Het wordt donker in de Haarlemmerstraat

Verteller: Cobi Kral
Auteur: José Stolp
De panden van Nijland in 2011 Foto: José Stolp, juni 2011

Soms plaatsen we een verhaal dat zich net buiten de grenzen van Amsterdam-West afspeelt. Zoals nu over Nijland, een begrip in de Haarlemmerstraat.
En er is (helaas nog) geen Geheugen van Centrum!

Bijna 40 jaar
Op 1 juli 2011, zou de firma Nijland aan de Haarlemmerstraat 92-94, veertig jaar bestaan. Maar helaas sluit de winkel op die dag voorgoed de deuren.

Cobi en Stanley, de groot uitgevallen poes, bemoeide zich overal mee en lag graag op de toonbank Foto: José Stolp, juni 2011

Kennis en sfeer gaan verloren
Cobi: ‘Op 1 juli 1971 nam mijn schoonvader, de winkel inclusief het elektro-technisch installatiebedrijf over. Omdat de naam Nijland indertijd al een begrip in de buurt was, besloot hij de naam Nijland te houden.
Mijn man Maurice en zijn broer Paul hebben de zaak in 1991 overgenomen omdat mijn schoonvader een herseninfarct kreeg. Beiden werkten in de buitendienst. Zij legden elektriciteit aan in huizen en bij bedrijven. Hun nichtje Sandra Kral kwam al jong in de winkel werken en zelf werkte ik twee vaste dagen in de winkel en viel ik in als het nodig was vanwege ziekte of tijdens vakanties.
Het was dus een echt familiebedrijf én een echte buurtwinkel, waar mensen graag een praatje kwamen maken. Met de sluiting van de winkel gaat helaas ook veel kennis verloren. Van heinde en verre kwamen mensen hier naar toe omdat mijn man en zijn collega’s op alle vragen over elektriciteit een antwoord wisten. Je kon het zo gek niet bedenken. Laatst kwam er bijvoorbeeld iemand vragen hoe hij een timer voor een zekeringkast moest aanleggen. Ook waren zij nooit te beroerd om een stekkertje aan te zetten. Waar vind je dat nog?’

De panden vroeger Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van Amsterdam

Schippers uit heel Nederland kwamen hier
Sedert 1915 was de eerste Nederlandse Schippersbeurs in Amsterdam gevestigd. De schippers van de beurs kwamen hier hun materiaal kopen, omdat de Haarlemmerstraat niet ver van de beurs gevestigd was. Wij verkochten tot voor kort, nog steeds lampen van 12 en 24 volt, voor de zogenaamde laagspanning voor schepen.

Het pand waar wij in zitten valt onder Monumentenzorg. Het waren eigenlijk drie panden met twee achterhuizen. Naast de ingang van de winkel met toonbank, hadden wij altijd een mooie collectie met moderne lampen’.

Trieste samenloop van omstandigheden
Cobi Kral vertelt wat hen heeft doen besluiten om met de goedlopende zaak te stoppen.: ‘Iedereen vindt het ontzettend jammer dat we ermee stoppen en dat geldt ook voor ons. We hebben dit besluit genomen, omdat mijn man Maurice overleden is op 21 december 2010 nadat hij, net als zijn vader, een herseninfarct had gehad. Eind mei j.l. is tot overmaat van ramp, zijn broer Paul Kral overleden, nadat hij in de winkel onwel was geworden. Hij heeft ons ontzettend goed bij gestaan toen mijn man overleden was.
De fundering onder het pand moet hersteld worden en daardoor zouden we twee keer moeten verhuizen. De huur gaat daarna wéér omhoog en het huidige huurcontract loopt in 2013 af. Een collega van ons, Henny Brugman, is 65 geworden en gaat met pensioen.
Zij heeft bijna veertig jaar in de zaak gewerkt. Stanley, de poes van de winkel, gaat met Henny mee naar huis in Lelystad. Beiden vinden het jammer, want ze houden van de gezelligheid en de reuring van de winkel.

Sandra is de enige die overblijft en gaat bij de winkel hiernaast, de firma Bruynesteyn, werken. Bruynesteyn gaat lampen en schakelmateriaal verkopen. De allerlaatste dag dat de winkel open was, was 18 juni 2011. Wij bedanken alle klanten voor veertig jaar vertrouwen en klandizie.’

Een bedankje voor de trouwe klanten Foto: José Stolp, juni 2011

P. van Beusekom

techn. bureau Tajos

Mijn broer, die deze zomer 80 jaar wordt, werkte bij Tajos op de Haarlemmerdijk 66. Men had ook een winkel in de Zeilstraat op nummer 60.

Nu zoek ik foto's en andere herinneringen aan de winkel waar hij werkte toen ik nog op school zat. Zo rond 1960 of iets later.

Helaas kan ik op de beeldbank van Amsterdam niets vinden wat geschikt is voor een album.

Het mag ook een mooi verhaal zijn over dat bedrijf.

Paul

Arie Haagsma

Re: misschien op de haarlemmerdijk ?

carol de vries:
ik heb bijna mijn hele leven in de buurt gewoond omdat ik net om de hoek op singel 2 geboren ben (1942) en woon er nog steeds. Maar radiozaak Tebru zegt mij niets.

Hallo Carol,

Herken jij de plek waar de foto genomen is van J.Haagsma de schoenmaker .

BVD

Leon de Laat

Re: TEBRU , radio, electr.

De volgende ? :
Tussen 1949 en 1952 heeft Tebru aan de Potgieterstr. 61-hs gezeten.
(uitbater: Theodore O. van Lierop (1917) )
Telefoonboek 1950: Techn. Bur. Tebru, Radio, Electr. rep. enz
daarna in gebruik voor opslag en etalage door Radio Rotor (Kinkerstr.53)
Gr.,
Leon de Laat

carol de vries

misschien op de haarlemmerdijk ?

Jan

Verhaal niet compleet ?

"Cobi Kral vertelt wat hen heeft doen besluiten om met de goedlopende zaak te stoppen."
Komt dat in deel 2?

Beste Jan,

Goed dat je het meldt. Er was inderdaad een stuk tekst weggevallen.
Dat is nu weer toegevoegd.

Met vriendelijke groet,
de redactie

J. Huub Prickaerts

Goeie kop!

Echt een aandachttrekker, de kop boven het artikel. En de inhoud stelt niet teleur.
Dat zo'n winkel stopt is echt een verlies. Wat rest is een gang naar de bouwmarkt, waar alleen maar doorsnee artikelen verkocht worden.
En wat komt er voor in de plaats? Vast een zaak in fopspenen!

Willy & W

Lichtpuntje

Nou, erg donker zag 't niet op de foto.... mooi gemaakt allemaal en die winkelkat, schattig!!
Ik hoop dat er weer 'n aantrekkelijke winkel in terug zal komen. Een winkel waar behoefte aan is. Niet weer schoenen en kleding maar iets praktisch.
Dat leek me Nijland zeker zijn. Wat je natuurlijk vaak ziet als 'n winkel verdwijnt, wordt er meteen gerenoveerd en gemoderniseerd..... als ze 't maar wel 'n monumentenpand laten en dat die sfeervol zal passen bij de nieuwe eigenaar! dat wens ik. Erg leuk om hier van gelezen te hebben José!

bert klop

nijland kral

jammer dat een bedrijf dat jaaaaren heeft bestaan haar deuren sluit. De namen Kral en Nijland doen vermoeden dat er Groningse wortels liggen . Kan dat kloppen ? Verder heb ik een vraag aan de lezers van deze site. Weet iemand meer over de radiozaak Tebru, die tot begin jaren zestig op de Haarlemmerstraat heeft gezeten ??