Lees de GaSet! En schrijf mee!

Geuzenveld-Slotermeer

Niet alleen de Westerpost verslaat het nieuws in uw buurt. Nog lokaler is er de GaSet, een blad voor en door bewoners. Maar wie zijn de mensen achter deze tweemaandelijkse zeer lokale krant? De Westerpost ging langs bij haar schrijvende collega’s.

Redactievergadering van de GaSet Foto: Shirley Brandeis, juli 2009

Van alles wat

Nummer 35 is in de maak en zal in augustus uitkomen. Het juninummer was goed gevuld. Met onder andere een artikel over handbalvereniging Aristos, over de cultuurhuiskamer aan de Nolensstraat, een terugblik op het Confuciuspleinfeest en het Pleinfestival en – vaste prik sinds kort – de column ‘Het rondje van Lotje’, waarin het hondje van redactielid Christiane Baethcke verslag doet van haar belevenissen in de buurt. Door hondenogen gezien dus.

Professioneler

De GaSet (de G verwijst naar Geuzenveld, de S naar Slotermeer) kwam in maart 2003 met het eerste nummer en is een voortzetting van de Buurtkrant. Thea Schaafsma (begonnen als fotograaf) en Hansje Limburg (voorheen correcties, nu “geïnteresseerd toeschouwer”) zijn er sinds het eerste uur bij en zagen de GaSet veranderen in een mooiere en meer professionele krant. Ook de komst van de nieuwe eindredacteur Marlies Eijsink (met redactieopleiding, ervaring op verschillende redacties en eigen tekstbureau) moet die professionaliteit de goede richting opsturen. Maar met het huidige groepje actieve schrijvende en fotograferende bewoners klapt Eijsink al in haar handen.

Stokpaardjes

In dit groepje vinden we onder andere Rose van Dongen, sinds tien jaar bewoonster van het stadsdeel. De oproep voor schrijvende bewoners had ze al langere tijd in haar agenda zitten, maar toen werd ze gevraagd en besloot ze de GaSet te versterken. “Ik ben dol op interviewen.” Liever geen politieke onderwerpen voor haar en ook met stedelijke vernieuwing “heb ik niets. Ik woon hier nog niet zo erg lang”. Bij de GaSet mag je je eigen stokpaardjes inzetten en voor Rose is dat voor komende nummer de boekbespreking en een artikel over vrouwencentrum de Hippe Heks dat haar zilveren jubileum viert.

Even Googelen

Ook Thea Schaafsma heeft zo haar voorkeur. Begonnen als fotograaf is ze inmiddels verantwoordelijk voor verslag vanuit ‘haar buurtje’, buurt negen. Schrijven vindt ze vreselijk moeilijk, maar toch perst ze er tweemaandelijks iets over de buurt uit en maakt ze de vaste rubriek ‘Even Googelen’. “Dat is geen moeite,” aldus Thea. “Vanuit de computercursus Dubbelklik die ik geef, heb ik in al die jaren een lange lijst met leuke websites samengesteld. Daaruit kies ik nu voor iedere GaSet een thema met een paar bijpassende sites.”

Meer weten

Hakan Senel is de enige man in de redactie. Zijn drijfveer om zich vorig jaar aan te sluiten, was vooral om meer over zijn buurt te weten te komen. “Ik kom uit de Dapperbuurt en woon hier dan wel al zeven jaar, maar ging alleen van huis naar werk en weer terug. Ik kende het Lambertus Zijlplein en dat was het.” Door de interviews die hij houdt en de artikelen die hij schrijft en van zijn collega’s leest, leert hij zijn buurt steeds beter kennen. Van de voetballende Marokkaanse dames tot aan de belangengroep in buurt 3 en 4 die tegen de sloop van de woningen daar strijden.

Koekjes

En dan hebben we Lotje. De redactieteckel van de GaSet. Lotje ligt even in de lappenmand, vertelt baasje/redactielid Christiane Baethcke. Lachend: “Lotje komt naar de redactievergaderingen voor de koekjes! Maar ze luistert goed, hoor.” Christiane schrijft naast de column met haar teckel met name de artikelen over de natuur. Van haar hand kwamen eerder de series ‘Zwammen over zwammen’ en ‘Bomen over bomen’, die stopten “toen ik de lezer niet meer meekreeg”. Om de GaSet fris te houden begint ze nu aan een serie over favoriete plekken in het stadsdeel. Op eigen initiatief (komend nummer een artikel over het Ruige Riet) of op verzoek van een bewoner die graag over zijn of haar favoriete plek wil vertellen.

Schrijf ook!

Tot eind 2010 zit de GaSet met de toegezegde stadsdeelsubsidie wel goed. Ook de nieuwe uitgever (en dus nieuwe layout) en de overname van Stichting Buurtbelangen, waar de GaSet huishoudt en wordt ondersteund, door Stichting Dock zal niets veranderen. Zeker niet aan de gedrevenheid van de redactie. Er zijn wel nog enkele wensen. Graag nog een extra, graag ook jong, redactielid. En meer buurtcorrespondenten die met enige regelmaat een artikel willen schrijven. Interesse? Bel dan met Stichting Buurtbelangen (020 4802084) of mail naar buurtkrant@buurtbelangen.nl.