerswerk. Eerst bij de Zonnenbloem en later kreeg hij zo’n beetje een eigen vrijwilligerspraktijk. Een ieder die ‘ergens’ mee zit kan bij Kees terecht en hij probeert de problemen op te lossen. Of het nou maaltijden bereiden is voor mensen met een beperking, met mensen naar het ziekenhuis gaan of papieren invullen, Kees regelt het allemaal. Zo is hij ook de vaste fotograaf bij De Brug.

Atletiek

Kees grootste passie was atletiek, ruim dertig jaar door hem beoefend en dan met name de marathon. Elke dag trainde hij wel 20 kilometer, samen met twee vrienden, af 5 keer in de week om twee marathons te kunnen lopen in Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen, Berlijn of Londen. Hij wandelt nog steeds veel en rijdt op zijn motor door de buurt en verder.

Mantelzorger

Kees Merlijn, vrijwilliger pur sang, Amsterdammer in hart en nieren met het hart op de goede plaats, nog nooit heeft iemand tevergeefs een beroep op hem gedaan. Altijd opgewekt en vrolijk, begaan met zijn medeburgers, maar wil ze ook zolang mogelijk zelfstandig houden.
Kees is er gewoon, altijd!

Nol heijst

Collega geweest in restaurant centraal amstelveen

Komen eerdaags even langs met Lillian en Anita

Kees Heersping

kees Merlijn

Hallo kees ,
Hoe gaat het met je .....ooit hebben we samen hard gelopen .Ik was toen lid van AAC ,jou welbekend!

Ik had altijd veel respect voor je met je onregelmatige werk en dan al die duur kilometers voor je marathons!!

hartelijke groeten .
Kees heersping