Het Geheugen van 1965

Amsterdam Nieuw-West

Klas 6a van de Lourdesschool uit 1965 wandelde op 14 november 2010 een rondje in Nieuw-West. Het was een enthousiast vervolg op de succesvolle reünie in 2006.

V.l.n.r. Gerard Castelijn, Maureen Barkey en Gerard Schuts

2006: verbazing verandert in vertrouwd gevoel
Via Schoolbank.nl, LinkedIn, broers en zussen, slaagt het reüniecomité er in om bijna iedereen van de vroegere 6e klas van de Lourdesschool bijeen te brengen. Bij aankomst in café-restaurant Strand West aan de oude houthavens van Amsterdam, overheerst opgewonden verbazing bij de oud-leerlingen. Er zijn omhelzingen en schouderkloppen. Dan begint de kakofonie! Praten, wijzen, praten, lachen, praten, nieuwe foto’s maken, oude bekijken. Opvallend was dat iedereen zich na tien minuten totaal op zijn gemak voelde met elkaar. De ‘juf’ als een koningin tussen haar oud-leerlingen. Nieuwe gezichten “morphten” in ieders waarneming langzaam terug naar de beeltenis van 1965.

2010: wandeling in Nieuw-West
Het is grauw novemberweer wanneer we verzamelen bij Café Oostoever aan de Sloterplas, gewapend met paraplu en regenjas. Een kleine delegatie van de oude klas wandelt mee. Niet iedereen is bereikt en vier jaar radiostilte laat zich gelden, sommige e-mail adressen kloppen niet meer of post komt retour afzender. Grote vreugde bij het herkennen van enkele gezichten die de vorige keer ontbraken. Nieuwe opwinding! Praten, wijzen, lachen, en nog meer foto’s maken.

Het initiatief voor deze “memory-lane” is een reactie op de herinrichting van Nieuw-West. Niet alleen zijn stadsdelen samengevoegd, nieuwe gebouwen verschijnen waar onze oude huizen en andere bakens verdwijnen. De voormalige Lourdeskerk aan de Noordzijde, nu ingebed in een moderne woonwijk, is onze eerste koffiestop. Wij worden hartelijk ontvangen door Pastor Laurent die ons uitvoerig informeert over de verbouwing van de kerk die nu Het Nieuwe Verbond heet. Iedereen is stil en vergaapt zich aan het interieur.

Interieur Lourdeskerk Foto: november 2010

Menigeen heeft hier de eerste heilige communie gedaan of is misdienaar geweest. Éindelijk een kijkje in de verboden ruimtes van toen!

Via de wijsgerenbuurt lopen we naar het Confuciusplein. In koor benoemen wij de oude winkels “Tenza, de Nylon Poort, Galesloot, Jamin”. Dan via de Burgemeester Roëllstraat en de filosofenhofjes naar het Gerhardhuis. Het toenmalige Indische winkeltje Waroeng Iboe, nu een kebab lunchroom, is onze tweede stop.

Met de paraplu boven onze hoofden gaan we verder, langs de Verfdoos, naar Hotel Slotania en Plein ‘40-‘45. Via de schrijversbuurt keren terug naar het café aan de Sloterplas, onze hoofden vol met herinneringen. Daar worden we opgewacht door enkele oud-klasgenoten die niet mee konden lopen. Tot ieders vreugde, onder hen twee niéuwe oude bekenden die de bijeenkomst in 2006 gemist hebben.
De reünie is nu bijna compleet maar uitgepraat is niemand.

Els Maas-Pennekamp

reünie 2010

Graag een berichtje bij de eerst volgende reünie.

Zat op school jaren 60

dmg de lange

Intan:
Maureen, kom op met deel 2!

Leuk om jouw verhaal te lezen.
Ik zat ook op die school van 1962 tot 1968

Michael Rogge

Katholieke scholen in Amsterdam 1965

Erg interessant. Misschien dat uw kijkers ook geinteresseerd zijn in de Amsterdamse Immaculata school in 1965: http://www.youtube.com/watch?v=Lt36A5rWzxg

Intan