Op de koffie bij… Stichting De Brug.

1 Fan
Foto van vrijwilligers wie, wat, wanneer, waar Van links naar rechts Wil, Marie en Ed. Marie houdt het Appeltje van Oranje vast.

Dit is een stuk dat al eerder in de Gaset is verschenen. De komende maanden gaat GaSet op bezoek bij verschillende buurtorganisaties die de samenhang of de veiligheid in de wijk vergroten.
Deze maand zijn we op de koffie bij Stichting De Brug. De Stichting is een multiculturele huiskamer voor met name ouderen die, al dan niet gehandicapt, behoefte hebben om samen te komen. In het voormalig klooster aan de Aalbersestraat staan vrijwilligers altijd klaar voor een praatje, een kopje koffie en organiseren zij diverse activiteiten.

Marie Halvers is 9 jaar geleden aan komen waaien bij De Brug en het voelt voor haar als een tweede thuis. Ze is er dan ook bijna dagelijks te vinden. ‘Het zijn allemaal vrienden en vriendinnen. Soms staat er zomaar iemand op de stoep die verlegen zit om een praatje, maar het gebeurt ook dat je mensen echt naar binnen moet vragen voor een kopje koffie. Je ziet ze voor het pand heen en weer lopen, maar ze durven uit zichzelf niet aan te kloppen.’

Appeltje van Oranje

Ondertussen is Marie een van de gastvrouwen in De Brug. Enthousiast vertelt ze over het Appeltje van Oranje dat de De Brug vorig jaar uit handen van Prinses Maxima heeft mogen ontvangen. De Appeltjes worden uitgereikt aan organisaties die zich inzetten voor de verbetering van de maatschappelijke samenhang. ‘We zijn eerst bij de Maxima en de Koningin op bezoek geweest om het Appeltje in ontvangst te nemen en toen hebben we om een tegenbezoek gevraagd. Dat heeft ze gedaan en Maxima kwam op 21 april bij ons op bezoek’.

Dubbelklik

Ed Hanenberg en Will Fleur schuiven ook bij het gesprek aan. Ze zijn beiden docent van de computercursus Dubbelklik die ook in De Brug wordt gegeven. De cursus is heel toegankelijk voor ouderen die bijvoorbeeld willen leren e-mailen. Na zeven lessen doen de cursisten een toets en krijgen ze een certificaat. Dat wordt natuurlijk gevierd met een hapje en een drankje, die door de gastvrouwen worden verzorgd. Ed vertelt trots dat de cursus een enorm succes is. Naast docent is hij huismeester en vindt het fantastisch om te zien hoe mensen, die in een isolement geraakt zijn, weer opbloeien als ze naar De Brug komen. ‘Daar doe je het voor!’

Jembatan

Will is naar De Brug gelokt door het heerlijke eten op de dinsdagavond. ‘Ik hoorde dat er Indisch gekookt werd en ik dacht: daar moet ik bij wezen!’ De dinsdag staat overigens helemaal in het teken van Nederlands-Indië. Will speelt met zijn band Indische muziek en er worden Indische hapjes gegeten. De Brug wordt dan tijdelijk omgedoopt tot Jembatan, dat brug in het Maleis betekent. Elke laatste zondag van juli wordt de Pasar Jembatan in de tuin van het klooster georganiseerd.
Dit is een greep uit de activiteiten in De Brug. Want er wordt nog veel meer georganiseerd, van eetgroepen tot Nederlandse les voor allochtone vrouwen. Bent u nieuwsgierig geworden en heeft u zin om eens op de koffie te gaan of om vrijwilliger te worden? De Brug is te vinden aan de Aalbersestraat 248a of onder telefoonnummer:020-6138314. Meer informatie is ook te vinden op de website: www.stgdebrug.nl