Jong en oud leren fotograferen

1 Fan

Een treurende bruid rent door een verlaten pand. Verderop in de wijk eten ouderen in een kring taart.

Annemarijne Bax met Gerhardhuisbewoners Ans Ligthart (links) en Tiny Buis Foto: Shirley Brandeis, november 2010

Het zijn momenten uit de workshops van ‘West Side Stories’, de projectlocatie van Foam_ fotografiemuseum Amsterdam dat zich voor drie jaar gevestigd heeft aan het Confuciusplein in Nieuw-West. De Westerpost ging in de herfstvakantie langs bij twee workshops.

Nog meer leren

Ze heeft zelf geen fototoestel, maar een cursus fotografie en dan ook nog eens digitale fotografie wilde Ans Ligthart, bewoonster van het A.H. Gerhardhuis, graag volgen. “Het is goed gelukt,” mijmert ze bij de afdrukken van haar eerste zelfgemaakte foto’s. Ja, het was ontzettend leuk en nee, fotograferen is niet moeilijk. Na drie lessen voor ouderen kent ze de basisbegrippen en kan ze een digitale camera bedienen. “Ik zou nog veel meer willen leren.” Die enthousiaste reactie zullen museummedewerkers Annemarijne Bax (jarig, vandaar de taart tijdens de derde les) en Michelle Knijff onthouden.

Bruidzilla

In de herfstvakantie werd ook jongeren uit de buurt een workshop fotografie aangeboden. Zij kregen er begeleiding van professioneel fotograaf Ahmet Polat, die op dit moment ook exposeert in museum Foam in de binnenstad. De jongeren werkten twee vakantiedagen aan een fashionshoot, schreven zelf een script en voerden het uit, met professionele camera’s. ‘Bruidzilla’ werd het onderwerp, over een vlak voor de bruiloft verlaten bruid. Het nog leegstaande nieuwbouwpand schuin tegenover de projectlocatie kwam goed van pas bij de - verlaten - beelden die de jongeren in gedachten hadden. En dus rende afgelopen vrijdag een treurende bruid (in een jurk van de kringloopwinkel) tussen het grauwe beton, terwijl ze gefotografeerd werd.

Droge lippen

Verderop, in het Gerhardhuis bekijkt Tiny Buis-Oorthuizen de foto die van haar is gemaakt tijdens de tweede les. Lelijk, vindt ze. “Mijn tong steekt net uit mijn mond. Ik had droge lippen, vandaar.” Toch is de foto mooi, vindt museumdocent Annemarijne, en dus mag ook deze in de tentoonstelling die vrijdag 5 november om vier uur wordt geopend bij Foam aan het Confuciusplein. Daar zal ook het portret van Ans Ligthart te zien zijn. In haar handen heeft ze een vijftig jaar oude foto van haar kinderen. Een dierbare foto is het en dat was het thema van les twee. Wat betekent die foto voor je, waarom wil je hiermee gefotografeerd worden; daar draaide het om. Ook hier gaat het meer om kijken – naar elkaar, naar de buurt - dan om techniek. Al zijn de meesten nu toch echt ingewijd in de geheimen van de hedendaagse fotografie. Vooral het direct afdrukken van foto’s met een printer was een wonder voor de meesten. “Dat had je vroeger niet!”

De resultaten van beide workshops worden tentoongesteld bij Foam aan het Confuciusplein 14. De ouderen zijn al te bewonderen. De foto’s van de jongeren volgen op 10 november. De tentoonstelling is de rest van het jaar gratis te bewonderen. Zie ook http://www.foam.nl