Herinneringen aan de Hoofddorppleinbuurt

Auteur: Rein Winter
Hoofddorppleinbuurt

Na het recentelijk ontdekken van deze site en het lezen van bijna alle inzendingen en reacties (schier onmogelijk vanwege de veelheid) werd ik overrompeld door mijn eigen herinneringen aan deze heerlijke woonbuurt.

Hier volgen de herinneringen en ... let op: in volledig willekeurige volgorde.

- de verhuizing van de Bankastraat 3-hoog naar een benedenhuis in de Stolwijkstraat.
- de buurt in steeds wijdere kringen verkennen en allemaal nieuwe dingen ontdekken.
- eerst naar de Montessorischool in de Corantijnstraat en toen naar de Schinkelschool in de Bennebroekstraat bij mevrouw Blanksma en meneer Koole.

Derde klas Schinkelschool 1949, Bennebroekstraat

Bovenste rij van l.n.r.: Harry Zegers, Onno Visser, Tinus van Vliet, Eeke Verschuur, Jopie Verhulst (of Van Hulst), onbekend, Bennie Visser, Paula de Jong, onbekend, Jenny Inniger.
Tweede rij van boven: Annabella Meijer, Liesje Momber, Ina Krikke, onbekend, onbekend, onbekend, Thea ??, onbekend, onbekend.
Derde rij van boven: onbekend, Paula Mooij, Han Schrijver, mevr. Blanksma, Peter Zegers, Dineke Sloot, Anneke Remmelenkamp, meisje De Boer, Elly Hermans.
Onderste rij: Hans van Ommen, Ron Wunderink (?), Charles ??, Robbie Martens (?), ondergetekende, Bert Mondriaan, Jan van Trigt, Han van Holten.

- in de zesde klas klaar-overdienst op de hoek van het Hoofddorpplein en de Aalsmeerweg.
- naar plaatsen gaan waar je van je ouders niet mocht komen en het toch deed. Bij voorbeeld de holle ruimte onder de landhoofden van het niet-afgebouwde viaduct in de Haagseweg.
- het geluid van de turbines van de windtunnel van het Luchtvaartlaboratorium.
- de heerlijke chocoladegeur van de Tjoklatfabriek aan de Schinkelkade.
- de eerste film in het Victoriatheater getiteld De wrede zee.
- tandarts Neuman met zijn leuke assistente Martha en zijn gierende boor.
- de kaartjes die ik van hem kreeg voor de speedway-wedstrijden om de Gouden Helm in het Olympisch Stadion.
- het zwarte stof van de baan en de geur van verbrande ether van de motoren.
- het vrijkaartje voor de autotentoonstelling in de Apollohal (ook van de tandarts), waar ik de zoveelste bezoeker was en een waardebon van 100 gulden kreeg voor grammofoonplaten. Helaas hadden we thuis geen grammofoon!
- de lange, magere, maar razendsnel fietsende hoofdagent die wilde dat we de bloemenslinger (die in het voorjaar menig motorkap sierde) weer van het balkon gingen halen en dat deden we natuurlijk!
- diezelfde hoofdagent die in de Zeilstraat spurtend op zijn fiets een DKW cabrio inhaalde om hijgend een bekeuring uit te schrijven.
- de verkeersagent met zijn ingenieuze klapbord op de hoek Zeilstraat-Amstelveenseweg.

Rein heeft nog veel meer mooie herinneringen aan de Hoofddorppleinbuurt, klik hier om herinneringen aan de Hoofddorppleinbuurt deel 2 te lezen.

Mary blankennagel

Erg leuk om die bekende dingen te lezen

Rein Winter , leuk om die bekende dingen te lezen over de buurt.Ik herken alles van wat je schrijft , alleen namen weet ik slecht met wie ik in de klas heb gezeten , ik weet alleen juf Schouten die ooit naar Engeland is gegaan .Wat betreft dat beest die in een glas water met zijn snuit gaat niet een ooievaar , misschien dat er een babyspullen etalage is gemaakt bij de drogist?

Tjerk Smit

hoofddorpkwartier

Wat goed Rein, dat je zoveel mooie dingen over onze geliefde buurt rond het Hoofddorpplein hebt opgeschreven. Ook ik heb daar een geweldige jeugd gehad al zat ik op een andere school dan jij ( nl, de Bennebroekschool) Ik neem aan , dat ook jij vindt , dat de speeltuinvereniging Hoofddorpkwartier heel bepalend is geweest voor het maatschappelijk gebeuren in de buurt.
Ik speelde met mijn vriendjes veelal rond de Westlandgracht, de Warmondstraat bij het " pompie"" Op de Sloterkade gingen we kijken bij het schutten van boten. Later kochten we van onze zakcenten een coupe melba bij Febo in de Zeilstraat. Ik neem aan , dat je eerste bioscoop bezoek in het Victoria-theater een geweldige belevenis was. Is er trouwens ooit een boek of boekje over onze geweldige buurt geschreven ?

Siebe de Roos

Mooie en herkenbare herinneringen

Beste Rein,

Erg leuk om jouw herinneringen te lezen over de ook door mij, nog steeds, zeer geliefde Hoofddorppleinbuurt e.o. Veel van jouw herinneringen zitten ook in mijn hoofd maar vele zijn ook zeker nieuw voor mij. Fijn dat je het hebt opgeschreven.

Siebe de Roos

st.deroos@hotmail.com