Herinneringen aan de Hoofddorppleinbuurt

Auteur: Rein Winter
Hoofddorppleinbuurt

Na het recentelijk ontdekken van deze site en het lezen van bijna alle inzendingen en reacties (schier onmogelijk vanwege de veelheid) werd ik overrompeld door mijn eigen herinneringen aan deze heerlijke woonbuurt.

Hier volgen de herinneringen en ... let op: in volledig willekeurige volgorde.

- de verhuizing van de Bankastraat 3-hoog naar een benedenhuis in de Stolwijkstraat.
- de buurt in steeds wijdere kringen verkennen en allemaal nieuwe dingen ontdekken.
- eerst naar de Montessorischool in de Corantijnstraat en toen naar de Schinkelschool in de Bennebroekstraat bij mevrouw Blanksma en meneer Koole.

Derde klas Schinkelschool 1949, Bennebroekstraat

Bovenste rij van l.n.r.: Harry Zegers, Onno Visser, Tinus van Vliet, Eeke Verschuur, Jopie Verhulst (of Van Hulst), onbekend, Bennie Visser, Paula de Jong, onbekend, Jenny Inniger.
Tweede rij van boven: Annabella Meijer, Liesje Momber, Ina Krikke, onbekend, onbekend, onbekend, Thea ??, onbekend, onbekend.
Derde rij van boven: onbekend, Paula Mooij, Han Schrijver, mevr. Blanksma, Peter Zegers, Dineke Sloot, Anneke Remmelenkamp, meisje De Boer, Elly Hermans.
Onderste rij: Hans van Ommen, Ron Wunderink (?), Charles ??, Robbie Martens (?), ondergetekende, Bert Mondriaan, Jan van Trigt, Han van Holten.

- in de zesde klas klaar-overdienst op de hoek van het Hoofddorpplein en de Aalsmeerweg.
- naar plaatsen gaan waar je van je ouders niet mocht komen en het toch deed. Bij voorbeeld de holle ruimte onder de landhoofden van het niet-afgebouwde viaduct in de Haagseweg.
- het geluid van de turbines van de windtunnel van het Luchtvaartlaboratorium.
- de heerlijke chocoladegeur van de Tjoklatfabriek aan de Schinkelkade.
- de eerste film in het Victoriatheater getiteld De wrede zee.
- tandarts Neuman met zijn leuke assistente Martha en zijn gierende boor.
- de kaartjes die ik van hem kreeg voor de speedway-wedstrijden om de Gouden Helm in het Olympisch Stadion.
- het zwarte stof van de baan en de geur van verbrande ether van de motoren.
- het vrijkaartje voor de autotentoonstelling in de Apollohal (ook van de tandarts), waar ik de zoveelste bezoeker was en een waardebon van 100 gulden kreeg voor grammofoonplaten. Helaas hadden we thuis geen grammofoon!
- de lange, magere, maar razendsnel fietsende hoofdagent die wilde dat we de bloemenslinger (die in het voorjaar menig motorkap sierde) weer van het balkon gingen halen en dat deden we natuurlijk!
- diezelfde hoofdagent die in de Zeilstraat spurtend op zijn fiets een DKW cabrio inhaalde om hijgend een bekeuring uit te schrijven.
- de verkeersagent met zijn ingenieuze klapbord op de hoek Zeilstraat-Amstelveenseweg.

Rein heeft nog veel meer mooie herinneringen aan de Hoofddorppleinbuurt, klik hier om herinneringen aan de Hoofddorppleinbuurt deel 2 te lezen.

edwin

woestduinstraat

Vanaf mijn geboorte 1965 tot mijn 9e gewoond in de woestduinstraat. Zie verhalen over de schinkelschool en nog veel meer.

Zijn hier op deze site ook mensen die daar in de buurt hebben gewoond rond het jaar 1965 1975.

Was bijna verdronken in de westlandgracht maar gelukkig zag een oudere bewoonster dat en ging hulp halen bij winkel in zijstraat en de zoon van de eigenaar heeft mij er optijd weten uit te halen.

ab

Re: Re: ZOETE HERINNERINGEN

Beppie Koelman:
Sjaak van Buren:Nu pas (februari 2013) voor het eerst deze fantastische site bezocht. Dat had ik eerder moeten doen! Ik rol van de ene in de andere zoete herinnering maar laat ik mij nu nog maar beperken tot de Hoofddorppleinbuurt. Waar mijn oom de slagerij Het Kleine Slagertje (naast een kapperszaak, een groentewinkel en het politiebureau() bestierde. Het Kleine Slagertje, een terechte naam, mijn tante Marie de Block paste er samen met oom Buus (van Busso) net in. Aan de overkant op het plein was de eindhalte van lijn 2, op het dak van het hok waar de conducteurs en trambestuurders even konden zitten zag ik in 1945 hoe de zogenaamde 'moffenhoeren' werden kaal geknipt.Het Hoofddorpplein zat niet om slagers verlegen. Uit mijn hoofd waren er vijf. aan karbonades dus geen gebrek. Op de hoek van het Hoofddorpplein/Hoofddorpweg zat eerst Kruier, die zaak werd overgenomen door een andere oom, Herman de Block. Bekend van zijn reclame Bij Block Beter Billijker. Verder had je op het plein de banketbakkers Van Wessem en Blauw. De laatste adverteerde altijd als laatste in de pauze van bioscoop Victoria.Nog even iets over Febo in de Zeilstraat. In de Zeilstraat heeft Febo nooit gezeten. De ijssalon zat op de hoek van de Sloterkade/Zeilstraat onder de naam Victoria en was in de oorlog een plek waar de mensen naar de gaarkeuken moesten gaan. Ik heb daar nog samen met mijn oma uren in de rij gestaan om de simpele reden dat ik die rode gelatinesoep zo lekker vond.In de Haarlemmermeerstraat ten slotte heb ik in 1948 uren in de rij gestaan voor Fanny Blankers Koen die daar toen woonde.En zo zou ik nog uren (nou ja, bij wijze van spreken) kunnen verder gaan.
Wat leuk dit alles te lezen ik heb mijn jeugd ook doorgebracht geboren in de Woubruggestraat 28 geboren en later verhuisd naar de Sloterkade 177 en de Warmondstraat 88 school Hillegomschool 1947 - 1959 jaren alles wat ik lees is voor mij herkenning mooie tijd gehad. Ik heb nog als zaterdaghulp gewerkt bij Het Kleine Bakkertje op het Hoofddorpplein onder de toren en mijn zusjes waren daar vaste verkoopsters. Vroeger gingen wij daar ook naar de kapper en kregen wij na het knippen gratis krullen met de krultang Ik zoek alleen nog oude klasgenootjes maar kom nooit iemand tegen op sites ??? Zoals Corrie v.d Stelt, Elly de Neef, Monica van Engelen, Elsje Udo, Loeki Schaap, Ineke Stuefel enz. Wel jammer maar wie weet lezen ze deze berichten en herinneringen ook en kom ik zo toch nog in contact met hen.heerlijke tijd gehad al waren we allemaal niet rijk we hadden het goed !

ja dat waren mooie tijden ik heb in mijn schoolvakantie ook bij het kleine bakkertje gewerkt en ik ken zusjes ik hoop dat het goed met hun gaat en ik weet nog dat de bakker boven de winkel woonde en zijn vrouw stond ook in de winkel en ook de grote dikke bakkersknecht
werden jullie ook geknipt door jantje hik even verderop op de aalsmeerweg

ik hoop je eens te horen
ab Moleman
abmoleman@gmail.com
ik woonde op de aalsmeerweg 36 fam. Moleman

ab

Re: Aalsmeerweg

Ruud Nicola:
Ik ben geboren op 8 augustus 1942, mijn ouders hadden een kolen zaak mijn vader bracht kolen rond
en mijn moeder verkocht zakjes kolen uit de gang het was hard werken.
De zaak heette LAAKS KOLEN gevestigd in on huis op no. 35
Groetjes Ruud Nicola

ja dat klopt ik heb daar veel zakjes kolen gehaald
voor mijn vader en moeder wij wonde aan de overkant Aalsmeer weg 36 1 hoog de fam. Moleman
abmoleman@gmail.com

Ruud Nicola

Aalsmeerweg

Beppie Koelman

Re: ZOETE HERINNERINGEN

Sjaak van Buren:
En zo zou ik nog uren (nou ja, bij wijze van spreken) kunnen verder gaan.

Beppie Koelman

Re: Huisartsen in de Hoofddorppleinbuurt

Ger de Lange:
Kan iemand mij iets vertellen over de huisartsen in de Hoofddorppleinbuurt?
Onze huisarts was dokter van Burken, een enigszins gezette man, rond hoofd, die in mijn tijd zijn praktijk had in de Hillegomstraat bij de Westlandgracht, later verhuisde hij naar een ander benedenhuis om de hoek op de Westlandgracht. Ook zijn er aanwijzingen dat dr. van Burken eerst, in ca. 1947, zijn praktijk had op de Hoofddorpweg, mogelijk op een dubbel bovenhuis bij de brug, weet iemand daar iets over?
Dan was er nog dr Stolk in de Heemstedestraat en als ik mij de naam goed herinner dr van Wermeskerken (?) , mogelijk op de Aalsmeerweg, maar er zullen er meer geweest zijn, weet u de namen nog?
Ger de Lange

D'r. Wemeskerken zijn praktijk was gevestigd op de hoek van de Haarlemmermeerstraat daar waar ook een noodschoolgebouw stond aan de Warmondstraat

Rein Winter

Re: Melkboer hoek Woestduinstraat/Rietwijkerstraat

Astrid Weurman:
Hallo Rein,
Leuk al die herinneringen! Ik woon sinds 1992 in de Rietwijkerstraat naast de school. Kun je je nog herinneren dat de melkboer een spoelkeuken had naast het schoolplein?

Waarschijnlijk een dubbele reactie. Het ging even fout. Ik heb de spoelkeuken nog zien bouwen en daar stond ook de Berini bromfiets waarop ik menig kilometertje heb afgelegd.

Rein Winter

Siebe de Roos:
Hallo Sjaak,
klopt Febo zat aan de Karperweg en het Stadionplein, in de Zeilstraat had je (en nog) Kokkes de avondwinkel die wel (overheerlijke) kroketten verkocht.IJssalon Victoria werd later Stolk.
Siebe de Roos
st.deroos@hotmail.com

Heren,
de ijssalon zat op de hoek van de Schinkelkade en de Zeilstraat. Niet op de Sloterkadehoek.

Astrid Weurman

Melkboer hoek Woestduinstraat/Rietwijkerstraat

Hallo Rein,

Harry Tellinga

Re: Re: Ans de wasvrouw

guus haverman:
Mary:Noemde ze Ans de wasvrouw niet Ans de goude Gans en woonde zei in de Stolwijkstraat ?
Tante Ans , want zo noemden wij haar , woonde achter ons ( woestduinstraat ) in de Stolkwijkstraat.
Ze stond te strijken met open ramen en muziek ,waarbij ze hele aria zong , zag er uit als een soort Hara Krisna ,

Tante Ans was onze beneden buurvrouw en woonde in de stolwijkerstraat 58h.
Zij was een wasvrouw die de was van haar klanten ophaalde en na wassen weer weg bracht.
Zij had altijd haar handen in doeken gewikkeld omdat zij wasexzeem had.
Tante Ans zocht altijd contact met kinderen. Wel vonden de kinderen het een vreemde vrouw met al die doeken om haar handen.

Siebe de Roos

Sjaak van Buren:

Hallo Sjaak,

Siebe de Roos

Siebe de Roos

Ger de Lange:
Ger de Lange

Hallo Ger,

Wij hadden eerst dokter Postma (met een grote aardbeienneus) een zeer vriendelijke arts, deze had praktijk aan de Heemstedestraat 48. Toen hij ermee ophield werd hij op dit adres opgevolgd door dokter Stolk. Later kregen wij dokter van Burken, die was heel snel met schrijven van recepten, deze had eerst praktijk aan de Westlandgracht en later in een benedenhuis in de Bennebroekstraat vlak voor de Westlandgracht. Niet de Hillegomstraat dus. Zijn (jongere) vrouw was de assistente. Later werd de praktijk overgenomen door dokter Hamaker samen met dokter Bruhl.
Andere huisartsen hebben wij niet gehad en ik kan je daarmee helaas dus niet verder helpen.

Siebe de Roos

Hans Blankennagel

Ger de Lange:
Ger de Lange

Hallo Ger met hans Blankennagel, zit weer even heerlijk te lezen over de goede ouwe tijd, lees je vraag over huisartsen; wat ik weet is dat mijn ouders ongeveer 1960 eerst dokter van der hoeven hadden, op de lairessestraat en daarna kregen wij Jochems aan de hoofdweg hoek arubastraat, daarna nam zijn dochter het over in de arubastraat, en nu hebben wij de huisartsen op het bonaireplein. groetjes Hans Blankennagel.

guus haverman

Re: Ans de wasvrouw

Mary:
Noemde ze Ans de wasvrouw niet Ans de goude Gans en woonde zei in de Stolwijkstraat ?

Sjaak van Buren

ZOETE HERINNERINGEN

Mary

Ans de wasvrouw

Ger de Lange

Huisartsen in de Hoofddorppleinbuurt

Ger de Lange

Mary blankennagel

De melkzaak

De melkzaak waar jij het over had mocht ik zaterdags klanten helpen,en ook naar beneden spullen halen als de klanten iets wilde wat niet in voorraad in de winkel was. En het rook altijd heerlijk naar kaas .Frits van Zanten heb ik laatst via Gv W gesproken.groeten Mary

Mary blankennagel

Erg leuk om die bekende dingen te lezen

Rein Winter , leuk om die bekende dingen te lezen over de buurt.Ik herken alles van wat je schrijft , alleen namen weet ik slecht met wie ik in de klas heb gezeten , ik weet alleen juf Schouten die ooit naar Engeland is gegaan .Wat betreft dat beest die in een glas water met zijn snuit gaat niet een ooievaar , misschien dat er een babyspullen etalage is gemaakt bij de drogist?

Tjerk Smit

hoofddorpkwartier

Wat goed Rein, dat je zoveel mooie dingen over onze geliefde buurt rond het Hoofddorpplein hebt opgeschreven. Ook ik heb daar een geweldige jeugd gehad al zat ik op een andere school dan jij ( nl, de Bennebroekschool) Ik neem aan , dat ook jij vindt , dat de speeltuinvereniging Hoofddorpkwartier heel bepalend is geweest voor het maatschappelijk gebeuren in de buurt.
Ik speelde met mijn vriendjes veelal rond de Westlandgracht, de Warmondstraat bij het " pompie"" Op de Sloterkade gingen we kijken bij het schutten van boten. Later kochten we van onze zakcenten een coupe melba bij Febo in de Zeilstraat. Ik neem aan , dat je eerste bioscoop bezoek in het Victoria-theater een geweldige belevenis was. Is er trouwens ooit een boek of boekje over onze geweldige buurt geschreven ?