Mijmeren

Getrouwd met het mooiste meisje uit de buurt

Hoofddorppleinbuurt

Ik las de reacties van de mensen in de Hoofddorppleinbuurt en ik zag veel bekende namen. Voor mij kwam alles weer langs.

Legmeerplein met links de ingang van de Weissenbruchstraat. De DKW-auto (rechts) was van mijn vader en staat bij ons voor de deur bij nummer 9. De kinderen speelden toentertijd [ik ook] met race-autos op een baan van zand welke met water hard gemaakt werd Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, 6 augustus 1959

Ik ben Ruurd IJpelaar van de rijwiel- en bromfietszaak op de hoek van de Weissenbruchstraat en het Legmeerplein.
Deze zaak is door mijn vader in 1937 begonnen en na 70 jaar door mij gesloten. Ik woon nog steeds op het Legmeerplein in mijn ouderlijk huis!
En ik ben ook nog eens getrouwd met het mooiste meisje van de buurt: Anneke Snijders uit de Bennebroekstraat.

Met heimwee denk ik aan kerstbomen verbranden (Weet de jeugd van nu nog dat dit kan?), fikkie stoken in de Haarlemmermeerstraat op de rijweg (was toen opengebroken) en bootjes bouwen in de speeltuin onder leiding van Dik schippers.
En aan de 5 mei-feesten op het plein in de Woesduinstraat.

Genoeg gemijmerd, allemaal de groeten van
Anneke en Ruurd IJpelaar

Gerard (Gerie) Sandmann

No.13

Hallo Legmeerpleiners en buurtgenoten,

Heel grappig om al die reacties te lezen over die eens zo leuke buurt en over Ruurd en anderen in het bijzonder. Ik ben Gerard(Gerie) Sandmann en wij woonden tot 1976 op Legmeerplein 13 3 hoog. Alle beschrijvingen van het plein en de namen van de winkeliers en o.a. Martin Heijer, Harry Vrolijk en de broers Blauwhof komen zodoende weer boven. Ik was ca. 2 jaar geleden weer even op het plein en heb gesproken met de huidige uitbaatster van de stalling en zij vertelde me dat Ruurd er nog steeds woonde. Ik was bevriend met Mart(in) Heijer en weet nog dat alle buurtjongens verliefd waren op zijn zus Linda, die inderdaad heel mooi was. Ook sprak ik toen nog even met Harry Vrolijk die de slagerij vaarwel had gezegd. Ook herinner ik me Hans Sloot uit de Legmeerstraat, die ons regelmatig bang maakte met enge verhalen. Zou mooi zijn als er eens iets van een soort reünie zou kunnen plaatsvinden, maar dat is in de praktijk vaak lastig te organiseren. Ik zou Martin, Kees Blauwhof, Ruurd en Peter nog wel eens willen spreken. Ik woon nu in Nijmegen, maar ga altijd even terug naar de buurt als ik in Amsterdam ben, waar mijn oudste dochter woont. Leuk om dit weer eens terug te lezen, hoewel het geheugen wat vervaagt, maar de herinneringen aan deze mooie buurt zijn tijdloos.

ik wens ieder van jullie alle goeds

Gerard Sandmann

Ed Josso

Fijne herinneringen aan Ruurd

Hoi jongens,

Ik kocht bij Ruurd als 16-jarige in 1968 mijn eerste brommer. Een nieuwe Puch met drie versnellingen voetschakeling. Die brommer werd al vrij snel gestolen en Ruurd meldde mij dat ie een goede, door hem opgevoerde Victoria Avanti voor mij had staan. Heb ik toen gekocht. Een echte racer! Was ik me toch blij mee! Ik ben Ruurd veel dank verschuldigd en kwam altijd graag naar de zaak. Erg leuke herinneringen!!!

Mijn familie (Josso) woont nog steeds in de Haarlemmermeerstraat.

Groetjes,

Ed Josso .......... vroeger Haarlemmermeerstraat inmiddels naar Wormerveer verhuisd.

Bobby

Bromfietskoerier

Hallo meneer IJpelaar,

ik zocht uw naam via Google en kwam bij dit item terecht. Ik heb bij u mijn bromfiets van de zaak Turbo pakket in onderhoud gehad. U heeft mij een keer uit de brand geholpen toen het opvoeren van mijn brommer niet zo goed was gegaan. Ik hoop dat alles goed met u gaat. Vriendelijke groet Bobby

ps heeft u nog foto's van bromfietsen die gebruikt werden voor het koerierswerk toen. Ik kan nergens foto of film materiaal vinden van deze toch wel bijzondere tak van werk binnen Amsterdam.

Karin van Loggem

Hoi ik ben Karin van Loggem en ik woonde op 30 3 hoog Onze fietsen stonden altijd veilig bij jullie gestald???? Ik ben wat jonger van 1970 en wij maakte in de winter een ijsbaan op het pleintje. Op het gedeelte wat toen een basketbalveld was maar dat klimrek stond er ook nog. Groetjes uit Osdorp

Narda Hollinger

Re: Re: Re: Re: Fietsenhandel IJpelaar

Narda Hollinger:
ruurd ijpelaar:Dick:Hallo Mijnheer IJpelaar,Leuk om dit stukje te lezen. Ik weet nog dat mijn ouders voor mij een fiets kochten bij u toen ik naar de middelbare school ging. Een All-Timer, donker groen, rechttoe rechtaan met een terugtraprem. De fiets kostte in 1981 wel 400 gulden. Ik heb 6 jaar middelbare school en 4 jaar HTS met deze fiets gedaan, toen was hij voor mij afgedankt maar heb ik er nog 25 gulden voor gekregen.Fikkie stoken met kerstbomen gebeurde bij ons in de buurt altijd bij "De Spin" op de hoek van de Vogelenzangstraat en de Woestduinstraat. Inmiddels is dat ding al lang weg.Groetjes,Robert Daems(mijn ouders hadden de houthandel op de Sloterkade, kent u misschien nog wel.)Hallo. Wij kennen elkaar niet. Ik heb in de Vogelenzangstraat gewoond. Jou ouders woonde vlak bij ons. Wij kochten geregeld wat hout bij jou vader. Leven jou ouders nog? Groet, Dick Kootwijk.Robert met Ruurd IJpelaar ik had laatst een oude lagere school vriend op bezoek en heb hem belooft de fam. Daems de groete te doen hij heeft bij je opa en je vader in de hout handelgewerkt hij heet Jan Scheffer en woont nu in Friesland groet van Ann en Ruurd

Heel toevallig kom ik weer eens op deze site en zie berichten van dit jaar. Ik heb jaren geleden ook wat berichten over ons leven op het plein gestuurd.
Ruurd, wat leuk dat je mails over jouw zaak en het leven op het plein verteld. En dan opeens de naam van Daems ook tevoorschijn. Ik moest vaak wat hout halen op de kade en vond de geur van het hout altijd zo heerlijk.
Ik ben de enige van onze familie die nog in Amsterdam woont. Mijn ouders zijn overleden maar al mijn broers en zussen leven nog in min of meer goede gezondheid.
Ik zal toch weer eens vaker op deze site gaan kijken om een beetje bij te blijven.
Groeten aan alle kinderen van de middenstanders waarvan er vallen waren op ons pleintje en in de buurt.
Narda Hollinger

Cathy Honselaar

Stoffige hersens schoon gepoetst

Ik zie dat mijn broer Frans al heeft gereageerd. Ik ben zus Ineke , 1 van de Honselaars van het Legmeerplein.
Hij stuurde mij dit door. Geweldig dit allemaal te lezen. Onze familie stalde al onze fietsen bij jullie. Ik vond de steile afdaling altijd heel spannend en soms bracht jouw vader en later jij, mijn fiets omhoog. Het werd steeds voller in jullie stalling en daarom moeilijk om ergens een plekje te vinden waar je hem dan de volgende dag weer terug moest zoeken.
Donker was het wel en ik was een beetje een bange poeperd maar vond het toch heel spannend daar.
Ik zie je nog voor me in je stofjas als ik me wel herinner. Je leek ineens een stuk meer Meneer.haha.
Hartstikke leuk al die namen weer te herinneren van de melkboer, slager en bakker etc.
zucht...nostalgie !!!
Bedankt Ruurd !
Nu heet ik Cathy (al jaaaaaren) ik woon al 16 jaar niet meer in Nederland.

Frans Honselaar

Wat een prachtige herinneringen.

Hallo Ruurd,
Wat leuk om al die namen terug te lezen. we hadden daar een prachtige tijd.
Ik heb nog heel lang mijn knal rode Victoria brommer gereden. Door jou opgevoerd.
Als ik in Amsterdam ben ga ik nog eens langs.

groetjes,
Frans Honselaar
ik woonde op:
Legmeerplein 20 II

Aimée Waasdorp

Plotseling inval

Hallo Ruurd IJpelaar --

Wat leuk om dit stukje te vinden. Ongeveer een kwartier geleden moest ik ineens denken aan de zaak waar mijn vader, Joop Waasdorp, zijn brommer altijd naar toe bracht in de jaren zeventig - ik kon even niet op de naam komen maar toen schoot hij me te binnen en ging zoeken op het Net. Tot mijn verbazing stond de winkel nog geregistreerd onder Fietsenwinkels Nederland. Na nog meer zoeken belandde ik hier. Een mooie draad uit het verleden op deze Pinkster Zondag.
Ik hoor het mijn vader nog zeggen "Moet even naar IJpelaar, er is iets met de brommer."

Groeten!

Aimée Waasdorp

ruurd/ann ijpelaar

Re: Dare Devil

Mart Heyer:
Ha Ruurd,
Wat leuk om jouw 'gemijmer' te lezen. Bij toeval kwam ik weer eens op deze site terecht, waar ik een aantal jaren geleden ook al een stukje geschreven had over ons befaamde plein. Ik ben Mart Heyer, oké voor oudgedienden Martin, maar dat laatste deel is er af gevallen. Ik kwam vaak bij jullie thuis want ik was bevriend met jouw broer Peter, die ik sinds wij 4 of 5 jaar oud waren al ken. Peter en ik hebben een tijd geen contact gehad maar dat is sinds enkele jaren gelukkig weer opgepakt. We zien elkaar nu zeker ieder jaar een keer, al moet ik nog steeds eens naar Frankrijk waar hij inmiddels naartoe is verhuisd.
Ja, Ruurd jij was toch wel zo’n beetje de ‘dare devil’ van het plein want zoals inderdaad gememoreerd is, scheurde jij met een 50 CC motorfiets – eigen bouw, niet? – op de circuits, inclusief spectaculaire valpartij met prachtige foto’s in de krant, zoals ik me herinner. Volgens mij bouwden jullie altijd wel iets, skelters weet ik nog. <
En dan jullie fietsenstalling, waar mijn moeder altijd in afdaalde om in dat groene telefooncelletje haar gesprekken te voeren met familieleden, toen wij nog geen telefoon hadden. Ook televisie kwam pas halverwege jaren zestig, vaak keek ik bij jullie naar die tv op een soort stellage, waaronder het trapgat naar de fietsenstalling zich bevond. Prachtig, zaten we naar Dappere Dodo te kijken, kwam ineens jouw hoofd door het luik om je naar het huis te begeven om een boterhammetje te pakken.
En uiteraard stalden wij, mijn zus Linda en ik onze fietsen en brommers bij jullie, helemaal aan het eind van de kelders, aan het eind van het plein dus.
Uitbreiding kwam er ook toen de schoenmaker van de hoek wegging en jullie er een prachtige etalage van konden maken. Je hebt het er een tijd volgehouden. Jammer dat nagenoeg alle winkels zijn verdwenen, maar ach dat is de tijd. En je woont er nog steeds met Anneke! Trouwens die foto bij dit artikel, ongelofelijk, haast geen auto op het plein te bekennen, ja die van jullie natuurlijk. Was dat niet een DKW met een reserveband op de achterklep? Veel levendiger herinner ik me jullie grote zwarte Pontiac, daar kon je als jochie in staan! Ik mocht wel eens mee naar jullie familie in de Rijp. Gouwe tijde!!
Leuk van je te vernemen, ga jullie goed. Groet Mart Heyer.

martin leuk om van je te horen,ik hoor via peter nog wel eens wat van je,doe ook de groeten van ann en mij aan je zuster linda.

ruurd ijpelaar

Re: Dare Devil

Mart Heyer:
Ha Ruurd,

Kitty Petiet

Mooiste meisje

Mijn ouders hadden een drogisterij in de bennebroekstraat Ik KITTY PETIET ben in 1951 geboren en heb daar samen met mijn 4 jaar oudere zuster Ellen en ouders gewoont tot ongeveer 1962 toen vertrokken wij naar osdorp.
En ik dacht nog wel dat wij de mooiste meisjes waren Hi...Hi...
Via Facebook heb ik nog kontakt met enkele buurtgenootjes laatst na 50 jaar heb ik Ilse Kraaijenbrink ontmoet toen ik even over was uit Spanje waar ik nu bijna 40jaar woon.
Het was enig !
Ik zag de naam Eberson ik kende een Jose Eberson.
Meindert Boonstra leuk kontakt via F.B
Nou ik ga eens op mijn gemak verder lezen!
Groetjes aan de mensen die me kennen.
KITTY PETIET

Mart Heyer

Dare Devil

Ha Ruurd,

ruurd ijpelaar

Re: Re: Fietsenhandel IJpelaar

Dick:

JOKE Bieshaar-Buma

bevrijdingsfeest woestduinplein

Het feestpodium was gebouwd vanuit het huis van mijn ouders (fam Buma) op nr.67 .Er werd ook een optocht georganiseerd met allemaal verklede kinderen . Mijn zus Anke en ik (Joke) liepen mee als elfjes ..

Ruurd IJpelaar

Re: Mooie tijden

Kees Blauwhof:
Ruurd, ik ben Kees Blauwhof, jongste zoon van de melkboer (een van de 3) in de Weissenbruchstraat
Ruurd, jij reed toch op een zelfgemaakte 50 CC de TT van Assen?, althans, zoiets herinner ik mij.
Mijn eerste brommer, een blauwe DKW met Sachs blok heb ik nog bij jullie gekocht, je kon bij jullie je band oppompen met een slangetje wat buiten hing, volgens mij voor een stuiver?
Inderdaad, kerstbomen verbranden en daarin aardappels poffen, we stonken een uur in de wind.
Wij, kinderen Blauwhof, wonen niet meer in de buurt, alleen mijn oudste zus Fien, die woont in Noord maar, als ik wel eens in Amsterdam moet zijn, dan ga ik altijd nog even naar deze mooie buurt toe, want we hebben er mooie tijden gekend.

Kees leuk om te horen dat het goed gaat met de fam. ik herinner jullie nog als een hechte , hard werkende leuke familie doe ze de groete van IJpr

Ruurd IJpelaar

Re: Re: Mooie herinnering

Peter Sluijter:
Peter Sluijter:Dit beeld staat me nog levendig voor ogen, al is de opname van net voor mijn tijd. Ik woonde sinds 1962 in de Haarlemmermeerstraat 151, op 1-hoog, boven de wasserette waar ook mijn moeder werkte, samen met collega Mevr. Eberson uit de Legmeerstraat. Voetbalde heel vaak op het pleintje. De doelen was het ene, dubbele rek waar het meisje in het witte jurkje op steunt. Het andere was links aan de overkant, links op de foto naast op 3 meter een ander rek. Met o.a. Adje Witte (speelde bij KBV), de kleinste IJpelaar (voornaam?), Martin Hansen (speelde bij Blauwwit), Arie Bezemer (Haarlemmermeerstraat) en Jacques Rensing (Legmeerstraat boven de garage), beiden laatsten nog steeds vrienden van mij. De fietsbanden regelmatig bij fam. IJpelaar laten plakken, volgens mij had Ruurd een vriendschap/werksamenwerking met een motorfanaat uit de Haarlemmermeerstraat waaruit een speciale 50-cc racemotor werd ontwikkeld. Ook werd er veel "gestoeprand" (vonden bewoners helemaal niet leuk) en natuurlijk de wereldberoemde Dinky Toys races in de zandbak. Later werd het stiekem roken en hangen in portieken, ook met Martin Heyer, de "krullenbol IJpelaar", wat ons niet in dank werd afgenomen. De Gea v.d. Poll die heeft gereageerd meen me ik me ook te herinneren, nee, niet van het voetbal en het portiekhangen natuurlijk. Bekertjes ijsjes (met kauwgumbal onderop) halen bij banketbakker naast supermarkt 4=6 en bij Jantje van Alles stroopsoldaten, zoethout en staven druivensuiker. Ben later getrouwd met Hanneke Kornet die toen in de Legmeerstraat woonde, maar die ik niet kende, wel haar broers Hans, Henk en Andre, die ik later tegenkwam bij een voetbalclub in Naarden, waar ik toevallig op kamers kwam te wonen. Heel af en toe rijd ik nog wel eens door de buurt en krijg ik weer dat melancholische Legmeerpleingevoel.

Peter dank voor je leuke bericht, mijn race makker was Jan Thiel de grote techneut op motor gebiedt hij woonde in de h.m. straat vlak bij de snackbar,zijn vader was daar schoenmaker.
wat die krullenbol betrof,ik heb twee broers Paul [met krullen] enPeter groet Ann en Ruurd

ruurd ijpelaar

Re: Ruurd IJpelaar

Ron de Gelder:
Tja, de naam Ruurd IJpelaar zegt mij veel, wij ( mijn zus en ikke zijn geboren in de Weissenbruchstraat, ik dacht zo'n 2 huizen naast - en op de eerste etage naast fietsen winkel.
Overigens ben ik op advies van Ruurd door mijn moeder naar een Chr. technische. school gestuurd in het centrum van A'dam.
Later zijn wij verhuisd naar de Woestduinstraat 120.

Ron leuk je reactie te lezen ik denk nog wel eens aan jullie ik ging met je zuster naar de kleuterschool het gekke is dat ik haar naam me niet zeker meer is ik denk Gonnie? doe allen de groeten van ons en wie weet tot ziens wat best leuk is.

Ruurd IJpelaar

Re: DKW sport

Kees Stokvis:
Dag Ruurd,
Jaren onze fietsen en mijn DKW Sport bij jullie gestald. Mijn DKW door jou nog opgevoerd.
Daar was je welhandig in, na je races op Zandvoort met je Victorie 50 cc.

Kees ik hoop dat het je goed gaat ,dank voor je reactie je gezicht staat nog in mijn geheugen en ik denk vaak aan die mooie tijd toen, in de stalling. wij kregen twee dochters dus niks geen motor geweld,dat vond Ann niet erg. maar wel veel zeilen met ons schip wat we nu 42 jaar hebben,we worden oud! wie weet tot horens of ziens groet Ann en Ruurd

Peter Sluijter

Re: Mooie herinnering