Herinneringen aan de Hoofddorppleinbuurt, deel 2

Auteur: Rein Winter

- lijn 2 met zijn middeninstap en 'szomers heerlijk op het open balcon.
- een vreselijk busongeluk op de Aalsmeerweg op de zaterdag van het Bloemencorso.
- de luid toeterende beige Bedford ziekenwagen van Schiphol die vanuit de Zeilstraat de
Amstelveenseweg opdraaide op weg naar het WG.
- de daarna af- en aanrijdende Amsterdamse ambulances over de Aalsmeerweg vanwege een neergestort vliegtuig op de Schipholweg.
- de oude, lommerrijke Sloterweg met aan het begin de kolenopslag van de gebroeders Schrijver.
- het eerste, tweede en derde slootje om 's winters de schaatsen onder te binden (of door het ijs te zakken)
- de Heemstedestraat die tot aan de Westlandgracht liep.
- de doorgetrokken Heemstedestraat waar ik over heen ging om het Handelsblad in Overtoomse Veld en Slotervaart te bezorgen.
- begrafenisstoet met paard en koets naar Huis te Vraag.
- het Spijtellaantje, de Generaal Vetterstraat en het Jaagpad.
- de bouw van de Blauwe Brug in het Jaagpad.
- de brug in de Zeilstraat die in je verbeelding meer open stond dan dicht was.
- de Helderse taai van de snoep- en koekwinkel in de Zeilstraat.
- banketbakkerije Blaauw (voor mij altijd verbonden met Liesje Momber) en Van Wessum.
- Jamin op het Hoofddorpplein voor mijn Engelse toffees en peredrups (eigenlijk te groot van formaat en je kreeg er kloofjes van in je tong).
- de toren op het Hoofddorpplein met zijn blauwe wijzerplaat. (moet trouwens herbouwd worden, vind ik).
- de struisvogel in de etalage van de drogist op de hoek van de Haarlemmermeerstraat en het Hoofddorpplein die zijn snavel voorover in een glas water stak, terugkeerde in des struisvogels stand en daarna weer het glas water indook.
- de aanleg van een diepriool met een enorme heistelling in de Haarlemmermeerstraat door de firma Parrera.
- melkboer Brandon (later Zuidervaart) op de hoek van de Woestduinstraat en de Rietwijkerstraat waar ik vaak hielp en de melk nog uit de emmer in een pannetje schepte.
- schoenmaker Latour en zijn dochter Liesje in de Woestduinstraat.
- fietsenwinkel van Vullings (overgenomen door Henk van Zanten) op de hoek van de Stolwijkstraat en de Rietwijkerstraat. Toen de bromfietsen op de markt kwamen is daar heel wat aan gesleuteld en mocht ik boodschappen doen op de NSU Quickly.
- de hoge motorbakfietsen van stomerij Palthe.
- de al eerder door mij gememoreerde hoedendozen in alle maten, Berliner Bollen, pianoman, Volendammer orkest en bloemenman.
- het liefste paard van de buurt van schillenboer Rol.
- de winkels van bakkerij Pieters (wat rook het daar lekker),Giel Keijzer (kaas), De Boer (melk), Van Vliet (groenten), Suer (kapper), Neeskens (delicatessen), de Sperwer, de Coöperatie (mevrouw en men. Luchtmeijer), de wasch- en strijkinrichting in de Rietwijkerstraat, Eldorado (ijswinkel), Tulleken (elektrotechnisch), houthandel Daems, glashandel Ruitenboer.
- de smederij op de Sloterkade waar mijn autopedje tig keren gelast is omdat ik er, tegen beter weten in, mee van de stoep reed.
- de zaterdagmiddagen in schoenenwinkel Matto bij meneer Hexspoor. En wat duurde het lang voordat het 6 uur was!

Terug naar deel 1 van deze herinneringen.